×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 28 aprilie 2017, 11:18
EUR (€)
-0.0066 ↘
4.5289 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
4.1565 RON
• • •
Supraviețuire financiară
Cifrele care demonstrează comportamentul bolnav al business-ului autohton

Economia reală continuă să se confrunte cu provocări semnificative, dincolo de evoluţia pozitivă marcată pe ansamblu şi reliefată de statisticile INS. Blocajul financiar, în general întârzierile la plată, managementul plăţilor din economie, toate acestea reprezintă probleme cu care mediul de afaceri se confruntă şi pentru care soluţiile întârzie să apară, se arată într-o analiză KeysFin.

O dovadă privind provocările mediului de afaceri românesc o reprezintă nivelul plăţilor restante la furnizori care, conform datelor KeysFin, se menţine de ani de zile în jurul nivelului record de peste 50 de miliarde de lei. Statistica arată că plăţile restante la furnizori s-au ridicat în 2015 la 56,5 miliarde de lei, în scădere uşoară faţă de cei 57,8 miliarde de lei raportaţi, aproape identic, în anii 2013 şi 2014. Datele preliminarii arată că, în 2016, în pofida măsurilor de relaxare fiscal şi a creşterii economice bazată în principal pe consum, nivelul plăţilor restante s-a situate în jurul aceluiaşi nivel din anul anterior, semn că avem de-a face cu un comportament de business, nu cu o conjunctură.

Statistica arată că 76.893 de companii, ceea ce reprezintă 12% din numărul total de firme din România, raportau plăţi restante la furnizori. Semnificativ este că acestea reprezintă 33% din cifra de afaceri totală din economia românească. Din suma totală a plăţilor restante, aproape jumătate aparţine firmelor cu capital integral românesc (25,6 mld.lei), urmate de companiile străine (11,95 mld.lei), cele cu capital mixt (7,95 mld.lei) şi cele de stat (7,33 mld.lei).

Totalul plăţilor restante în economie, mai mici de 1 an, care include şi datoriile la bugetul de stat, a fost, în 2015, de 268,8 miliarde de lei.

De ce firmele nu îşi plătesc la timp facturile, obligaţiile financiare?

“Avem de-a face cu un comportament înrădăcinat în economie, de un tip de supravieţuire financiară imprimat de provocările unui sistem economic fluctuant, văduvit de finanţare, cu un capital redus şi extrem de sensibil la evoluţia cadrului fiscal”, spun experţii de la KeysFin. „În multe cazuri, în principal în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, să amâni o plată sau mai multe către furnizori ţine de asigurarea financiară pentru continuarea activităţii. Multe firme trăiesc din rulajul financiar, depind de fiecare ban pe care îl au de încasat sau de plătit. Cu cât amână mai mult plăţile, cu atât reuşesc să îşi asigure fondurile necesare continuării activităţii. Din păcate, s-a ajuns la cazuri extreme, când plăţile se fac la 6-8 luni şi chiar mai mult”, au mai spus analiştii KeysFin.

Cele mai riscante domenii

Potrivit statisticii KeysFin, cel mai afectat domeniu este comerţul, 27.009 firme raportând întârzieri la plata furnizorilor. Urmează industria prelucrătoare şi construcţiilor, cu 9.134 respectiv 8.443 de firme care au raportat astfel de situaţii. În top se mai află sectorul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6.446 firme), transporturile şi depozitarea (4.998 societăţi) şi hoteluri şi restaurante (4238 firme).

Plăţi restante semnificative se înregistrează şi în agricultură, silvicultură şi pescuit, tranzacţii imobiliare, servicii administrative şi de suport, informaţii şi comunicaţii, activităţi de servicii, sănătate şi asistenţă socială, activităţi de spectacole.

„Să deschizi o afacere, de exemplu, în sectorul comerţului înseamnă, în primul rând, să te asiguri că ai un capital de lucru care să-ţi permit să duci business-ul pe banii tăi, să rezişti, practic, blocajului financiar, întârzierilor la plată. Pe de altă parte, dacă vrei să furnizezi mărfuri unor parteneri din acest sector, trebuie să iei în calcul foarte serios plăţile restante şi consecinţelea cestora”, au mai spus analiştii.

