Cum lucra „serviciul secret” al primarului Iașiului

Procurorii DNA îl acuză pe primarul Iașiului, conform ordonanței de reținere, că a pus angajați ai Poliției Locale să efectueze activități de supraveghere a unei persoane și să facă verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității. Primarul ar fi fost totodată ajutat de angajați ai Poliției Locale să facă rost de o aplicație de tip “spy” care a fost instalată pe un telefon pe care edilul l-a făcut cadou persoanei supravegheate, care ar fi fost nimeni alta decât iubita sa.

Edilul municipiului Iași i-ar fi cerut de asemenea unui șef de serviciu din cadrul Poliției Locale Iași să efectueze verificări la Cluj-Napoca pentru a afla informații despre un om de afaceri britanic, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a edilului.

Procurorii explică într-un comunicat transmis vineri cum ar fi transformat primarul Poliția locală într-un soi de serviciu de spionaj.

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan, funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
În aceeași perioadă, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.
În același context, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avîrvarei Ştefan a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea inculpatului Nichita Gheorghe, să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul efectuării unor transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul lui unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea acestuia din urmă
Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere.
Acest lucru a avut drept consecință vătămarea intereselor legale ale Primăriei Municipiului Iași și producerea unei pagube în același cuantum patrimoniului acesteia, în scopul de a-i asigura inculpatului Nichita Gheorghe un folos necuvenit.
De menționat, este faptul că activitățile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era ținut la curent în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate.
În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ștefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop.
Această aplicație de tip “spy”, a fost instalată din dispoziția inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.
În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ștefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit unor surse, persoana supravegheată era iubita primarului. Dosarul în care primarul a fost reţinut de DNA ar fi pornit după ce iubita lui Nichita l-ar fi denunţat pe edil că a comandat supravegherea sa.

Presa din Iași a scris că Gheorghe Nichita avea suspiciuni cu privire la faptul că iubita lui ar mai flirta și cu alți bărbați. Iubita primarului ar fi Adina Samson, șefa Serviciului Managementului Calității din cadrul Primariei Iași. Pentru această tânără primarul a divorțat de soția lui, relatează bzi.ro. După divorț, primarul a devenit foarte posesiv și pentru a scăpa de orice nelămuriri pe care le avea cu privire la conduita iubitei sale i-ar fi pus pe agenții de la Poliția Locală să o urmărească. Tânăra ar fi fost urmărită pas cu pas de subalternii lui Nichita.

Primarul Iașiului a fost reținut de procurori pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de edil a fost reținut director general al Poliției Locale Iași, Liviu Mihai Hliboceanu pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată(3 acte materiale) și abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea a fost reținut Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Cei trei vor fi propuși judecătorilor de la Tribunalul București pentru arestare preventivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.