Cum a calculat Statistica saltul surprinzător al PIB-ului

Institutul Național de Statistică a calculat Produsul Intern Brut pe primul trimestru, când a dat o creștere surprinzătoare de 5,7%, prin cele două metode specifice, cea de producţie şi cea a cheltuielilor. Sfera datelor a cuprins informaţii la nivel de ramuri ale economiei, exportul, importul şi soldul operaţiilor de comerţ exterior, precum şi datele pentru indicatorii pe termen scurt ce au stat la baza calcului PIB 2016.

De asemenea, au fost prezentate date statistice cu privire la evoluţia trimestrială implicit elementele necesare identificării ecartului între date pentru fiecare dintre etapele de elaborare, astfel: informaţii semnal la 45 de zile; provizoriu I la 60 de zile; provizoriu II la 90 de zile; date semidefinitive la 15 luni; date definitive la 26 de luni.

Pentru trimestrul I al anului 2017, s-au prezentat doar datele semnal disponibile în această etapă, reprezentând evoluţia lunară şi la nivel de trimestru (dinamică). Statistica precizează că aceste date sunt determinate exclusiv prin metoda de producţie, singura aplicabilă, potrivit standardelor UE în această etapă. Prin această metodă nu se cuprind date şi informaţii cu privire la investiţii, consum final, export net, acestea făcând obiectul etapei provizoriu I şi a celorlalte etape succesive, urmând a fi prezentate cu prilejul comunicatului asupra evoluţiei PIB provizoriu I la termenul de 7 iunie a.c.

Institutul Național de Statistică a difuzat, conform calendarului comunicatelor de presă, la data de 16 mai 2017 ora 9, documentul privind “Produsul intern brut-estimări semnal trimestrul I 2017”.

Potrivit acestuia, PIB a înregistrat în trimestrul I 2017 față de același trimestru din 2016 o creștere de 5,7% pe seria brută și 5,6% pe seria ajustată sezonier. Comparativ cu trimestrul IV 2016, creșterea PIB a fost de 1,7%, date ajustate sezonier. Rezultatele înregistrate în privința creșterii PIB au fost comentate în mass media în mod diferențiat: “pe de o parte ca neașteptat de mari, umflate și chiar falsificate” iar, pe de altă parte, ca “nereprezentând o surpriză pentru cei atenți la realitatea economică”.

Prima aserțiune (cea pesimistă) se bazează, în general, pe evaluări și tendințe presupuse, după evoluțiile înregistrate în trimestrele anterioare ale anului 2016, cea de-a doua (pozitivă), după nivelul indicatorilor difuzați prin comunicatele de presă ale INS cu privire la evoluțiile înregistrate la principalii indicatori sectoriali în cele trei luni ale trimestrului.

Pentru clarificarea situației, INS a fost solicitat să prezinte Comisiei de buget finanțe a Senatului României, informații pertinente prin care să justifice datele difuzate prin comunicatul amintit. Întâlnirea de la Senat, între reprezentanții INS și cei ai Comisiei, a avut loc miercuri, 24.05.2017. Cu acest prilej, Președintele INS, Tudorel Andrei a argumentat consistența și validitatea datelor elaborate de INS pentru trimestrul I ca date semnal (primele estimări), precum și faptul că aceste date au fost transmise și integrate de Eurostat în agregatele europene.

Președintele INS a folosit totodată acest prilej pentru a face cunoscut faptul că: ”în conformitate cu Legea statisticii Europene, Regulamentul (CE) nr.223/2009 cu modificările și completările ulterioare, Regulamentul 2015/759 al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) 223/2009) și Legea nr. 226/2009 privind organizarea si functionarii statisticii oficiale din România cu modificările si completarile ulterioare, statistica romaneasca precum si statisticile tuturor statelor membre si a Comisiei (Eurostat) functionează sub imperativul “independenței profesionale”. Potrivit acestuia, “statisticile trebuie să fie elaborate, produse șI difuzate în mod independent în special în ceea ce privește alegerea tehnicilor, definițiilor, metodologiilor și surselor care urmează să fie utilizate precum și în ceea ce privește termenele și continutul tuturor formelor de difuzare, iar îndeplinirea respectivelor sarcini se desfășoară fară nicio presiune din partea unor grupuri politice sau de interese sau din partea Uniunii sau a autorităților naționale”. În acest sens, conform articolului 5a al aceluiași Regulament, 759: „Conducătorii institutelor naționale de statistică acționează în mod independent în îndeplinirea sarcinilor lor statistice și nu solicită și nici nu primesc instrucțiuni din partea vreunui Guvern sau a altei instituții, organism, birou sau entități”.

Senatorul liberal Florin Cîțu a taxat miercuri poziția lui Tudorel Andrei din timpul audierii în Comisie. „Rămân multe semne de întrebare, INS nu a prezentat cifrele pentru investiţii, care sunt la un minim istoric. Frica mea cea mai mare, scenariul către care cred că ne îndreptăm, este cel din 2011. Estimez că peste un an de zile ne va anunţa cineva, cum a făcut-o Victor Ponta, că trebuie tăiat din PIB 20-30 de miliarde lei pentru a corecta anumite încasări. Primele două luni, creştere era de 4,6% iar creşterea anunţată, de 5.7%, s-ar fi datorat lunii martie. Încă nu avem o explicaţie pentru asta. Ni se spune că e producţia industrială. Vi se pare că martie a fost o luna extraordinară? Colectările la buget şi nivelul investiţiilor arată că nu a fost o luna extraordinară”, a spus Cîţu, după audierea lui Andrei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.