Condiții „de Auschwitz” la spitalul din Arad

Mai multe fotografii care arată condițiile inumane din Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad – Secția Boli Infecțioase au fost postate pe Facebook de către pacienții care au fost internați în ultima perioadă aici. Ei reclamă „condiții ca la Auschwitz“ și au postat pe Facebook mai multe fotografii pentru a arăta lumii pereţi murdari şi scorojiţi, acoperiţi cu igrasie, calorifere şi instalaţii sanitare ruginite, ferestre prăfuite, mobilier distrus şi toalete mizerabile. În plus, pacienţii atrag atenţia că stau în frig şi nu au apă caldă la baie. Directoarea unităţii medicale a declarat pentru news.ro că ”investiţiile nu erau permise de lege în condiţiile în care imobilele erau revendicate”, însă şeful Consiliului Judeţean spune că situaţie juridică s-a rezolvat şi deja au început să fie alocaţi bani pentru reparaţii.

„Cam așa arată un salon pt pacienții din Arad….să vă fie rușine că îndrăzniți lună de lună să rețineți banii pt CAS. Condițiile sunt inumane, efectiv inumane de trăit aici…ca să nu adăugăm faptul că de la mijlocul coridorului nu ai voie să înaintezi pt că sunt cei cu boli transmisibile … oare virușii au fost informați că nu au voie în aripa unde sunt eu???“, scrie Larisa Hartmann pe pagina sa de Facebook. ”Sunt condiţii ca la Auschwitz, ar trebui să stea internaţi acolo toţi politicienii corupţi”, a declarat un bărbat care spune că a fost internat recent.

Foto Facebook

Pacienţii deplâng de mai mulţi ani condiţiile din secţia respectivă, iar de fiecare dată autorităţile au arătat că nu pot face investiţii pentru că cele două imobile au fost revendicate la începutul anilor 2000 de Forumul Democrat al Germanilor din România. În una dintre clădiri, veche de un secol, a funcţionat în trecut Casa Germană, motiv pentru care a fost revendicată de comunitatea germană cu tot cu terenul aferent, pe care la mijlocul secolului trecut a mai fost ridicat un imobil, ambele fiind folosite acum de spital.

SCJU se află sub autoritatea Consiliului Judeţean (CJ) Arad, preşedintele Iustin Cionca declarând, miercuri, pentru News.ro, că situaţia juridică a imobilelor a fost rezolvată definitiv anul trecut. Conform lui Cionca, în luna octombrie 2016, CJ Arad a fost informat de Comisia Specială de Retrocedare din cadrul Guvernului că instanţele au respins cererea de revendicare. Cionca a comentat starea actuală a secţiei, arătând că managerii spitalului ”au neglijat” imobilele.

”Nu pot să nu constat o anumită neglijenţă din partea managerilor spitalului. Sunt nemulţumit pentru că nu au solicitat fonduri pentru reparaţii. Dacă se intervenea la prima ţiglă spartă, nu ajungeam să plouă în saloane, dar au apărut alte degradări, iar costurile sunt mai mari. Am observat o lipsă a interesului pentru administrarea acestor clădiri, mergându-se pe ideea că dacă vom construi o clădire nouă pentru Secţia Infecţioase nu mai merită să reparăm ce avem”, a acuzat preşedintele CJ Arad. Contactată de News.ro, directoarea SCJU Arad, Mirandolina Prişcă, a spus că ”investiţiile nu erau permise de lege în condiţiile în care imobilele erau revendicate”. ”Totuşi, igienizările se fac, iar mici reparaţii au mai avut loc”, a adăugat Prişcă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.