Deficit fără precedent de medici

Deși Guvernul promite creșteri și avantaje salariale pentru medici, România se află într-o perioadă în care înregistrează cel mai mare deficit de cadre medicale. Surse din cadrul Ministerului Sănătății spun că numărul medicilor de care ar mai fi nevoie în întreaga țară pentru toate specializările a depășit 13.000, cifră despre care se vorbea la jumătatea anului trecut. Lipsa de personal se resimte cel mai puternic în neonatologie, medicină de urgență și oncologie.

O radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că nu există judeţ în care să nu fie din ce în ce mai multe posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar şi a treia oară, altele sunt acoperite de medicii rămaşi prin ture prelungite. Realitatea arată că mirajul muncii în străinătate a acaparat un sistem care oricum nu era sănătos. Şi chiar dacă văd dezastrul, autorităţile încă nu au identificat metodele şi nici nu par să dețină pârghiile necesare prin care să oprească exodul medicilor.

De ce ne pleacă medicii

La Spitalul „Marie Curie“ numărul pacienților crește constant, în timp ce al medicilor scade la fel. La sfârșitul anului, la unitatea de primiri urgențe, în weekend era un singur medic de gardă, nevoit ca în 24 de ore să consulte, uneori, chiar și 400 de copii. Situația nu s-a schimbat nici acum. Medicii de la „Marie Curie“ spun că medicii trebuie motivați să rămână în țară, pentru că, „și în cazul în care se dă concurs, nu se înscrie nimeni. Pentru că nu există metode de motivare. Aici nu este vorba numai de salarii. E vorba în primul rând de dotările din spitale, de aparatura cu care lucrezi, de respectul pentru această meserie și mai ales pentru posibilitatea de a te dezvolta profesional“. În țară, lucrurile sunt și mai grave. Cotidianul a publicat recent scrisoarea protest a medicului psihiatru Cezar Danilevici, care s-a văzut nevoit să facă de gardă pentru mai multe specializări, din cauza lipsei de medici. „Sunt de (z)gardă într-un oraș din Ardeal… Știu, îmi depășesc competențele profesionale, dar nu am ce să fac. Sunt cu foamea în gât, nu am niciun venit, trebuie să supraviețuiesc. Singura variantă e să fac gardă pe toată medicina internă, nu doar pe specialitatea mea. Așa e în România: chiar dacă ești specialist pe o anumită specialitate, din lipsa cruntă de doctori, poți face gardă pe mai multe specializări. Nimănui nu-i pasă de competență și de faptul că mi-o depășesc. Trebuie acoperite gărzile – majoritatea medicilor au plecat deja afară – și spitalele trebuie să-și justifice existența“, își începe Danilevici scrisoarea.

7.000 de posturi trebuie ocupate numai în spitalele din Capitală

Spitalul din Drobeta-Turnu Severin are nevoie de 85 de medici

La Spitalul Județean din Tulcea, la anumite specialități, cum ar fi pediatria, nu se fac gărzi pentru că sunt prea puțini medici. Și în zona Moldovei situația este la fel. La unitatea de primiri urgențe a Spitalului Municipal din Rădăuți este nevoie de patru medici. „Au fost rezidenţi mulţi, dar mulţi n-au venit deloc, au reziliat contractul sau au plecat fără să vină să ne spună, neprezentându-se la post“, declara Liviu Dubei, directorul medical al Spitalului Municipal Rădăuţi, la sfârșitul anului. Spitalul Județean din Drobeta-Turnu Severin are nevoie de 85 de medici la secțiile de oncologie, ortopedie sau ATI, unde și numărul de pacienți a crescut foarte mult în ultimii ani. De lipsa personalului sunt afectaţi în primul rând pacienţii, deoarece timpul de aşteptare al bolnavului creşte. Medici sunt foarte puţini, la fel personalul auxiliar, mai ales pe timp de noapte. Spitalul se află în această situaţie delicată şi din cauza dezinteresului medicilor tineri pentru spitalele de provincie. Medicii ieşiţi de pe băncile facultăţilor caută să lucreze în spitale mari din ţară, acolo unde dotarea este mult superioară unităţilor sanitare din oraşele mai mici şi unde pot avea şi salarii mai bune. În ultimii ani, reprezentanţii spitalului au scos la concurs de mai multe ori posturi deficitare, dar la aceste concursuri nu s-a prezentat niciun candidat, semn că interesul pentru spitalele mai mici este scăzut. În București sunt aproape șapte mii de posturi care trebuie ocupate de medici.

Pe rețelele de socializare, în grupurile medicilor care lucrează în străinătate sunt din ce în ce mai multe postări ale celor care au părăsit țara sau o vor face în curând. Iată numai câteva: „Bună! De curând am primit un post în Niedersachsen, Osnabrück. Trebuie să mă înscriu la colegiul medicilor de aici. Mă poate ajuta cineva prin a-mi spune ce acte îmi sunt necesare?“. Sau: „Bună seara! Caut și eu un post liber de Cardiologie sau Medicină internă în Bayern sau Brandenburg“; „Bună ziua! Sunt studentă în anul VI la Medicină generală și vreau să plec când termin facultatea. Există cineva pe grup care a fost în situația mea și poate să mă lămurească cu niște întrebări?“; „Bună ziua! Îmi puteți spune care sunt pașii/ce acte îmi trebuie ca să pot începe rezidențiatul pe stomatologie în Viena? Mulțumesc!“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.