Campionii plăților restante

Dacă este să privim situaţia la nivel regional, cele mai indisciplinat ecompanii, din punct de vedere al plăţilor restante la furnizori, sunt cele din regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 24,1 miliarde lei, urmate de cele din Sud-Est (8,6 mld.lei), Sud-Muntenia (4,7 mld.lei), Vest (4,38 mld. lei) şi Regiunea Centru (4,1 mld.lei). La polul opus se află firmele din Nord-Vest (3,85 mld.lei), Nord-Est (3,72 mld.lei) şi Sud-Vest Oltenia (2,87 mld.lei). „Statistica reflect concentrarea economică a României. Business-ul este mai dezvoltat în jurul Capitalei, în Constanţa, Timişoara, Cluj şi Prahova, astfel că şi valoarea restanţelor este mai mare, având în vedere cifra de afaceri superioară faţă de cea înregistrată în Moldova, Oltenia sau Bărăgan”, au explicat experţii. Statisticile KeysFin arată, pe de altă parte, că cele mai multe probleme la plata furnizorilor le are RADET Bucureşti, compania care oferă agent termic pentru încălzirea și apa caldă din Capitală. Compania înregistrează plăţi restante de 3,34 miliarde de lei, cât toate firmele din Top 10 la un loc. RADET este urmată de Rompetrol Rafinare, cu 1,67 miliarde lei, Orange România cu 948 milioane lei, Interagro cu 804 milioane lei, Relad International cu 686 milioane lei, Grup Servicii Petroliere cu 619 milioane lei, CFR Marfă cu 490 milioane lei, Electrocentrale Bucureşti cu 474 milioane lei, Confort SA cu 464 milioane lei şi Key Safety Systems cu 453 milioane lei.

Cum se evită capcanele blocajului financiar

„Încrederea în relaţiile de afaceri rămâne încă la un nivel redus, iar întârzierile la plată reflect pe de o parte problemele financiare cu care se confruntă firmele, dar mai ales măsurile de protecţie pe care acesteaşi le iau pentru a nu intra în blocaj financiar”, spun cei de la KeysFin.

Potrivit analiştilor, business-ul reprezintă, în aceste condiţii, o misiune riscantă în absenţa unor informaţii concrete privind partenerii cu care faci afaceri. "Să ştii în ce situaţie financiară se află firma cu care lucrezi, cum stă cu datoriile, dacă are incidente de plată, procese comerciale, datorii la stat, dacă au intervenit modificări în acţionariat/administrator sau dacă este în pericol de insolvenţă - sunt date care te pot ajuta să iei o decizie optimă atunci când vine vorba de valoarea contactului, câtă marfă îi pui la dispoziţie, ce servicii poţi să îi prestezi, să ai siguranţa că îţi vei primi banii", afirmă experţii KeysFin, care au dezvoltat un serviciu de monitorizare în acest sens. "Concluzia este că, indiferent de dimensiunea business-ului, istoricul, situaţia acesteia, astfel de informaţii sunt esenţiale pentru a creiona o evaluare care să includă atât aspectele pozitive cât şi cele cu potenţial negative în relaţia cu partenerul de afaceri. Pe baza acestui raport, departamentele financiare, managerii în principal, îşi pot dimensiona contractele, aşteptările şi măsurile de prevenire pentru a exploata potenţialul de dezvoltare dar şi pe cel de risc", au mai spus analiştii de la KeysFin.

Cristian CreţuPublicat Luni, 20 martie 2017
1259
 | 4
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANUL
+3
TOT CE DA INS PE PIATA ESTE O MINCIUNA ESTE UN INSTITUT CARE TREBUIE DEPOLITIZAT TOTAL !!!!!!!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Cine gândește finanțele, Vâlcov sau Ștefan?
Publicat acum 21 ore şi 23 minute
Senatoarea lui Fenechiu, urmărită penal
Publicat acum 18 ore şi 3 minute
Negocierile nevăzute ale lui Sebastian Ghiță
Publicat acum 23 ore şi un minut
Centrul Atenţiei
alarm off
Tragedia din Retezat
10 articole/ Actualizat acum 17 ore şi 28 minute
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Ioan Buduca

6 spre 7 decembrie 2009. O noapte de pomină. Nu ştim ce era acasă la Vîntu, dar am aflat ce era acasă la generalul Gabriel Oprea, un simplu parlamentar la ora aceea.

Ioan BuducaPublicat acum 15 ore şi 55 minute