Ce cred românii despre un guvern tehnocrat ?

Cotidianul.ro a întrebat mai multe personalităţi ce părere au despre un guvern de tehnocraţi. Regăsiţi răspunsurile, mai jos.

Radu  Soviani, ziarist : ”Orice guvern în locul celui  actual ar fi mai bun. Cel de  acum n-are nici competenţă, nici responsabilitate. În actualele condiţii, o schimbare  politică de guvern n-ar afecta decât  marginal percepţia  actuală asupra  Romaniei”.

Iulian Chifu, director Centrul de Prevenire a Conflictelor: “Răspunsul este 100% da. Un guvern de tehnocraţi este necesar pentru refacerea încrederii în actul de guvernare. Pentru că la ora actuală, indiferent de combinaţii, de alianţe, clasa politică suferă din punctul de vedere al credibilităţii. Un guvern de tehnocraţi ar fi şi în avantajul partidelor politice, care până la alegeri – la termen sau anticipate – ar putea să se reconfigureze şi să găsească soluţiile pentru a putea deveni din nou un decident, evident, în funcţie de majorităţile care se vor crea”.

Valentin Nicolau, scriitor, director Editura Nemira: “Un guvern de tehnocraţi este necesar acum. În primul rând pentru că la nivelul clasei politice nu există nici un proiect. În plus, un astfel de guvern are avantajul că poate diagnostica imediat boala de care suferă pacientul numit România şi poate opera din secunda doi, fără să fie îngrădit de interese colaterale”.

Costin Georgescu, fost director SRI, pensionar, actualmente analist politic: “România avea nevoie de un guvern de tehnocraţi imediat ce am intrat în criză. Acum se pare că este prea târziu. Doar în situaţia în care ar exista o susţinere totală din parlament, atunci, este posibil să se mai poată face ceva, dar, repet, cred că este cam târziu”.

Adrian Ghiţă, inginer sistem Universitatea “Dimitrie Cantemir” Bucureşti: “Cred că este singura soluţie de ieşire din impas la ora actuală. Un guvern de tehnocraţi prezintă trei mari avantaje: miniştrii nu sunt angajaţi politic; nu au de «onorat» o clientelă politică; este format din specialişti care fiecare ştie ce are de făcut în domeniul în care activează”.

Florin Tudose, specialist în psihiatrie: “Acum nu. Un guvern de tehnocraţi era necesar atunci când a început criza. Dacă am avea acum un guvern de tehnocraţi înseamnă să ne minţim singuri, în primul rând pentru că acum nu ar putea decât să cârpească, nu să redreseze situaţia. În plus, lumea trebuie să ştie cine este vinovat de situaţia actuală. Dacă un eventual guvern de tehnocraţi ar redresa cât de cât situaţia, atunci, actualii guvernanţi se vor împăuna ei cu reuşita, dacă ar da greş, atunci cei care guvernează acum îi vor acuza pe ceilalţi că au venit cu ideea”.

Lucian Avramescu, scriitor, publicist: “Nu ştiu dacă acesta ar fi primul pas spre redresare. Cred că în primul rând trebuie schimbat Traian Băsescu. Orice vine după Traian Băsescu, fie că e guvern de tehnocraţi, fie că e unul politic, va putea lucra bine şi redresa situaţia. Un guvern de tehnocraţi cu Traian Băsescu preşedinte nu are nici o şansă”.

Maria Teodoru, preşedinte Asociaţia proprietarilor deposedaţi abuziv de stat: “Categoric este nevoie de un guvern de tehnocraţi. Actualul guvern are în componenţă persoane cu abateri grave şi, mai grav, incompetente. Un guvern de tehnocraţi are un mare avantaj faţă de unul politic, indiferent de culoarea acestuia – nu poate fi unul corupt. Şi acest lucru contează foarte mult”.

Mircea Baniciu, cantautor: “Categoric este nevoie de un guvern de tehnocraţi. La Palatul Victoria este nevoie de oameni cu picioarele pe pământ, nu de oameni de pe altă planetă. Este nevoie de oameni care au nevoie de noi aşa cum şi noi avem nevoie de ieri. Oameni care să ştie ce este de făcut”.

Camil Roguski, arhitect: “Cu siguranţă se impune un guvern de tehnocraţi. Ar fi vorba de oameni care să-şi facă meseria şi să nu aibă păreri politice. Personal aş vedea un astfel de guvern permanent, iar şeful statului ar trebui să aibă puteri sporite”.

