Cine sunt suspecții în cazul uciderii lui Boris Nemţov

Autoritățile ruse suspectează cinci persoane în cazul asasinării lui Boris Nemțov la sfârșitul săptămânii trecute.

UPDATE Instanța moscovită a decis duminică arestarea tuturor celor cinci suspecți în cazul uciderii liderului opoziției ruse.

UPDATE Zaur Dadaiev, unul dintre cei cinci suspecți prezentați duminică unui tribunal din Moscova a recunoscut că a participat la asasinarea lui Boris Nemțov, a anunțat un judecător.

„Măsurile luate înaintea procesului sunt solid justificate. Participarea lui (Zaur) Dadaev la crimă a fost confirmată de mărturisirea sa”, a precizat judecătorul, potrivit agenției de presă ruse TASS.

De origine cecenă, Zaur Dadaiev, care, potrivit agenției RIA Novosti, a fost comandantul-adjunct al unei unități de poliție afiliate Ministerului de Interne al Ceceniei, a fost arestat sâmbătă în Ingușetia, republică care se învecinează cu Cecenia, în Caucazul rus.

Numele său apare pe site-ul oficial al guvernului cecen, care indică faptul că Vladimir Putin a acordat în octombrie 2010 Medalia de Merit „sergentului Zaur Dadaev”, fără a fi însă posibil să se verifice dacă este sau nu vorba de un simplu omonim, notează AFP.

Dadaev a fost arestat împreună cu Anzor Gubacev, și el de origine cecenă, angajat al unei firme private de securitate din Moscova, potrivit RIA Novosti. Gubacev a pledat nevinovat.

Secretarul Consiliului de Securitate din republica rusă Inguşetia, Albert Barahoiev a declarat că „Zaur Dadaiev este comandantul adjunct al unei unităţi a batalionului Sever din Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Cecene”. Zaur Dadaiev lucra în poliţia din Cecenia de zece ani. Anzor Gubaşev, al doilea suspect reținut sâmbătă, lucra la o companie privată de securitate din Moscova.

Prezentați de asemenea tribunalului din Moscova, ceilalți trei suspecți, Tamerlan Eskerhanov, Ramzat Bakaev și Shagui Gubacev, fratele mai mic al lui Anzor Gubacev, și-au susținut nevinovăția, potrivit agențiilor ruse de presă.

Toți trei de origine cecenă, ei au fost prinși sâmbătă și duminică în Ingușetia.

Shagui Gubacev a spus că „nu a comis nicio crimă”, în timp ce Ramzat Bakaev a afirmat că se afla acasă la el când a fost arestat de poliție. „Dacă aș fi participat (la crimă – nr.), aș fi încercat să mă ascund”, a declarat el.

Ultimul suspect, Tamerlan Eskerhanov, a spus că el a fost la serviciu în fiecare zi, ca de obicei, semn, în opinia sa, că nu a participat la asasinarea lui Nemțov.

„Suspecții au negat implicarea în această crimă, însă anchetatorii au dovezi privind participarea lor”, a indicat un reprezentant al tribunalului, citat de agențiile ruse de presă.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a tribunalului Basmannîi din Moscova, Anna Fadeieva, a anunțat anterior că două dintre persoanele suspectate de implicare în asasinarea liderului opoziției ruse Boris Nemţov au fost inculpate oficial. În total, sunt cinci suspecți în acest caz.

Zaur Dadaiev și Anzor Gubașev a căror reţinere a fost anunţată sâmbătă, au fost puşi oficial sub acuzare.

„Trei (alții) rămân la statutul de suspecţi”, a declarat Fadeieva pentru RIA Novosti.

UPDATE Un bărbat suspectat că ar avea legătură cu asasinarea lui Boris Nemţov s-a sinucis la Groznîi, capitala republicii ruse Cecenia, aruncând o grenadă în timp ce poliţia încerca să îl aresteze, relatează agenţia Interfax, citată de site-ul Novinite.com, conform Mediafax.

Potrivit unor surse din poliţie, citate duminică de agenţia rusă de presă Interfax, bărbatul a aruncat o grenadă spre poliţiştii care veniseră să îl aresteze, după care a detonat o a doua grenadă care l-a ucis. Informaţia nu a fost confirmată oficial de autorităţile ruse.

Presa rusă a anunțat duminică că doi noi suspecți au fost arestați în cadrul anchetei vizând asasinarea opozantului Boris Nemțov, alții decât cei anunțați sâmbătă.

Albert Barakoev, secretarul Consiliului de Securitate al republicii autonome ruse Ingușetia, care se învecinează cu Cecenia, a declarat pentru RIA Novosti că alți doi bărbați au fost arestați în ancheta privind asasinarea lui Nemțov.

Unul dintre suspecți este fratele mai tânăr al lui Anzor Gubacev, a cărui arestare, sâmbătă, alături de Zaur Dadaev, a fost anunțată de șeful Serviciului Federal Rus (FSB).

Doi bărbați, bănuiți de implicarea în asasinarea liderului opoziției ruse Boris Nemțov, au fost reținuți, a anunțat sâmbătă directorul FSB, Alexandr Bortnikov.

Liderul opoziției ruse, Boris Nemțov, a fost asasinat în noaptea zilei de 27 februarie pe stradă, în apropierea Kremlinului.

Nemţov, în vârstă de 55 de ani, era unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Vladimir Putin.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.