Cum a grăbit Guvernul Boc jaful de la ANRP

„Un document extrem de important, semnat de toți greii Guvernului Boc, iese la lumină. El dovedește premeditarea unei hoții de miliarde de euro, scurse rapid în buzunarele mafiei imobiliare”, scrie jurnalista Oana Stancu în Jurnalul Naţional.

„Cercul dezvăluirilor legate de mafia retrocedărilor se închide astăzi cu documentul care dovedește că Emil Boc și membrii Guvernului său au luat măsurile care să dreneze rapid sumele uriașe de bani sau acțiunile la Fondul Proprietatea către mafia imobiliară și nu să-i ajute pe adevărații proprietari. În iunie 2010, CEDO, asfixiată de plângerile venite din România, decide să inițieze o procedură-pilot în cauzele care au ca obiect încălcarea dreptului de proprietate de către statul român. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, informează Guvernul că situația este gravă și că trebuie luate urgent măsurile pe care Curtea însăși le sugerase atât în hotărârile emise, cât și într-o serie de întâlniri informale cu reprezentanții statului român.

Ce a făcut Guvernul?

Pasul 1: Pentru amorțirea acțiunii CEDO, se constituie un „grup de lucru privind identificarea unor soluții pentru reducerea numărului de plângeri și condamnări la CEDO în materia retrocedării proprietăților”. În mare, acestea vizează instituirea unor termene extrem de scurte în soluționarea revendicărilor: zece zile în care entitățile învestite cu soluționarea revendicărilor să dea un răspuns, zece zile în care primarii să trimită documentele prefectului, 45 de zile în care prefectul să trimită la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. Și aici stop joc. Tocmai aici unde, din 2005, rapoartele arată că se adunaseră 22.000 de dosare nesoluționate.

Pasul 2: Emiterea Ordonanței de Urgență din mai 2011 prin care ANRP primește dreptul de a stabili că unii pot primi cu prioritate acţiuni la Fondul Proprietatea, cele 36% din acţiunile Fondului pe care le mai deţinea Ministerul Finanţelor, evaluate la 640 de milioane de euro! Asta dacă erau invocate „cazuri medicale, cazuri sociale etc.“. Or, procurorii DNA arată că această stabilire a unor dosare ca fiind „cazuri speciale“ este parte a mecanismului penal, întrucât pentru asta dădeau șpăgile de sute de mii, ba chiar milioane de euro Cocoș și ai lui: ca să fie dosarele soluționate în câteva zile, în timp ce peste 22.000 de dosare așteptau să le vină rândul din 2005. Doar 1.407 dosare au fost soluţionate „la ordine”, potrivit numărului de înregistrare al dosarelor la Secretariatul Comisiei. 2.269 de dosare au fost soluţionate cu prioritate, fiind considerate „cazuri speciale”. Dintre ele, 131 de dosare au fost soluţionate în favoarea cesionarilor de drepturi litigioase, membrii consacratei mafii imobiliare. Puține la număr, aceste dosare sunt cele care au secat bugetul acordat pentru despăgubiri și Fondul Proprietatea, fiind umflate cu zeci și zeci de milioane de euro la câte un dosar!

Documentul este semnat de toți greii Guvernului Boc: Vasile Blaga, Cătălin Predoiu (în fapt, pentru el secretarul de stat Rodica Constantinovici), Sebastian Vlădescu (ministrul de Finanțe), Teodor Baconschi, Laszlo Borbely.”

Citiţi articolul integral pe Jurnalul Naţional

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.