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului din România:

„Într-o perioadă de criză este dificil un Guvern tehnocrat care nu are o susţinere politică pentru că în final, legile şi măsurile trebuie să treacă prin parlament. Dacă se construieşte un Guvern tehnocrat cu o susţinere politică puternică, atunci, da. Altfel, va fi un eşec. Dar orice Guvern este mai bun decît Guvernul de astăzi, iar dacă vrem ca ţara să meargă bine, ar trebui să introducem criterii de competenţă în viaţa politică. „

Ion Pogonaru, preşedinte Asociaţia oamenilor de afaceri din România: “Personal aş opta pentru un guvern de tehnocraţi, dar cred că este imposibil în condiţiile actuale. Lucrurile sunt destructurate în adâncime. Nu doar la nivel guvernamental, la nivelul administraţiei locale lucrurile sunt dramatice. Nu cred că un guvern de tehnocraţi ar avea vreo şansă fără sprijin venit de jos în sus. Cred că situaţia dramatică în care se află administraţiile locale se datorează politicienilor de la vârf, şi tot prin decizie politică se poate repara ce s-a stricat”.

Ovidiu Şandor, om de afaceri: „Sincer, eu cred, în momentul de faţă, că un guvern de tehnocraţi nu ar face suficiente lucruri pentru ieşirea României din criză, pentru că e nevoie de un guvern cu un solid sprijin parlamentar, care să implementeze reformele de care are nevoie ţara acum. În schimb, nu strică să ai într-un guvern politic oameni cu o expertiză tehnică elevată, pe domeniile de care răspund”.

Emil Cristescu, om de afaceri: „Despre un guvern de tehnocraţi s-a discutat mai mereu. El a rămas, în timp, la fel de necesar, dar mai ales în actualele condiţii socio-economice din România”.

Silviu Lupescu, directorul general al editurii Polirom:

„Dacă nu ar avea susţinere, nu ar fi bun, pentru că ar putea promova legi. Noi avem în subconştient imaginea guvernanţilor actuali care nu prea au excelat prin profesionişti. În momentul în care sînt aduşi nişte oameni politici doar pe criterii pur politice, fără să aibă o pregătire profesională corespunzătoare, bineînţeles că Guvernul nu poate funcţiona profesionist. Dar asta nu înseamnă că trebuie să negăm ideea că pot exista şi guverne politice care să facă treabă. Noi însă avem foarte mulţi guvernanţi care nu au nici o legătură cu profesia sau cu domeniul în care activează şi de aici avem o serie de neplăceri. „

Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, preşedintele Fundaţiei Academice Culturale Timişoara: „Eu cred că e nevoie de un guvern de tehnocraţi, dar cu condiţia să aibe un sprijin politic major, pentru a putea lucra. Asta ar fi, în opinia mea, singura noatră şansă de ieşire mai rapidă din criza economică pe care o traversăm”.

Nicolae Ţăran, doctor înginer şi economist, fost cadru universitar: „Nu cred că un guvern de tehnocraţi poate să facă mare lucru, pentru că nu ar avea sufucientă putere de decizie. Datorită numeroaselor acumulări negative din economie, este nevoie de o decizie energică. România unde a ajuns datorită unui centralism patologic. Fără descentralizarea deciziei politice şi economice, nu poate fi depăşită actuala criză”.

Ioan Haţegan, cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Banatice al Academiei Române Timişoara: „Se impune un guvern de tehnocraţi pentru că de incompetenţi e plină România şi ar fi cazul să vină nişte profesionişti, pe fiecare domeniu în parte. Aceştia, împreună cu un prim ministru competent, ar trebui să scoată ţara din marasmul economic şi social în care se zbate acum”.

Prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi:

„Nu, în general, un Guvern de tehnocraţi nu e mai bun decît unul politic. Nu s-a dovedit nicăieri ca un Guvern tehnocrat să fie mai competent.  Iarăşi ne iluzionăm că nişte oameni competenţi în fabrici, în bănci sau companii multinaţionale ar putea să fie la fel de buni miniştri. Nu se translatează aceste competenţe şi performanţe foarte bune din anumite ocupaţii în altele, să zicem cele de miniştri sau de oficiali guvernamentali. Asta din cel puţin două motive: pentru că o ţară nu este o întreprindere sau o universitate şi pentru că şi complexitatea sistemului diferă şi natura problemelor este diferită. Concret, dacă aducem cel mai bun bancher din Europa la Ministerul Economiei, ce credeţi că o sa facă în contextul dat? O societate, chiar şi una mai puţin dezvoltată, nu se compară cu o companie. „

Dana Safta, medic primar: „Un guvern de tehnocraţi cred că este singura soluţie. Ţara e în cădere liberă şi în depresie totală. Dar cred că nimeni n-o să accepte aşa ceva. Medicina românească va merge şi mai prost pentru că nu are fonduri. Atâta timp cât nu ai cu ce, nu poţi face performanţă. Toţi medicii sunt înspăimântaţi pentru că evenimente ca la Maternitatea «Panait Sârbu» sunt posibile oriunde,  pentru că nu ai autorizaţii pe infrastructură. Casa de Asigurări de Sănătate nu-ţi rambursează decât 60% din ceea ce prestezi. Nu rămâne decât o alternativă: cei care sunt foarte buni şi tineri să plece din ţară ca să-şi poată face meseria, iar pacienţii să se adreseze spitalului numai în situaţii de urgenţă sau de mare necesitate ca să-şi mai salveze ceva din sănătate. Lumea şi-a pierdut busola, valorile adevărate în care să creadă. Trăim în plin Kafka”.

Augustin Buzura, scriitor: „Oricare variantă este mai bună decât cea existentă. Mi s-ar părea că soluţia cea mai bună ar fi un guvern din oameni de specialitate. Pe de altă parte, ambele partide care ar putea să realizeze uniunea naţională tranzitorie este de presupus că ar apela tot la tehnocraţi. Amândouă au fost la putere şi au făcut lucruri bune, deci ar putea să le facă şi împreună. Un guvern de tehnocraţi desprins de partide este imposibil. Partidele ar trebui să-şi asume răspunderea şi să suporte consecinţele. Oricum, tehnocraţii sunt numiţi tot politic. Am văzut în afara arcului guvernamental oameni de primă mână care veneau cu idei din care lipsea prostia cu 25%. Este ciudat că într-o ţară în care există instituţii specializate nimeni nu apelează la ele şi proiectele sunt lăsate pe mâna unor activişti, la fel de slabi ca aceia apăruţi imediat după ultimul război mondial. Simt o disperare cumplită când văd legi îngrozitoare cum sunt cele ale educaţiei şi sănătăţii. Medicul a ajuns, ca în anii ’50, la dispoziţia activiştilor şi putem spune că trăim «epoca de piatră» a învăţământului. Să nu mai vorbim despre cultură. S-a decretat Ziua Naţională a Culturii, dar casa lui Vasile Alecsandri a fost lăsată să ardă. O crimă culturală. Condamnarea va continua în anii ce vin. Sunt convins că României îi va veni rândul să meargă alături de alte ţări ale Uniunii Europene. Mă întreb ce se va întâmpla cu viitorii oameni politici, când acum totul este decis de analfabeţi cu diplomă. Situaţia este foarte urgentă. Un nou guvern este oricum foarte necesar”.

Doina Piciu, medic primar la Institutul Oncologic din Cluj: „Un guvern format din Specialişti da, dar în primul rând Simboluri, oameni în faţa cărora, indiferent de sex, vârstă sau culoare politică, să ne plecăm frunţile, să ne regăsim identitatea noastră ca fiinţe şi ca români. A dispărut respectul elementar pentru valori. Până la urmă un om politic este un om de carieră. E o profesie pe care nu o poate face un neavenit. Ne-am pierdut complet identitatea. Toată lumea se plânge, în orice domeniu. În medicină situaţia este mai mult decât îngrijorătoare şi nu numai pentru lipsurile pe care le avem, cât mai ales pentru lipsa de respect pe care întreaga societate a pierdut-o faţă de corpul medical. Dacă dai 2 lei, aştepţi servicii medicale de 2 lei. Dacă dai 100 de lei, aştepţi de 100. Lipsurile sunt reale, dar nu este vorba numai despre asta. Respectul societăţii faţă de medic a dispărut integral. Să sperăm că medicii care au pornit la drum din vocaţie, să nu şi-o piardă pe drum. Ne pleacă cei mai buni medici tineri, desprinzându-se de rădăcinile lor şi acesta este un lucru care mă doare. 

