Ce persoane urmează să fie radiate din listele electorale permanente

MAE urmează să joace un rol decisiv în „curăţarea” listelor electorale permanente. Primarii Robert Negoiţă şi Andrei Chiliman trebuie să clarifice situaţia câtorva mii de cetăţeni moldoveni „fantomă”.

Cine „iese” de pe listele electorale permanente

Legislaţia referendară, în problemele ce ţin de tehnica administrativă, se supune Legii 35/2008, cea care reglementează alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Conform acestei legi – ea este în vigoare în acest moment -, pe listele electorale permanente se regăsesc doar cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul în ţară. Drept urmare, de pe listele electorale permanente urmează să fie radiaţi:

  • cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul în străinătate
  • cetăţenii români cu drept de vot cu reşedinţa în străinătate
  • personalul român al ambasadelor, oficiilor consulare, oficiilor comerciale
  • militarii români aflaţi în teatrele de operaţiuni străine
  • persoanele decedate în altă localitate decât cea de domiciliu
  • persoanele decedate în străinătate, altele decât cele care au domiciliu şi reşedinţa în afara graniţelor
  • persoanele condamnate definitiv la închisoare şi interzicerea unor drepturi
  • persoanele cu afecţiuni psihice
  • persoanele care apar pe liste electorale în două sau mai multe localităţi din ţară

Ce misiune au primarii Robert Negoiţă şi Andrei Chiliman

În sectorul 3 din Bucureşti, dar, conform unor informaţii, şi în sectorul 1, se regăsesc cu reşedinţă sau domiciliu câteva mii bune ce cetăţeni din Republica Moldova, care au obţinut cetăţenia română. Cei în cauză sunt „grupaţi” câte 200, 300, 500 (!!!) la câte o singură adresă. Este vorba de o şmecherie pentru obţinerea paşaportului românesc şi la care au fost complici angajaţi ai administraţiilor din sectoarele mai sus enunţate. Toţi aceşti „noi” cetăţeni români au părăsit Bucureştiul imediat ce şi-au rezolvat problemele administrative şi au plecat să lucreze în Occident. În cazul lor, cei doi primari trebuie să verifice foarte clar situaţia, pentru a curăţa listele electorale de câteva mii de fantome în adevăratul sens al cuvântului.

Cheile referendumului sunt la MAE

Angajaţii MAE trebuie, în cel mai scurt timp posibil, să-i găsească pe cetăţenii români cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate şi care nu şi-au anunţat noua situaţie în România. Operaţiunea este foarte dificilă, pentru că trebuie contactate autorităţile locale din diverse oraşe/comune din Spania, Italia, Germania, în general acolo unde se ştie că sunt comunităţi mari româneşti. După ce se vor obţine documentele doveditoare de la autorităţile din străinătate, urmează să se verifice la locul ultimului domiciliu din ţară dacă persoanele respective sunt sau nu radiate de pe listele electorale. Spunem că la MAE sunt cheile referendumului deoarece este posibil să fie găsite câteva sute de mii de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar care apar (ilegal) pe listele permanente din ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.