Cum a sabotat-o Dan Diaconescu pe Diana Voiculescu

Dan Diaconescu ţine morţiş să fie singura vedetă a partidului televizor. Finanţatoarea şi mâna lui dreaptă a fost sacrificată pentru a nu creşte la capitolul notorietate. Avocatul lui DD, răsplătit cu un mandat de deputat. Cine a avut cele mai bune colegii senatoriale din Bucureşti.

Un mandat sigur pentru PPDD

Înainte de alegeri se estima că USL va câştiga cu majoritate de peste 50% toate cele 12 colegii pentru Senat din circumscripţia electorală Bucureşti, ceea ce s-a şi întâmplat. Totodată însă, s-a estimat că PPDD va obţine, prin efectul pervers al legii electorale, un mandat suplimentar pentru Senat în Bucureşti. Toată lumea era convinsă – şi chiar şi „zvonurile” lansate în circulaţie erau pe aceeaşi linie – că respectivul mandat urmează să fie obţinut de Diana Voiculescu, „omul cu banii” din PPDD şi totodată prietena lui Dan Diaconescu. Rezultatele din 9 decembrie au confirmat că PPDD a primit un mandat suplimentar, numai că beneficiarul nu s-a numit Diana Voiculescu, ci ex PSD-ista Florina Jipa. Surpriză? Deloc. Cei care au înţeles la perfecţie mecanismele legii electorale şi-au dat seama încă dinainte de alegeri că Diana Voiculescu are şanse minime de a obţine un mandat suplimentar. Mai mult, cunoscătorii sunt de părere că finanţatoarea lui Dan Diaconescu a fost chiar „sabotată”, pentru a nu prinde un mandat de senator. „Mai mult ca sigur, Dan Diaconescu nu a vrut ca persoanele cât de cât cunoscute, gen Diana Voiculescu sau Simona Man – preşedintele în acte a PPDD, să ajungă în parlament, pentru a nu fi eclipsat de către acestea”, ne-a declarat o sursă din gruparea politică inventată de şeful televiziunii de „apartament”.

Diana Voiculescu, plasată în al 7-lea colegiu valoric din Bucureşti

Actuala lege electorală permite obţinerea mandatelor la redistribuirea din etapa a II-a (mandate în colegii în care nu s-a câştigat cu 50% + 1 vot) şi la redistribuirea suplimentară (mandate suplimentare în cazul în care toate colegiile au fost „închise” cu peste 50%) în anumite condiţii, prima fiind mărimea colegiului. Cu cât este colegiul mai mare (din punctul de vedere al numărului de alegători – n.a.), cu atât cresc şansele pentru un mandat redistribuit sau un mandat suplimentar. Ei bine, Diana Voiculescu a fost plasată într-un colegiu care este abia al 7-lea ca mărime în Bucureşti, deci, din start, şansele ei au fost minime. În schimb, Florina Jipa a candidat în al doilea colegiu ca mărime din Bucureşti şi a obţinut mandatul. Mai mult, colegiul în care a candidat Jipa a dat chiar două mandate suplimentare, de aici intrând în Senat şi unul dintre oamenii lui MRU. Este posibil ca Diana Voiculescu să nu fi cunoscut mecanismele legii electorale, dar, cu siguranţă, strategii din spatele lui Dan Diaconescu le-au cunoscut, iar plasarea finanţatoarei OTV într-un colegiu prost nu a fost întâmplătoare. Florina Jipa, într-un colegiu cu 195.021 alegători pe listele electorale, a obţinut 8.276 voturi, în timp ce Diana Voiculescu, într-un colegiu cu 141.976 alegători, a strâns 7.635 voturi. Mai mult, colegiul în care a candidat Diana Voiculescu este din sectorul 5 din Bucureşti, unde, de regulă, prezenţa la urne este mai redusă, deci un dublu dezavantaj. Dacă ar fi candidat în oricare alt colegiu în vreunul din primele 4 colegii „bune”, cu siguranţă Diana Voiculescu ar fi fost reprezentanta PPDD care ar fi obţinut mandatul. Mai trebuie menţionat faptul că Florina Jipa a candidat în 2008 pentru Camera Deputaţilor, deci nu putea fi vorba de „apărarea” mandatului din colegiul anterior.

Colegiu cu „dedicaţie” pentru avocatul lui DD

O altă coincidenţă care nu este coincidenţă. Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, a ajuns deputat (evident tot prin obţinerea unui mandat suplimentar). Numai că Daniel Fenechiu a fost „plasat” în cel mai bun colegiu (pentru redistribuiri – n.a.) din Bucureşti: colegiul 19, singurul cu peste 100.000 de alegători pe listele electorale. Mandatul – sigur – de deputat este, probabil, o formă de „plată” pentru serviciile juridice şi de consultaţă de care a beneficiat Dan Diaconescu din partea lui Daniel Fenechiu.