Florina Cercel, actriţă: ”Sunt foarte convinsă că trebuie făcut ceva. Nu sunt eu cea care propune schimbarea unui guvern, însă sunt la fel de convinsă că  s-a ajuns la ceva aberant, monstruos. Dicţionarul limbii române nu cuprinde cuvinte care să dezvăluie adevărata dimensiune a nenorocirilor. Peste criza financiară a venit o criză morală, spirituală. Parcă nu se mai poate stopa nimic. Parcă suntem în Gogo Mago. Cred că românii trebuie să-şi asume schimbarea. Nu se poate să asistăm de atâţia ani la o asemenea degringoladă socială, politică, morală, toate generând un rău apocaliptic pentru această ţară. Trăiesc senzaţia că intelectualii au fost înlocuiţi cu nişte semidocţi, care par să-i urască cu adevărat”.

Dr. Cristian Nicolae, medic primar imagistică radiologie: „Nu cred într-un guvern de tehnocraţi deoarece politica şi interesul partidelor este mai presus decât interesul naţional. Ar fi o soluţie un guvern de uniune naţională cu condiţia ca din el să facă parte cei mai buni specialişti ai tuturor partidelor. Nu sunt în stare partidele din opoziţie să se unească pentru binele ţării şi să nu se certe între ele? Consider că este un atentat la sănătatea naţională prin lipsa de finanţare a sistemului. Însă, în acest moment, nimeni nu are niciun interes să pună pe picioare un nou sistem. Deocamdată suntem cuplaţi la aparatele FMI şi ale altor organisme financiare internaţionale. Avem politici bazate pe «cunoaştere fără cunoştinţe», cum spunea Cioran. În domeniul medical, mai rău decât atât nu se putea ajunge”.

Mircea Dumitrescu, grafician: „Nu cred că există tehnocraţi autentici care să marşeze la intrarea într-un guvern. Dar, dacă ar fi autentic, n-ar avea susţinere politică. Poate un guvern de Uniune Naţională ar fi mai potrivit, dar n-am încredere pentru că interesele personale sunt aceleaşi peste tot. Acest lucru este mai vizibil în provincie, unde toţi sunt uniţi în afaceri personale, indiferent de culoarea politică. Înainte credeam că de vină este lipsa de educaţie politică. Dar m-am înşelat. Cred că ar trebui să vină cineva din afară pentru a rezolva situaţia. De altfel, adevăratele valori sunt acum marginalizate, anihilate. Este suficient să ne gândim la omul de cultură Andrei Marga, umilit de cei cu două clase primare”.

Monica Davidescu, actriţă: „După părerea mea, un guvern de specialişti, mai puţin implicat în viaţa politică, pentru că toate partidele politice şi-au servit interesele personale şi nu pe cele ale ţării, în ultimii 20 de ani. Din nefericire atunci când un om dintr-un partid are bunul-simţ să se împotrivească unei legi absurde, dictate de partid, este zburat. I se fabrică o serie de acuzaţii şi este făcut knock out. Dacă am avea înţelepciunea de a pune oameni specialişti, profesionişti fiecare în domeniul lui, la conducere, cred că ţara ar merge mult mai bine. Însă mi-e teamă că acest lucru este o utopie”.

Mihai Mălaimare, actor, directorul Teatrului „Masca”: „Cred că trebuie altă putere. Cu actualul preşedinte, un guvern de Uniune Naţională nu are şanse. Noi nu avem exerciţiul marilor uniuni naţionale. Orice alt guvern ar veni, ar fi tot de sorginte portocalie şi ar fi identic cu acesta. Nu există o alternativă în interiorul partidului lor. Un guvern fără culoare politică este imposibil, pentru că nu avem un preşedinte care să respecte constituţionalitatea. Pentru el Constituţia nu există decât dacă îi serveşte. Un guvern de tehnocraţi s-ar justifica într-un moment de criză politică majoră. N-are cum să funcţioneze, dacă nu este cumva o şmecherie a portocaliilor. Atunci lucrurile se vor tranşa cu o tragedie chiar pentru preşedinte. Sau vor veni ceilalţi şi îl vor da jos”.

