Cererea de urmărire penală pe numele a 9 foști miniștri, trimisă ministrului Justiției

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, i-a transmis ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, referatul DNA prin care se solicită declanșarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale față nouă foști miniștri.

Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Valerian Vreme, Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu.

Pentru senatoarea Ecaterina Andronescu se cere începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, pentru deputatul Valerian Vreme — sub aspectul săvârșirii infracțiunii abuz în serviciu, iar pentru senatorul Șerban Petru Mihăilescu se dorește începerea urmăririi penale pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani.

De asemenea, Adriana Țicău este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale Gabriel Sandu, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani și fostul ministru al Educației și Cercetării, Petru-Daniel Funeriu, pentru abuz în serviciu.

Alexandru Athanasiu este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, iar Mihai-Nicolae Tănăsescu, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

DNA a cerut aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Potrivit DNA contractul cadru de licențiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

DNA mai susține că din cele 54 milioane USD achitate de Executiv în baza contractului cadru și a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societăților implicate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.