×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 18:38
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale
Citeşte apelul academicienilor către poporul român și instituțiile statului

Optzeci și patru de academicieni, între care D.R. Popescu, Ioan Aurel Pop, Nicolae Breban, Victor Spinei, Dinu C. Giurescu, Ionel Haiduc şi Eugen Simion, au transmis miercuri o scrisoare deschisă în care fac apel la patriotism şi la pedepsirea agresiunilor la adresa suveranităţii naţionale. Academicienii îi invită pe oamenii politici "să conlucreze cu responsabilitate şi patriotism pentru binele României".

Iată textul apelului

Apelul unor academicieni români

Către Poporul Român,

Către instituţiile Statului Român

Având în vedere poziţia Academiei Române, de instituţie identitară fundamentală, aflată de un secol şi jumătate în serviciul Naţiunii Române, semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale), preocupaţi în mod deosebit de încercările recurente de „regionalizare” a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituţiei României şi tendinţelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calităţii vieţii în aceste zone, ne exprimăm ferm împotriva tuturor acestor acţiuni, ne pronunţăm cu tărie în favoarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale, solicităm instituţiilor abilitate ale Statului Român, de la toate nivelurile, să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept.

Chemăm alături de noi, în acest demers, întregul popor român, pe toţi locuitorii acestui pământ, ne adresăm în particular intelectualilor, invitându-i să fie exemplu de înţelepciune şi de patriotism, ne adresăm oamenilor politici, invitându-i să conlucreze cu responsabilitate şi patriotism pentru binele României, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a centenarului aducerii împreună a tuturor provinciilor româneşti, eveniment pe care poporul român l-a aşteptat, pentru care a suferit, a lucrat şi a luptat atâtea veacuri şi pe care l-a realizat cu atâtea jertfe.

Să ne cinstim eroii, să fim la înălţimea lor, lăsând generaţiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o ţară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut şi pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată şi prosperă, o ţară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească.

Aşa să ne judece viitorul!

Iniţiat de academicienii Victor Voicu, Ioan-Aurel Pop, Gheorghe Păun şi semnat de un mare număr de membri ai Academiei Române