Mircea Tiberian, muzician: ”Un guvern tehnocrat susţinut de cine? Pare un ideal utopic, doar trăim în România. Amândouă soluţiile par utopice ca sorţi de izbândă. O altă configurare politică, într-un viitor mai îndepărtat, în care să mai apară şi alţi actori va fi probabil unica soluţie. Pentru moment poate că opoziţia, susţinând un guvern de tehnocraţi…”.

Dr. Cătălin Costovici, specialist oncolog: „Cred că ar face bine României, în această perioadă de mare criză, un guvern de tehnocraţi pentru că sunt profesionişti, şi nu diletanţi. Însă dacă sunt independenţi nu ştiu în ce măsură vor fi sprijiniţi. Cred că în acest moment e nevoie de o mână forte, oameni care ştiu ce vor în fiecare domeniu, dar care să fie sprijiniţi politic. Cu sănătatea au fost nenumărate experimente, ca şi în învăţământ, cu soluţii dezastruoase. Ne aflăm în situaţia în care eram în urmă cu 20 de ani, poate şi mai rău…”.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis: „Eu cred că, indiferent cum s-ar numi, e important să fie un guvern de profesionişti de bună credinţă şi care să iubească România şi pe români. Faptul că oamenii s-au întors la teatru este o dovadă că arta s-a păstrat nealterată, cu personalităţi importante şi că oamenii îşi doresc foarte mult ca artiştii să le dea speranţă, să-i bucure şi mai ales să-i emoţioneze. Iar actorii, la rândul lor, îşi doresc să nu fie trataţi cu indiferenţă şi să li se acorde mai multă atenţie”.

Prof. dr. Mircea Beuran, medic primar chirurg: „După opinia mea este ruşinos unde am ajuns. Români nu ştiu dacă mai sunt în ţara asta, cei care sunt nu ştiu de ce tac, iar pe cei care caută să mai vorbească de ce nu-i caută cineva ca să găsim nişte soluţii? Eu cred, deşi sunt printre puţinii care mai speră ceva, că putem să aducem ţara pe un drum bun, nu imediat, dar în câţiva ani, să ne reîntoarcem la meseriile noastre. Cred că un guvern de tehnocraţi poate să facă ceva. Şi mă bucură că şi Academia este în vibraţie faţă de situaţia în care ne găsim şi caută să găsească soluţii. Iar preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, probabil că este printre puţinii români care strigă: «Deşteptaţi-vă!». Deocamdată, medicina română este pierdută”.

Vlad Ciobanu, sculptor: „Uniunea Naţională nu poate fi o idee serioasă. Dar nici un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie, pentru că aceştia nu vor fi independenţi. Mafia este transpartinică. Partidele sunt numai nişte paravane ale unor mişcări vinovate. Tehnocraţii pot fi uşor manipulaţi. Singura noastră şansă ar fi un guvern adus dintr-o ţară care funcţionează logic. Aşa cum s-a întâmplat cu regalitatea. Chiar dacă unul sau doi membri ai unui guvern sunt de bună intenţie, nu contează. Deocamdată n-are rost să ne iluzionăm. Desigur, dacă avem de ales între două rele, este de preferat un guvern de profesionişti. Cel puţin ştiu gramatică şi când greşesc este clar că au făcut-o cu bună ştiinţă”.

Prof. univ. Constantin Popescu, ASE: „Lumea se află în cea mai cumplită şi cuprinzătoare criză din istoria sa cunoscută. Deşi apare ca o criză economică, ea este de fapt o criză morală, culturală, spirituală.  Excesul de libertate a fost însoţit de deficitul de responsabilitate. Ne-am îndepărtat de valorile fundamentale ale economiei, mânaţi aproape exclusiv de lăcomie. În aceşti ani, România a funcţionat cu aparatele financiare de afară, dar sistemul ei productiv n-a produs banii ce trebuie daţi înapoi FMI şi Băncii Mondiale. Există pericolul ca după 1012-2013 România să «intre la apă», deoarece nu va avea de unde returna datoriile făcute. Mai direct spus, România a «băut» banii împrumutaţi în loc să-i investească. Ar trebui să punem din nou în echilibru ceea ce a fost dezechilibrat”.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca”: „În clipa asta cred că suntem într-un colaps uriaş în care fiecare se bate pentru putere fără a avea un proiect robust, serios, cu viziune pe cel puţin 25-30 de ani. În acelaşi timp e o problemă de credibilitate. Din păcate, toate partidele care s-au perindat la guvernare au avut momente foarte grave de acuză pe care nu le-au soluţionat. În această clipă, cred că trebuie găsită o formulă de redobândire a încrederii populaţiei, a construirii comunităţilor de la sat şi de la oraş, la o comunitate de gândire, în aşa fel încât să poată fi încurajată competiţia, creativitatea, valorile. Un guvern de specialişti cred că e dificil de creat, atâta timp cât nu au niciun suport politic. Există o încărcătură mafiotă uriaşă în care ei nu pot schimba nimic, oricât de geniali ar fi”.

