Cele 5 teme ale FânFest, ediţia 2014

Forumul social de activism se va desfăşura între 12 şi 16 august la FânFest, cel mai mare festival alternativ din România. Anul 2014 marchează cea de-a treia ediţie a forumului şi cea de-a noua ediţie a festivalului de la Roşia Montană.

Lupta împotriva mineritului aurifer cu cianuri în carieră deschisă este în strânsă legătură cu alte campanii şi lupte ale societăţii civile de peste tot din lume. Forumul social şi de activism reuneşte aceste iniţiative şi le deschide publicului larg. Prin cele peste 30 de ateliere şi conferinţe cu invitaţi din peste 10 ţări, acest eveniment este cel mai amplu forum de activism din România.

„Toamna românească” a reprezentat o mobilizare fără precedent a zeci de mii de cetăţeni din ţară şi străinătate. Aceştia au ocupat străzile marilor oraşe cerând în mod paşnic şi democratic ca Roşia Montană să nu fie distrusă. Demonstraţiile şi marşurile de kilometri, mai întâi zilnice şi apoi săptămânale, ale zecilor de mii de cetăţeni au făcut ca mişcarea pentru salvarea Roşiei Montane să devină cunoscută şi apreciată la nivel global. Lecţiile învăţate şi ideile conturate cu ocazia „toamnei româneşti” sunt un punct de plecare foarte bine ancorat în dezbaterile legate de numeroase alte probleme sociale şi de mediu, precum fracturarea hidraulică sau dreptul comunităţilor la dezvoltare durabilă.

Această ediţie a forumului social şi de activism va urmări cinci teme:

  1. lupta împotriva practicilor miniere murdare şi lansarea coaliţiei europene ce va milita pentru interzicerea folosirii cianurii în minerit,
  2. campanii şi mişcări sociale,
  3. jurnalism cetăţenesc şi de investigaţie,
  4. restaurarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor şi campaigning boot-camp.

Alături de acestea, o temă adiacentă va fi reprezentată de „Forumul diasporei” secţiune în care se vor întâlni voluntarii şi activiştii ce au organizat toamna românească în afara graniţelor ţării.

Atât forumul, cât și festivalul FânFest sunt organizate integral pe bază de voluntariat. Infrastructura festivalului este instalată pe proprietăți private, cu locații dedicate desfășurării activităților forumului. Donațiile individuale asigură finanțarea acestui eveniment, iar accesul publicului este gratuit.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet www.fanfest.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.