Alexandru VişanPublicat Joi, 09 februarie 2017
137579
 | 54
 | 90
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
O intrebare de bun simt
+1
Apelul academicienilor contine idei de bun simt elementar, multe dintr ele nici macar originale, dovada ca bunul simt nu este apanajul super-elitelor. Bine ca macar in ceasul al 14-lea academicienii isi asuma un demers necesar precum aerul unei Romanii impinsa in pragul colapsului si disolutiei de politicieni impotenti si de curente oculte cum sunt cele care alimenteaza cu energie si bani manifestatia din Piata Victoriei.... Care se manifesta virulent pe net deci si pe acest blog unde postacii bine antrenati s-au pus pe demolarea semnatarilor mesajului. Evident ca sunt menajati si periati cozile de topor gen Boia, un fost lingau al regimului Ceausescu, activat acum la maximum pentru a publica lucrari denigratoare la adresa Romaniei si a valorilor romenesti intr-un ritm mai alert decat le-ar putea scrie. N-am nicio indoiala ca in spatele numelui Boia se ascunde o intreaga cooperativa bine remunerata si dirijata de forte oculte, ostile Romaniei. Intrebarea tulburatoare care se pune nu este insa ce face Boia (singulatul de la boi) si altii ca el, ci ce fac angajatii SRI si SIE ai caror angajati au ca misiune de capatai apararea Romania si a cetatenilor sai de aceste atacuri ?
Publicat Luni, 13 februarie 2017
+Răspunde
Constantin Gajban
0
Fiecare instituţie a statului a fost serios viciată politic şi în prezent, dar şi în trecut.Nici Academia nu a scăpat de acest neajuns, numai că şi-a păstrat, în mare parte, integritatea şi locul cuvenit cultural şi ştiinţific.Din nefericire, apelul acestui for ştiinţific nu va fi ascultat începând cu Preşedintele şi continuând cu politicienii, bugetarii şi o mare masă a poporului, care toţi ne-au dus la situaţia precară în care se află ţara noastră. Acest apel arată o amară realitate, de care se face responsabilă întreaga naţiune, care a rămas indiferentă şi manipulabilă în faţa multor acţiuni de distrugere a economiei,resurselor naturale şi transformare a ei într-un viitor deşert din toate punctele de vedere.Ne pare rău, dar mergem spre disoluţia patriei şi naţiunii cu permisiunea noastră.Numai citind unele comentarii publicate de acest ziar îţi dai seama la ce nivel scăzut cultural şi raţional ne găsim.După modul nostru de acţiune şi comportament, se pare că ne merităm soarta.
Publicat Vineri, 10 februarie 2017
+Răspunde
gabriel
-7
Astia-s cei ce -l faceau membru onorific al academiei pe chiorete?Atunci mai bine nu citesc integral textul lor...nu poti face apel la patriotism dupa ce ai fost pres pentru un pirat!E ca si cum ai cvrva virgina!
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Constantin Joja @ gabriel
+3
Mircea Dumitru nu putea semna un text scris de discipolul lui Gheorghe Funar.Vedem că nici Surdu, Flonta, Pârvu, Teodorescu, Boia și mai mult de jumătate, spre lauda lor, nu semnează așa ceva. Și mai ales la telefon! Numai că mircea dumitru face plecăciuni inutile (de ce oare?). Nu statul de drept e în discuție. Este ăsta stat sau ca simplu instrument de represiune?.
Publicat Vineri, 10 februarie 2017
+Răspunde
Nastratin
-6
Caraghiosilor ! Academia Franceza are 40 de membri ! Atat ! Academia Română are 88 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 168), 37 membri de onoare din ţară şi 95 membri de onoare din străinătate (total 132) ! Prostul pana nu-i fudul ..... !
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Alexandru Melian
+7
Mă alătur cu toată ființa, cu toată tristețea și cu multă îngrijorare mesajului pe care cei mai alesi carturari ai Academiei Române , ni l-au transmis nouă, tuturor, spre onoarea lor si spre responsabila noastră luare aminte. In timp ce jucăreaua sau drama puterii e jucată pe scenariul Hoții și vardiștii, în timp ce mulți, scârbiți de politică și politicieni, întorc spatele angajării sau pleacă în pribegie, lăsându-i pe aceștia să-și facă de cap, în timp ce lumea în care trăim și cea care geopolitic ne înconjoară este pornită sa scrie ultimile pagini ale Apocalipsului , disprețuitorii și profitorii din todeauna ai neamului românesc lucrează sistematic, inteligent și fără scrupule la ruinarea țării și a identității ei inconfundabile, la pierderea conștiinței de sine și a voinței de a mai dăinui așa cum suntem și aici unde suntem. Ar fi nu doar foarte trist, ci și foarte păgubitor ca mesajul Academiei Române și analiza lui profundă să nu se bucure de atenția cuvenită a tuturor și mai ales de făptuirea dăruitoare a fiecăruia dintre noi. Prof.univ. dr. Alexandru MELIAN
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Janos @ Alexandru Melian