Felix Alexa, regizor: „Sunt convins că un guvern de tehnocraţi ar face bine, măcar pentru faptul că ar fi o soluţie la guvernul actual. Nişte tehnocraţi ar trebui să fie, cel puţin teoretic, mai puţin supuşi politicii unui anume partid. Un alt motiv simplu, dar de bun-simţ, pentru care aş alege o variantă de genul acesta ar fi faptul că-mi place să văd un om competent în domeniul lui. Nu cred că cineva se poate pricepe la orice, aşa cum par să creadă unii în actualul guvern. Un guvern de profesionişti ar putea face în orice caz mai mult decât unul în care sunt mulţi incompetenţi. Situaţia din teatre a devenit din ce în ce mai sufocantă şi, în actuala conjunctură, nu se întrevede nicio soluţie. Teatrele au din ce în ce mai puţini bani, iar birocraţia este din ce în ce mai mare. Directorii nu pot să dea afară oameni pe criterii de incompetenţă, dar nici nu pot angaja unii noi pe criterii de competenţă”.

Horea Cucerzan, pictor: „Mi se pare că un guvern tehnocrat ar rezolva lucrurile mai bine. Destul ne-am hazardat în tot felul de căutări sterile, cu miniştri veniţi din te miri ce domeniu. Numai cei instruiţi în sectoarele respective pot duce mai departe o societate. În ceea ce priveşte un guvern de uniune naţională tranzitorie, au fost momente importante în istoria noastră când s-a dovedit benefic. Dar nu acum, când ideea pare a avea o coloratură neocomunistă.”

Marin Gherasim, pictor: „Din cauza crizei economice sarcina unui guvern de tehnocraţi este extrem de dificilă. Nu ştiu în ce măsură ar reuşi fără susţinere politică. Poate pentru o perioadă scurtă, determinată. Dar nu cred că ar avea şanse”.

Academician Marius Sala, lingvist: “Nu m-am gândit niciodată la lucrul acesta, nu ştiu ce înseamnă tehnocraţi deşi sunt lingvist. Nu ştiu ce înseamnă în accepţiunea largă. Nu ştiu ce înseamnă un tehnocrat la Ministerul Culturii. Nu mă refer aici la actualul ministru sub nici o formă. Înţeleg în finanţe ce înseamnă tehnocrat: un om care să se exprime în legătură cu economia ţării. Sunt, însă, o serie de ministere unde nu înţeleg ce înseamnă tehnocrat. Nu ştiu cum ar trebui să fie. Toate partidele au tehnocraţi. Dacă la cultură nu înţeleg, la educaţie ştiu sigur că trebuie să fie un profesor cu mare experienţă la catedră, nu trebuie să fie un profesor bătrân, dar trebuie să aibă o mare experienţă didactică, să fie la curent cu situaţie educaţiei din diferite ţări. Adică să fie un om de meserie. Cred că, de fapt, tehnocratul trebuie să fie un om de meserie. Ar fi o soluţie rezonabilă ca un domeniu să fie condus de un specialist chiar din acel domeniu. Întrebarea dumneavoastră m-a luat pe nepregătite şi, de aceea, tot caut să găsesc un răspuns. Un tehnocrat – şi eu cunosc mulţi – trebuie să se şi implice. Nu toţi vor. Spre ruşine mea, nici eu nu m-am implicat în politică. Poate, însă, tocmai de aceea pot să judec detaşat. În accepţiune largă, un ministru tehnocrat este ideal. Nu toţi oamenii care îndeplinesc condiţia de tehnocraţi au capacitatea de a participa la actul decizional. Sunt oameni foarte buni, dar care nu sunt interesaţi de treaba aceasta şi sunt criticaţi că nu se implică în viaţa socială. Pot să iasă şifonaţi dintr-o astfel de experienţă, deşi intră cu intenţii bune şi cu bagajul de cunoştinţe necesar. Nu ştiu ce însemană tehnocrat, dar poate însemna diverese lucruri în funcţie de domeniu“.

