Comisia Europeană va propune repartizarea altor 200.000 de refugiați

Comisia Europeana vrea să redistribuie încă 200.000 de refugiaţi pe continent, pe lângă cei 160.000 de anul acesta. Cel puțin asta susține presa srăină. Comisia Europeană va propune în martie anul viitor un nou plan de repartizare în statele membre UE a 200.000 de refugiaţi, aduşi direct din taberele situate în ţări ca Turcia, Iordania şi Liban, pentru a combate fluxul masiv de imigranţi care vin în spaţiul comunitar, relatează Financial Times în ediţia online, citat de Mediafax în pagina electronică.

Oficialii europeni vor încerca să redacteze noul plan pe baza recomandărilor făcute de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care a cerut UE să preia alţi 200.000 de refugiaţi direct din ţările care nu fac parte din blocul comunitar, precum Libanul şi Turcia. Numărul final al refugiaţilor care ar urma să fie repartizaţi în UE nu a fost deocamdată hotărât, potrivit unor oficiali.

Preluarea unui număr mare de refugiaţi ar putea face parte dintr-un acord cu Turcia, pe care UE speră să o convingă să joace un rol mai important în combaterea fluxului de imigranţi către Europa.

Din Siria, mai bine de două milioane de oameni au luat calea Turciei. Statele membre UE au căzut de acord să-i ofere Turciei un ajutor de trei miliarde de euro ca modalitate de a-i ține dincolo de granițele Europei, însă Ankara spune că nu acceptă să oprească fluxul de emigranți în schimbul unui ajutor financiar.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a declarat după întânirea cu cancelarul german Angela Merkel, că Turcia nu este „un lagăr de concentrare” și refuză să primească în mod permanent pe teritoriul său imigranți pe care Uniunea Europeană (UE) nu-i dorește.

Taberele din Liban şi Turcia sunt supraaglomerate, refugiaţii reprezentând în prezent aproape o treime din populaţia Libanului. UNHCR a cerut în mod repetat UE să preia mai mulţi refugiaţi direct din aceste tabere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.