+2
Ce cărturari, tovarășe? Visezi?
Publicat Vineri, 10 februarie 2017
+Răspunde
Regiunea Centru, Districtul 2241
-1
Ce bine ar fi daca si judecatorii CCR ar citi aceasta Scrisoare!
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
USURELU
-1
Dar unde este Razvanel Teodorescu de nu-l gasim pe listisoarade apelanti? cumva o fi dormitand pe la RTV? Asadar sa ne lamaurim si noi odata ce o fi cautand celebrul" permanent la tv-ul fugarului ? alaturi de mitica drag. celebrul militian agramat analist mai nou? sau gratuland interventiile cersite de fatuce oierului national ? nici nu se uscase bine tarina pe bietul fiu decedat al academicianului ca individul cernit era deja cocotat pe scaunul de la circul rtv? chiar atata foame iti e eeeeeeeeeeee? nu-ti ajung pensiile si indemnizatiile multiple ? mai ai nevoie si de oscioarele infractorului ????????/ chiar nu mai ai minte sa-ti vezi de rostul tau ??????? Ca iarasi ne trezesti amintiri de cand erai marele director al TVR si dirijai stirile dupa bunul plac al bolsevicului urmarit penal pt crimele de atunci ??/// ASADAR, NU-I BAI CA NUMAI TU LIPSEAI DIN LISTA CELEBRILOR NOSTRII ACADEMICIENI FARA OPERA cu savu peneristu-securistu specialist in aviatie, neparlamentarul ,neprimarul de ploiesti permanentul prezent la ghita tv, cu mitica penalul , analistul viitor parnaias, cu permanentul dobritoiu penalul condamnat generalul cu casa furata din ratia armatei cu clica lui de nevolnici si care ne da acum lectii de moralitate seara de seara , cu fiul penal ca si el, cata rusine si sila putem avea sa va vedem cu atata frecventa HAI SICTIR ACADEMICIENILOR !!!!!!!!!!!!!!!!! UNDE VA E OPERA?
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Radu Humor
-3
"Aşa să ne judece viitorul!" E ca şi cum ţi-ar muri înainte de-a intra ! N-aţi păţit niciodată ? Să vă moară speranţa, până a intra banii în cont ? Le-a fost frică să fie români până la capăt şi creştini, măcar de Duminică, şi să încheie cu " Aşa să ne ajute Dumnezeu !" Formulare creştin -ortodoxă, (şi)cu ajutorul căreia i-au crescut cu siguranţă părinţii (inclusiv cei duhovniceşti) şi-n vremurile comuniste ! Acum, e mai puternică blestemata de "corectitudine politică", decât credinţa strămoşească ?!
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Radu Humor @ Radu Humor
+6
M-am mai uitat odată la Apel : Nimic despre Dumnezeu ! Să nu fi auzit ei de " NIHIL SINE DEO" ? Altfel ce deosebeşte un asemenea apel, de cel făcut seara, înainte de a se da stingerea prin cazărmi ?!
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Stanomir @ Radu Humor
+5
Ar fi nevoie de savant și descoperitori, oameni buni, că de acad e plină lumea. Unde sunt descoperitorii și savanții? E vreunul dintre cei care semnează? Vai de capul nostru. Numai la noi și la ruși se mai spune acad. Doar că la ruși se face măcar tehnologie de performanță. A propos: de ce academicienii nu-I spun lui Johannis că nici un șef de stat nu-și prezintă oriunde merge țara ca țară coruptă? De ce?
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
portofel @ Radu Humor
+2
@Stanomir "nii nu-I spun lui Johannis că nici un șef de stat nu-și prezintă oriunde merge țara ca țară coruptă? De ce?" lasma ste ajut io la aceasta intrebare. E penca ntro tara antemeiata Securitatea al aresta pa spanul la cam juma da ora dupa ce a facut publica the above statement. Da la noi nu ma ie Securitate cam da multa vreme. Numitul Traian Bashinica a avut zece ani la dispozitie sa terne institutia cea mai fundamentala a unui stat. Pe motiv ca "noi si asa ne intalnim cu totii in UE", si daia noi tre sai multumim lui Bashinica prima data.
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Ion @ Radu Humor
+2
Ai umor Radule! după apelul acad s-au întețit confruntările dintre johanniști și adepții guvernului. Vezi cam ce audiență au acești. Cu așa un text al lui Ion Aurel Pop și Nicolae Păun și Vlad Voicu nimeni nu se mișcă. Nu e de surpriză.
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
ion romanul
+3
Sa se dezfiinteze cele doua academii capusa, mai ales cea de siguranta nationala care nu fac decat sa micsoreze bugetul Academiei Nationale si
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Profesor @ ion romanul
+8
Poți pune 24 de ore de istorie pe zi în orar, dar dacă nu se scrie istorie ca lumea e degeaba. Elevii fug de istorie scrisă prost și prezentată la fel.
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
VV
+12
Cred că APELUL ar trebui trimis și la Ministerul Educației, poate catadicsesc cei de acolo să revadă propunerile pentru programa scolară la Istorie și Lb. română!
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017