„Del Duma, Vorbeşte-le despre mine!”, la MNAR

Sâmbătă 20 februarie, la ora 16.00, Muzeul Naţional de Artă al României şi Giuvlipen, Compania de Teatru a Femeilor Rome, organizează spectacolul de teatru documentarDel Duma, Vorbeşte-le despre mine!, un one woman show cu Mihaela Drăgan, în regia Lianei Ceterchi, ce va fi acompaniat de muzică tradiţională romani în interpretarea Elenei Albu. Spectacolul celebrează 160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române.

Evenimentul va avea loc în cadrul expoziţiei Egal. Artă şi feminism în România modernă, deschisă la sediul MNAR, la parterul Galeriei Naţionale.

Pe 20 februarie 1856 a fost promulgată legea pentru desfiinţarea robiei ţiganilor particulari, aflaţi în proprietatea boierilor.Însălegiferarea dezrobirii romilor nu a condus la schimbarea fundamentală a statutului lor în societate. Din punct de vedere cultural şi social, romii continuă să fie un grup social exclus. Del Duma, Vorbeşte-le despre mine! spune poveştile de viaţă ale unor femei rome care încă se luptă cu stereotipurile şi inegalităţile sociale.

C. Cuţescu Storck – Ţigancă

Del Duma… e vocea individuală şi în acelaşi timp colectivă a fetelor din comunităţi tradiţionale rome, care luptă pentru propria lor educaţie, pentru o lume în care să-şi găsească singure locul şi puterea de a se autoexprima. Pentru o lume în care să existe plenar, ţinând cont de individualitatea lor, de ceea ce sunt şi mai ales de ceea ce pot deveni” – Mihaela Michailov, critic de teatru.

Expoziţia Egal. Artă şi feminism în România modernă propune o lectură nouă şi complexă a artei feminine. Expoziţia reuneşte piese semnate de 21 de artiste, printre care Cecilia Cuţescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Miliţa Petraşcu, Merica Râmniceanu, Magdalena Rădulescu etc. Invitând la abandonarea oricăror prejudecăţi, demersul expoziţional este o incursiune spectaculoasă şi revelatoare în universul necunoscut al unor creatoare al căror parcurs artistic este strâns legat de mişcarea feministă.

Giuvlipen (feminism în limba Romani) este un grup de teatru feminist cu şi despre femeirome, care îşi propune să contribuie la consolidarea statutului femeilorrome în comunităţile în care acestea trăiesc. Creează spectacole de teatru inspirate din vieţile femeilorrome în care arată dificultăţile cu care acestea se confruntă când se împart între comunităţi tradiţionale patriarhale şi comunitatea românească dominantă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.