Comemorare în Piaţa Universităţii

La 25 de ani de la căderea comunismului, în Piaţa Universităţii, peste 200 de revoluţionari s-au adunat să comemoreze acest eveniment, care a început la ora 15.30 şi care este este organizat de Asociaţia „21 Decembrie 1989”.

Până luni la ora 1.00, vor fi evocate toate momentele care au urmat adunării populare convocate de Nicolae Ceauşescu pe 21 decembrie 1989, pentru a condamna manifestaţia începută la Timişoara. În memoria celor care şi-au pierdut viaţa în 1989, în dreptul sălii Dalles vor fi depuse coroane de flori.

La ora 18.00, se va reconstitui baricada construită în ziua de 21 decembrie 1989 și care a fost spartă de tancurile armatei. Patru ore mai târziu vor fi aprinse 1.200 de candele în memoria celor care au fost uciși în Revoluție. De asemenea, va avea loc un concert comemorativ, susţinut de artişti ai baricadei şi vor fi mărturii ale celor care au participat pe 21 decembrie la Revoluţie.

Cei prezenţi în Piaţa Universităţii au steaguri şi scandează „Jos comunismul şi „Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e!”. Câţiva dintre aceştia sunt îmbrăcaţi cu costume populare. Pe gardurile care delimitează bulevardul au fost puse steaguri şi bucăţi de pânză neagră.

Începând cu 15.30, zona de la Universitate a fost închisă circulației rutiere.

Acum 25 de ani, pe 21 decembrie, în contextul protestelor la Timişoara, Nicolae Ceauşescu a convocat, în jurul prânzului, în faţa sediului Comitetului Central al PCR, o mare adunare populară.

În timp ce Nicolae Ceauşescu vorbea de la balconul Comitetului Central, mulţimea a început să huiduie şi să fluiere, devenind treptat tot mai zgomotoasă. Manifestaţia s-a transformat curând în haos, iar oraşul era pregătit de luptă. Tot mai mulţi strigau: „Jos Ceauşescu!”, „Jos călăul!”, „Şi voi sunteţi români!”.

Centrul Capitalei, de la Piaţa Romană până la Piaţa Unirii şi de la Piaţa Kogălniceanu până la Piaţa Rosetti s-a umplut de demonstranţi. Mulţi dintre aceştia aveau să fie impuşcaţi.

Pe 22 decembrie, bucureştenii au ieşit într-un număr şi mai mare şi au ocupat piaţa din faţa Comitetului Central al Partidului Comunist. Ceauşescu a părăsit atunci sediul CC cu un elicopter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.