Colecţii de „castel”, la licitaţie

Mobile, picturi, sculpturi, obiecte de artă vor fi scoase la licitaţia de artă de la Christie’s din Paris.

Digoine, un castel din secolul al XVIII-lea din regiunea Burgundia, îi aparţine lui Jean-Louis Remilleux, cunoscut autor şi producător al televiziunii franceze, un mare pasionat de artă. Acest castel este una dintre cele mai frumoase rezidenţe din regiune. Remilleux l-a achiziţionat deoarece îşi dorea un castel în apropierea Parisului, care să aibă toate caracteristicile, în care să-şi poată instala colecţia de obiecte de artă şi tapiserii rare.

Proprietatea lui Jean-Louis Fremilleux, un încântător castel

Interiorul Serei Castelului

Castelul se remarcă prin arhitectura sa

Galeria gravurilor

De secole, Digoine a rămas al aceleiaşi familii. Saloanele, pardoseala, parchetul tip Versailles, uşile, mobilierul au rămas intacte. În secolul al XIX-lea au fost făcute câteva adăugiri: o biblioteacă, o capelă neogotică, un mic teatru în stil italian, o extravagantă seră în care vegetaţiile amintesc de Sicilia. Acum doi ani Remilleux a iniţiat restaurarea castelului. Din păcate, lipsesc marile grajduri, dependinţele şi, mai ales, teatrul în stil italian, pe care Sarah Bernhardt şi Jacques Offenbach le-au iubit atât de mult. Şi pentru a continua aceste lucrări de restaurare care sunt exorbitante, Jean-Louis Remilleux s-a hotărât de a-şi vinde câteva dintre colecţiile ce se găsesc în castel. ”Digoine nu e absolută nevoie să fie un muzeu. Oricum el are frumuseţea sa. Am hotărât să pot obţine o derogare de a-l încălzi, întrucât iarna e o adevărată gheţărie”. Aşa încât, Remilleux a oferit 1.000 de piese care vor fi la licitaţia de la Paris a Casei Christie’s în 28 şi 29 septembrie.

Salon din castelul din Burgundia

Salonul cailor din castelul Digoine

Micul teatru din castelul Digoine

Fotoliu Mathieu Bauve

Colecţionar de peste 30 de ani, Remilleux a mers în căutarea obiectelor de artă pe care şi le-a dorit la marile licitaţii din Franţa, Italia şi Marea Britanie. Multe dintre aceste piese pe care le-a ”vânat” sunt acum aflate în licitaţie. Dintre ele, amintim o Comodă din lac, semnată de Martin Carlin, celebrul ebenist care a creat mobile pentru Marie Antoinette, estimată între 100.000 şi 150.000 de euro. Un absolut star al vânzărilor este o Canapea ştampilată Mathieu Bauve, care i-a aparţinut doamnei Geoffrin, făcând parte dintr-un salon din secolul al XVIII-lea, pe care au stat Voltaire şi Diderot, evaluată la 450.000 de euro. Între alte piese, două coloane din abanos şi bronz auriu, de 1,40 metri, ornate cu medalioane reprezentându-i pe vicontele Henri de La Tour d’Auvergne şi pe Louis al II-lea de Bourbon, principe de Condé, evaluată între 40.000 şi 60.000 de euro. În stare perfectă se află şi o Pendulă de epocă din perioada lui Ludovic al XVI-lea, din marmură şi bronz cizelat şi aurit, datată 1780 Paris, semnată Balthazar, evaluată între 40.000 şi 60.0000 de euro. Tot în perfectă stare se află şi un Pat ”à la polonaise”, proprietate a celebrei creatoare de modă Rochas, atribuit lui Jean –Baptiste II Tilliard, datat 1760, evaluat între 15.000 şi 25.000 de euro.

Canapea din secolul XVIII, ce i-a aparţinut doamnei Geoffrin

Cabinet spaniol în stil baroc

Cu siguranţă, vor atrage atenţia iubitorilor de artă şi două Scrinuri spaniole în stil baroc, cu sculpturi şi incrustaţii de carapace de broască ţestoasă, de fildeş şi abanos, evaluate între 80.000 şi 120.000 de euro. De asemenea, se remarcă patru fotolii în stil Ludovic al XIV-lea, cu intarsii si tapiţerii preţioase, evaluate între 80.000 şi 120.000 de euro. O frumoasă Comodă, de asemenea semnată Martin Carlin, cu panouri în lac japonez, va fi scoasă la licitaţie, apreciată la 350.000 de euro. Un Fotoliu din lemn aurit, purtând semnătura lui Georges Jacob, este evaluat între 40.000 şi 60.000 de euro.

Scena şi lojile teatrului

Canapea Mathieu Bauve

Portrete ecvestre de Alfred De Dreux

Sera Castelului

Să mai notăm şi o Berjeră stil Ludovic al XVI-lea, ce i-a aparţinut lui Madame Elisabeth, sora regelui, pentru apartamentele Castelului Compiègne. De asemenea, şi o suită de 6 Fotolii în stil Ludovic al XVI-lea cu tapiserie de la 1780, evaluate între 12.000 şi 20.000 de euro.

Între picturi, atrage atenţia un Portret ecvestru cu Scutierul lui Napoleon al III-lea, Rainbeaux, realizat de Alfred de Dreux (1810-1860), evaluat între 80.000 şi 120.000 de euro, cât şi un Cal pur sânge cu un mameluc în faţa unei citadele, de Antoine –Charles-Horrace Vernet (1758-1836), cunoscut sub numele de Carle Vernet, evaluat la 150.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.