Ce riscă marile companii care îşi bat joc de legea americană

Constructorul auto german Volkswagen din Germania le-a cerut dealerilor săi din SUA să oprească vânzarea unor modele diesel fabricate în 2015, după ce autorităţile de reglementare din Statele Unite au acuzat compania de instalarea unor sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. Volkswagen este bănuit că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA). Grupul german riscă amenzi de până la 18 miliarde de dolari dacă va fi găsit vinovat.

Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3. „Volkswagen a ordonat o investigaţie externă după ce autorităţile de reglementare din SUA au cerut companiei să recheme aproximativ 500.000 de vehicule. Personal, îmi pare nespus de rău că am încălcat încrederea clienţilor noştri şi a publicului. Nu vom tolera niciun fel de încălcare a reglementărilor noastre interne sau a legislaţiei”, a declarat Martin Winterkorn, directorul general al cel mai mare producător auto din lume.
Strategia VW de dezvoltare pe piaţa americană s-a bazat pe promisiunea că motoarele diesel ale automobilelor grupului sunt performante şi au un nivel scăzut al emisiilor. În primul semestru, VW a depăşit vânzările liderului pieţei americane, Toyota Motor, dar investigaţia referitoare la emisiile poluante ar putea opri acest progres. Înainte de acest scandal, marca VW s-a confruntat cu declinul livrărilor pe piaţa din SUA, în timp ce brandul de lux Audi nu reuşeşte să ajungă din urmă BMW şi Mercedes-Benz, ambii producători germani.

Deschiderea investigaţiei americane a provocat probleme şi la bursă pentru producătorul auto. Pieţele europene de capital au deschis în creştere luni, dar acţiunile Volkswagen au înregistrat cel mai semnificativ declin din aproape ultimii şase ani, transmite Reuters. Luni dimineaţă, acţiunile VW au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu 13%, la 140,95 euro, cel mai semnificativ declin din noiembrie 2009. Problemele Volkswagen au afectat şi alte companii auto, acţiunile BMW şi Daimler înregistrând o diminuare de aproximativ 4%. „Implicaţiile acţiunilor legale anunţate de Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA împotriva VW sunt extrem de serioase”, au avertizat analiştii de la Bernstein.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.