”Dăm cheile porților Europei succesorilor Imperiului Otoman, sultanului Erdogan”

Uniunea Europeana a fost acuzată că a oferit ”cheile porților Europei sultanului Erdogan”. Dezbaterea din Parlamentul European pe marginea acordului de principiu cu Turcia pentru expulzarea imigranților din Europa în Turcia a fost plină de critici la adresa liderilor europeni.

”Nu neg că avem nevoie de un acord practic și tehnic cu Turcia”, a spus Guy Verhofstadt, liderul grupării ALDE din PE, ”dar este un acord prin care doar ne externalizăm problemele”. ”De fapt punem cheile portilor Europei în mâinile Turciei, succesorilor Imperiului Otoman, i le dăm lui Erdogan și poate ar trebui să spun sultanului Erdogan”.

Conform înțelegerii la care au ajuns șefii de stat și de guvern din UE, Turcia ar urma să-și asume responsabilitatea pentru înregistrarea și selectarea refugiaților, pentru a determina care dintre ei pot intra în Europa. ”Turcia este un semnatar cu probleme al Convenției de la Geneva. Nu au ratificat o serie de protocoale”, a mai spus liderul grupului ALDE.

Syed Kamall, liderul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a întrebat: ”Chiar dacă trecem printr-o perioadă disperată, trebuie oare să nesocotim regulile și convențiile internaționale?”. ”Turcia testează Uniunea Europeana. Cei care cred în libertatea presei ar trebuie să fie îngrijorați” de decizia recentă a guvernului de a impune un nou redactor-șef la ziarul de opoziție Zaman.

ONU precizează că înțelegerea dintre UE si Turcia – care ar urma să se finalizeze în cursul acestei luni – poate fi ilegală. Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a reiterat îngrijorarile exprimate în Parlamentul European. ”Sunt foarte preocupat de orice înțelegere care ar implica expulzarea oricărui imigrant dintr-o țară în alta și asta fără să sublinieze clar prevederile privind potecția refugiaților prezente în legislația internațională”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.