Cinci zile de cultură românească la Berna au incitat publicul

Zilele Culturii Române la Berna, organizate de ICR Berlin, în colaborare cu Ambasada României, în Confederaţia Elveţiană, au fost deschise în seara zilei de 10 septembrie şi au continuat timp de cinci zile cu o serie de programe care au reunit filmul, literatura, teatrul, muzica şi artele vizuale, programe ovaţionate şi apreciate de publicul bernez.

Zilele Culturii Române la Berna au fost deschise cu proiecţia filmului La limita de jos a cerului, în regia lui Igor Cobileanski. Evenimentul a fost găzduit de CineMovie, instituţie cinematografică de renume din capitala elveţiană.

La vernisajul Măiastrei

În deschiderea serii au luat cuvântul E.S. Anca-Elena Opriş, ambasadorul României în Confederaţia Elveţiană, Ioana Drăgan, director al Direcţiei Generale Reprezentanţe în Străinătate, Institutul Cultural Român Bucureşti şi doamna Cristina Hoffman, directorul Institutului Cultural Român din Berlin. După proiecţie, în foaierul cinematografului a avut loc recepţia de deschidere.

Ioana Drăgan vorbind despre proiectul cultural al României

De la lansarea sa în anul 2013, filmul La limita de jos a cerului a fost deja selectat în competiţiile oficiale ale mai multor festivaluri europene importante, precum cele de la Locarno, Karlovy Vary, Varşovia, Kiev şi Cottbus. Filmul prezintă greutăţile cu care se confruntă locuitorii unui mic oraş de provincie din Republica Moldova.

E.S. Ryuhei Maeda, Ambasadorul Japoniei în Confederaţia Elveţiană, cu soţia, la expoziţia românească

Zilele Culturii Române la Berna, organizate de ICR din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Confederaţia Elveţiană, au continuat în cea de-a doua zi cu un program special, care a reunit muzica, filmul şi artele vizuale. Două dintre evenimentele din data de 11 septembrie au avut loc la Forumul Yehudi Menuhin, cunoscut centru cultural din Berna, spaţiu dedicat unor programe prestigioase. La ora 19.00 a avut loc vernisajul expoziţiei Măiastra – Povestea nespusă a iei, în prezenţa unui public numeros, impresionat de calitatea exponatelor.

Vii aplauze a stârnit recitalul violonistului Alexander Bălănescu

Expoziţia Măiastra – Povestea nespusă a iei a adus în centrul atenţiei ia ca simbol identitar şi obiect de artă. Expoziţia a prezentat, sub forma unei instalaţii de artă, o selecţie de ii de patrimoniu, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteţei Sale Regale, Regina Maria a României, în veşmânt tradiţional românesc, o serie de 200 de fotografii din perioada interbelică, din colecţia britanicei Beryl de Zoete, şi fragmente din texte antropologice şi etnografice de referinţă ce vor dezvălui semnificaţia semnelor cusute pe ii. Acestă expoziţie este rodul unui parteneriat între Galeria Galateca, Institutul Cultural Roman şi Muzeul Horniman din Londra. În cadrul unei mici parade a iei pe străzile din Berna, participanţii au împărţit flyere, atrăgând atenţia trecătorilor asupra programului românesc propus de ICR.

Cristina Hoffman, directorul ICR Berlin

Vernisajul a fost urmat de un concert de gală, susţinut de Cvartetul Bălănescu, la care au participat oaspeţi importanţi, precum E.S. Ryuhei Maeda, ambasadorul Japoniei în Confederaţia Elveţiană, sau E.S. Charalambos Gerassimos Manessis, ambasadorul Greciei, alături de E.S. Anca-Elena Opriş, ambasadorul României. Concertul s-a desfăşurat în sala mare a Forumului Yehudi Menuhin. Acompaniat de cvartetul său, virtuozul violonist român Alexander Bălănescu a prezentat mai multe piese din albumele sale Luminitza Suite (1994), Music for Il Partigiano Johnny (2000) şi Maria T (2005). Ovaţionat de publicul elveţian, seara s-a încheiat cu o întâlnire a muzicienilor cu publicul.

În expoziţia de artă românească

Seria dedicată filmelor româneşti a continuat în a doua zi a Festivalului cu proiecţia peliculei Crulic – drumul spre dincolo, în prezenţa regizoarei Anca Damian. Acesta este cel mai premiat film de animaţie românesc, unul dintre lungmetrajele cu cele mai multe distincţii obţinute la festivalurile internaţionale de film. Au urmat, în ziua de 12 septembrie, prezentarea peliculelor Love building, de Iulia Rugină, în prezenţa regizoarei, şi în seara zilei de 13 septembrie, filmul Sunt o babă comunistă, de Stere Gulea, film deosebit de apreciat de către numerosul public prezent la proiecţie.

