Concluziile Ministerului Sănătății după controlul la Spitalul Sf. Pantelimon

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a finalizat raportul privind situaţia de la Spitalul Sf. Pantelimon, unde se țineau medicamente sub cheie, descoperind 18 cazuri de medicamente în plus, în valoare de 22.000 de lei şi două cazuri de medicamente care erau în minus, potrivit unui comunicat transmis de minister joi.

Despre stocurile de medicamente

Corpul de Control constată în raport că nu au fost inventariate niciodată stocurile de medicamente şi materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI. Drept urmare, echipa ministerului a inventariat medicamentele şi le-a comparat cu soldurile din documente.

Astfel, au fost consemnate plusuri în gestiune în 18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei și minusuri în 2 cazuri cu valoare de peste 400 de lei.

Ministerul dă câteva exemple de surplus: Colistină: 1019 flacoane, Fluimucil 10 fiole, Paracetamol 42 flacoane, Dexametazonă 8 fiole.

În ce privește deficitul din gestiune s-a constatat: Tachiyben – 40 de fiole, Albunorm – 1 flacon.

Potrivit comunicatului, Corpul de Control a dispus inventarierea imediată a întregului patrimoniu și înființarea unei comisii de analiză a cauzelor. O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienţii fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute și în gestiunea electronică.

De asemenea, o altă constatare este faptul că controlul intern managerial al spitalului Sf. Pantelimon nu este conform cu standardele menționate în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 400 din 2015.

Despre dulapul de medicamente

Raportul consemnează că există un regulament care precizează modul de utilizare a medicamentelor şi materialelor sanitare din secţia de Terapie Intensivă, dar nu este elaborată o procedură adusă la cunoştinţa personalului din ATI şi semnată de acesta.

Dulapul mic de medicamente a fost desfiinţat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum într-un singur dulap, cel mare, a cărui fotografie este deja binecunoscută. „Având în vedere neconcordanțele dintre informațiile vehiculate în spațiul public și declarațiile scrise furnizate Corpului de Control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât şi doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină şi în Consiliul Etic”, se arată în comunicatul citat.

Despre posibila discriminare a pacienţilor pe criterii de vârstă

Raportul Corpului de Control arată că, în anul 2015, 2400 de pacienţi au fost la Terapie Intensivă. Dintre aceştia, 850 au vârsta de peste 60 de ani.

Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui aşa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secţie, conform documentelor prezentate echipei de control.

Alte probleme constatate

Comitetul Director trebuie să analizeze de ce în anii 2015 şi 2016 au fost invalidate de la decontare servicii medicale în valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.