Topul colegiilor senatoriale din Bucureşti şi cine a beneficiat de ele

Foarte interesant este de văzut cine au fost (în general) beneficiarii colegiilor „bune” din Bucureşti, atât acum, pe 9 decembrie, cât şi în 2008, atunci când obţinerea mandatului nu era sigură pentru foarte mulţi competitori electorali – pe 30 noiembrie 2008 în niciun colegiu de Senat din Bucureşti nu s-a câştigat cu peste 50%.

C6 – 224.215: Ecaterina Andronescu (PSD) – 2012; Cristian Rădulescu (PDL) – 2008

C12 – 195.021: Valeriu Todiraşcu (PNŢCD); Florina Jipa (PPDD) – 2012; Vadim – 2008

C4 – 181.698: Anca Boagiu (PDL) – 2012 şi 2008

C5 – 179.717: Cristian Rădulescu (PDL) – 2012; Vasile Blaga (PDL) – 2008

C8 – 175.873: Dan Voiculescu (PC) – 2012 şi 2008

C3 – 142.164: Gabriel Oprea (UNPR) – 2012; Cristian Diaconescu (PSD) – 2008

C9 – 141.976: Cătălin Croitoru (PSD) – 2012; Diana Voiculescu (PPDD) – 2012; Cătălin Voicu (PSD) – 2008

C11 – 139.083

C1 – 128.147

C10 – 107.520

C7 – 99.790

C2 – 79.166

După cum se poate observa, şi în 2008, cele mai bune colegii au fost ocupate de vedete ale partidelor. Greii PDL, Cristian Rădulescu, Anca Boagiu şi Vasile Blaga, şi-au „tras” trei din primele patru colegii valoroase (nimeni nu se gândea atunci că PRM şi Vadim vor face „figuraţie” – n.a.), Dan Voiculescu s-a plasat în al cincilea colegiu ca valoare şi unde avea şi primar propriu, iar marile vedete PSD de atunci, Cristian Diaconescu şi Cătălin Voicu, s-au plasat în colegiile „valorice” şase şi şapte, de asemenea unde PSD avea primari de sector. Ecaterina Andronescu a candidat în 2008 într-un colegiu mai slab cotat, dar unde era primar PSD (Marian Vanghelie – n.a.).

Acum în 2012, preventiv, Ecaterina Andronescu (rămasă marea vedetă a PSD) a preluat cel mai bun colegiu, iar în următoarele trei colegii foarte bune s-au plasat Valeriu Todiraşcu – pila lui Mihail Neamţu, şi greii PDL, Anca Boagiu (şi-a păstrat colegiul) şi Cristian Rădulescu. Este adevărat, cei din ARD/PDL s-au bazat de această dată doar pe obţinerea de colegii suplimentare. Rereevaluat, Gabriel Oprea a prins şi el un colegiu care pentru USL era mai mult decât 100% sigur de închidere.

Mişcările de „trupe” din colegiul 5

După cum se ştie, Vasile Blaga a „plecat” din colegiul 5, unde a obţinut mandatul în 2008, preferând un colegiu (apriori) prietenos în Timiş. În locul lui a apărut, dar destul de târziu, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu. Legat de acest colegiu, aici este o „poveste întreagă”. Iniţial în acest colegiu îşi anunţase candidatura Crin Antonescu. Pentru cine ţine minte, cu ceva timp înainte de depunerea candidaturilor a apărut o ştire privind faptul că ARD a adus-o pe Sandra Pralong drept contracandidată pentru liderul PNL. Se miza – greu de spus de ce – pe faptul că Pralong a fost cea care a înfiinţat în România prima reprezentanţă „Soros” şi că era relativ bine cunoscută în zona societăţii civile. Câteva zile mai târziu mai apare o ştire privind o întrevedere „tête-à-tête” între Antonescu şi Rădulescu. Iar după numai două zile, Antonescu anunţă decizia de a candida în Teleorman, Cristian Rădulescu se „transferă” din colegiul 6 în colegiul 5, iar Sandra Pralong trece în colegiul 6 în locul lui Rădulescu. Toate aceste „mişcări” de trupe seamănă cu un mic blat, prin care a fost ajutat Cristian Rădulescu să prindă un mandat suplimentar. Rădulescu a obţinut în colegiul 5 un număr de 15.068 voturi. Dacă aici ar fi candidat Crin Antonescu, iar Rădulescu ar fi obţinut cu 1.150 de voturi mai puţin, el nu ar mai fi prins mandatul suplimentar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.