Admiraţie pentru arta tradiţională românească

În data de 14 septembrie a avut loc închiderea Zilelor Culturii Române, eveniment organizat la Cinematte, spaţiul modern şi extrem de bine situat pe malul râului Aare, frecventat de artişti şi intelectuali din Berna. Au fost prezentate filmele Experimentul Bucureşti, de Tom Wilson, şi Bucureşti, unde eşti, de Vlad Petri, filme premiate în nenumărate rânduri cu premii prestigioase ca Gopo 2014, sau Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Bucureşti, din iunie 2014. La sfârşitul proiecţiei a avut loc un dialog între cei doi regizori şi public.

Concert de Gală al Cvartetului Alexander Bălănescu

Toate filmele selecţionate în cadrul Zilelor Culturii Române la Berna au ţinut cont de multiplele premii primite de acestea, atât naţionale, cât şi internaţionale.

Celebra poetă Ana Blandiana a citit din volumul său recent, Fals tratat de manipulare, iar Marius Daniel Popescu, din romanul Simfonia lupului.

Creaţii moderne inspirate de costumul tradiţional

Lectura s-a desfăşurat în celebra sală ONO Kulturlokal, o instituţie consacrată în plan local pentru evenimentele culturale de calibru, situată extrem de bine, în centrul vechi al capitalei, şi cu un renume deosebit în rândul intelectualităţii berneze.

Expoziţia Măiastra s-a bucurat de prezenţa a numeroşi vizitatori

Evenimentul s-a bucurat de o sală arhiplină. Au fost prezenţi atât reprezentanţi ai disporei, cât şi public bernez, jurnalişti elveţieni şi iubitori ai prozei şi poeziei româneşti.

O sală arhiplină înaintea proiecţiei de film

Ana Blandiana a recitat în limba română din poeziile traduse în germană de Hans Bergel, iar Marius Daniel Popescu a citit din romanul său apărut în limba franceză şi tradus în germană.

A urmat un schimb de idei, iar cele două ore petrecute în compania autorilor au trecut pe nesimţite, publicul fiind literalmente fermecat de proza şi de poezia prezentate.

O întâlnire cu spectatorii elveţieni pe străzile Bernei

Un alt punct culminant l-a constituit prezentarea oferită de Teatrul Masca din Bucureşti, care a adus în centrul Bernei un program de “statui vivante”, la Waisenhausplatz, loc istoric care a atras un numeros public, incintat de prestaţia trupei din România. Spectacolul stradal de statui vivante oferit de Masca a avut loc în data de 13 septembrie şi a fermecat numeroşii trecători din Berna, momentul culminant fiind cel în care exponatele au prins viaţă şi au interacţionat cu spectatorii, într-un schimb interesant de opinii între artiştii prezenţi şi trecătorii fascinaţi de reprezentaţia teatrală. Piaţa Waisenhausplatz din Berna, precum şi străzile din jurul acesteia au fost animate de patru grupuri statuare alcătuite din şaptesprezece personaje fantastice, care au impresionat prin tehnică, poveşti şi costume.

Pe una din străzile oraşului elveţian

Trupa este coordonată de renumitul actor Mihai Mălaimare, directorul artistic al Teatrului Masca. ICR Berlin a optat pentru acest spectacol stradal prezentat în weekend, într-un loc foarte vizibil şi intens tranzitat din Berna, contribuind astfel la impactul evenimentului şi adresându-se unei palete variate de public.

La un pahar de vin românesc

După spectacolul Teatrului Masca, în seara zilei de 13 septembrie, a avut loc concertul trupei Coughy,în cunoscutul Club de muzică Bärner Mitti. Înfiinţată în anul 2009, trupa şi-a propus, chiar de la începutul existenţei sale, să depăşească regulile unei anume stilistici, folosindu-se de improvizaţie, spontaneitate, inspiraţie din surse culturale mai puţin cunoscute, pentru un sound care să asocieze liber drone şi ritm, noise şi armonii, electronic şi analog, atmosferic şi psihedelic, pop şi experimental. Primul lor album omonim a fost considerat „albumul anului 2012” şi a fost produs în septembrie 2012 la casa de discuri Local Records, bine receptat de public şi de presă.

Cupiuri din ziare anunţând expoziţia românească

La concertul încheiat la ora 4 dimineaţa au participat 250 de tineri din Berna, care au admirat prestaţia bandului format din Vlad Stoica şi Ovidiu Bejan, acompaniat de videoproiecţiile lui Beatrice Sommer.

Zilele Culturii Române la Berna s-au încheiat în data de 14 septembrie, după cinci zile sub semnul succesului la public şi al descoperirii unor valenţe culturale româneşti variate şi universale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.