Daniel Constantin la Bruxelles: „Corupţia a atins din partea PDL cote alarmante”

Uniunea Social Liberală nu va solicita suspendarea fondurilor europene pentru România şi niciun fel de sancţiuni, a afirmat, marţi, la Bruxelles, preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, prezent la dezbaterea consacrată democraţiei din România, organizată de grupurile europarlamentare Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

Constantin a prezentat starea de fapt care s-a instalat în România odată cu alegerile prezidenţiale din 2009, precum şi evenimentele din ultimele două săptămâni, cu referire directă la protestele din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

„Contrar unor aparenţe şi ale unor susţineri ale statului, mişcarea socială nu poate fi comparată cu protestele din alte ţări europene. Criza economică şi măsurile anticriză alcătuiesc numai fundalul acestor proteste, disperarea şi neîncrederea absolută a populaţiei. Mişcarea de protest nu este inspirată politic sau controlată de partidele politice. Înainte de criza economică, România a suferit o politică perfidă şi de discreditare a statului de drept, a fost spusă unor activităţi de compromitere”, a susţinut liderul PC, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sub diverse pretexte, rând pe rând, instituţiile statului cele mai importante, Parlamentul, Armata, Poliţia, administraţia locală, chiar partidele de opoziţie sau presa constituie, fie „ţinta unor culpabilizări de grup, fie a unui şantaj sau a inoculării cu oameni incompetenţi”. În acelaşi timp, a adăugat el, „dialogul dintre putere şi opoziţie este inexistent, iar legiferarea s-a redus la o maşină de vot”.

Daniel Constantin a denunţat, totodată, politizarea excesivă a instituţiilor, dar şi lipsa de viziune a autorităţilor pe termen lung, cauză principală care, alături de „lipsa de performanţă”, motivează slaba absorbţie a fondurilor europene.

El a mai arătat că instituţiile care gestionează fondurile europene au personal insuficient sau slab motivat, apreciind că o altă cauză a slabei absorbţii europene o reprezintă lipsa de interes a sistemului bancar de cofinanţare a proiectelor europene.

„Corupţia a atins, după trei ani, din partea PDL, cote alarmante. (…) Toate măsurile greşite ale guvernului Boc au fost suportate de populaţie cu resemnare şi cu multă rezervă de optimism. Răbdarea s-a sfârşit şi nu mai există nicio licărire de speranţă pentru cei peste 80 la sută dintre români, iar pretextele nu sunt scuze”, a mai spus liderul PC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.