Date de ultimă oră privind numărul românilor dispăruţi în cataclismul din Italia

Potrivit ultimelor informații transmise – printr-un comunicat de presă primit la redacție – de Ministerul Afacerilor Externe de la București, numărul cetăţenilor români răniţi în urma cutremurului care a afectat regiunea centrală a Italiei a crescut la cinci.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este, până la acest moment, de 18 persoane. Verificările complexe sunt efectuate de echipele consulare mobile atât în baza informațiilor oficiale furnizate de către autoritățile italiene cât și a celor primite din partea familiilor celor dispăruți.

În continuare, echipele consulare mobile aflate pe teren acționează în mod coordonat, mențin legătura permanentă cu autoritățile italiene și întreprind toate demersurile necesare pentru a verifica şi confirma, pe toate canalele disponibile, situația persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute până la acest moment. Totodată, ambasadorul României în Italia se află la fața locului, coordonând acțiunile echipelor consulare mobile, asigurând, în același timp, contactul cu factorii de decizie, la nivel regional.

În cadrul demersurilor de asistenţă consulară, una dintre echipele consulare mobile s-a deplasat la mai multe adăposturi care găzduiesc cetățeni români afectați de seism, pentru a verifica situația acestora. Cu această ocazie au fost eliberate, pe loc și în regim de gratuitate, documente de călătorie celor care au solicitat repatrierea.

În cadrul acțiunilor complexe de protecție și asistență consulară, ministrul afacerilor externe a dispus activarea, de urgență, a Fondului special aflat la dispoziția Celulei de criză pentru suportarea costurilor aferente repatrierii corpurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în seismul produs în Italia, în măsura în care familiile şi/sau aparţinătorii direcţi vor solicita acest lucru.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Anterior, s-a anunțat oficial că alți cinci români au murit ca urmare a efectelor mișcării telurice din Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.