Profesor universitar doctor Valentin Stan, analist politic: ”Nu am nici o părere. Îmi pare rău”.

Doina Rizea, avocat: “Nu cred în oportunitatea unui guvern de tehnocraţi, este târziu, şi-ar fi dovedit eficienţa prin anii ’90, când mai aveam industrie, economie. Politicienii sunt complet lipsiţi de credibilitate, o soluţie ar putea veni de la societatea civilă”.

Teodora Codiţă, cercetător în lingvistică: “Sunt pentru un guvern de tehnocraţi, cu atât mai mult cu cât trecem print-o perioadă de criză. Sunt mai bine pregătiţi, pot evalua mai corect problemele pe care le avem şi sunt mai capabili să identifice şi soluţiile. Actualul guvern m-a dezamăgit în cel mai profund sens cu putinţă, slab pregătit, incoerent, incapabil să ia decizii potrivite”.

Nicolae Georgescu, profesor universitar doctor, critic şi istoric literar: “Guvern politic, care să-şi asume răspunderea. Fără asumarea răspunderii politice nu se poate. Sunt decizii majore, pe care trebuie să le ia un partid politic şi să răspundă pentru ele. Un tehnocrat nu poate face acest lucru, chiar şi Mugur Isărescu a avut o oarecare coloratură politică”.

Raluca Cărăgel, inginer: “Un guvern de tehnocraţi ar fi nu numai potrivit, ar fi cel mai potrivit. Politicienii şi-au dat măsura capacităţii lor şi se vede cu ochiul liber care este această măsură. Un tehnocrat este un profesionist, iar unul adevărat este nu numai bine pregătit, ci are şi onestitate, ceea ce lipseşte cu desăvârşire actualei clase politice”.

Petruţa Toma, licenţiată ştiinţe administrative: “Un guvern de tehnocraţi ar fi, poate, o soluţie, avem nevoie de specialişti. Ne-au condus şi politicieni, rezultatele se văd, să încercăm şi cu un executiv format din tehnocraţi.

Nicoleta Stănescu, analist/cercetător: “Aş opta pentru un  guvern format din tehnocraţi, dar şi din politicieni, eventual, numai cu un prim-ministru tehnocrat. Apreciez că un tehnocrat este  un specialist într-un domeniu anume şi avem nevoie de specialişti. Inconvenientul tehnocratului ar fi lipsa de legitimitate. O soluţie dată şi dovedită ulterior ca ineficientă nu poate fi sancţionată electoral.  

Gheorghe Piperea (avocat, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti)

” Un guvern de tehnocraţi poate fi indiscutabil o soluţie pentru reînscrierea României pe un drum corect. Putem compara un astfel de guvern cu soluţia folosită în stingerea incendiilor. Numai că, o astfel de opţiune trebuie să fie susţinută politic, aici e piedica majoră- existenţa unui puternic sprijin politic din Parlament, pentru un guvern de tehnocraţi. Ori, eu unul am serioase îndoieli că a noastră clasă politică ar putea să cadă de acord în privinţa unei astfel de soluţii. Cu toate că, în situaţia actuală în care ne aflăm, politicienii ar trebui să se pună de acord, mai ales dacă ar fi vorba despre un guvern de tehnocraţi care să aibă în principal două mari obiective: redresarea economică, şi pregătirea, corectă, ţin să subliniez corectă, a alegerilor anticipate.

Sigur, eu sunt uşor mai idealist, şi mi-aş dori ca o astfel de echipă de tehnocraţi, de profesionişti, de oameni serioşi şi devotaţi muncii lor, să aibă forţa de a genera o puternică mişcare civico-politică, o mişcare nouă, menită să schimbe într-adevăr România în bine, să readucă speranţa. ”

Grupaj realizat de: Victoria Anghelescu, Magdalena Popa Buluc, Cristina Horvath, Liliana Pîrcălabu, Lina Vdovîi, Lucian Gheorghiu, Sergiu Miat, Cornel Nistorescu şi Cristian Oprea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.