Doar subvențiile țin fermele românești în viață

Subvențiile acordate fermierilor autohtoni asigură profitul iar marjele de rentabilitate sunt foarte reduse, cu tendință de scădere, a declarat Toma Adrian Dinu, decanul Facultăţii de Ma­nagement Agricol, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB), în cadrul conferinței „Sectorul Agricol în 2017″ organizată de către revista Capital. „Subvenţia specifică creşte de la 534 la 917 lei pe hectar, profitul net pe hectar nu urmează ritmul, este depenendent de anul agricol. Fără subvenţii, fermele astea nu ar exista. În acelaşi timp, subvenţia pe hectar este mai mare decât profitul pe hectar în cinci din şase ani, totodată sistarea subvenţiei sau reducerea acesteia ar duce la pierderi semnificative în sector”, a spus Dinu. Potrivit acestuia, fermierii autohtono au disponibilităţi mai mari pentru a-şi finanţa activitatea. „Capitalul creşte, se dublează în perioada 2010-2016 şi vorbim despre un capital total care a crescut cu 262% brut şi 239% ajustat. Este evidentă capitalizarea, iar în şase ani de zile mi se pare o creştere importantă. Datoriile au o evoluţie sinusoidă, dar în creştere, iar gradul de îndatoare pe active şi capital scade. De exemplu, pe capital scade de la 508% la 329%, pe active de la 83,7% la 77,3%”, a mai declarat Dinu.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor subvenţii în valoare de 1.246 milioane de euro, iar la finele acestei luni vor fi finalizate majoritatea plăţilor pentru anul trecut, a spus la rândul său Paul Eduard Kmen, directorul general adjunct al Agenției. „Anul acesta la 31 martie vom finaliza marea majoritate a plăţilor pentru anul trecut, deşi se suprapune cu prima lună din perioada de depunere a cererilor. APIA a plătit deja 1.246 milioane euro dintre care 19 milioane au fost achitate ieri către 7.000 de fermieri. Nu vrem să mai apară întârzieri şi blocaje, vrem ca banii să ajungă la timp la fermieri. Au fost făcute reglaje. Anul trecut o parte din fermieri au primit subvenţii foarte mari deoarece au fost puţine cereri, anul acesta au fost reglate să se asigure o finanţare echitabilă. Cererile le primim în 15 mai urmând ca până pe 31 mai să se depună eventualele modificări”, a spus Kmen. Conform acestuia, în perioada 1 iulie -1 octombrie APIA va realiza controale pe teren, iar din 15 octombie să se proceseze dosarele şi plăţile. Plăţile se vor face începând cu 1 decembrie şi până pe 31 martie 2018.

Prezent la conferința organizată de Capital, Floricel Maricel Dima, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat că Executivul a alocat 170 de milioane de euro pentru tinerii fermieri. „Ne-am propus să intervenim ca sectorul agricol să primescă un impuls pentru a asigura securitatea alimentară. Trebuie să devenim exportatori de securitate alimentară, surse şi resurse avem. În 2017, Guvernul a fost alocat pentru agricultură un buget cu 83% mai mare faţă de anul 2016. A fost alocat 2,13% din PIB, respectiv 17,3 miliarde lei, 3,7 miliarde lei sunt fonduri europene. Cea mai importantă problemă este acordarea la timp a subveţiilor pentru a permite fermierilor să aibă capital, fără a avea costuri suplimentare”, a spus Dima. Potrivit acestuia, peste 1,24 miliarde de euro sunt subvenții autorizate la plată. „Ministerul Agriculturii are în vedre încurajarea produselor ecologice şi realizarea unui progm de colectare a produselor. În prezent, se pune în aplicare programul pentru tomate, avem 40 milioane euro pentru progamul de cultivare a tomatelor în sere. Peste 13.000 de fermieri vor fi beneficiarii acestui program. Până astăzi, 5.581 de solicitanţi au depus cerere pentru subvenţia privind cultivarea tomatelor”, a precizat oficialul de la Ministerul Agriculturii. Acesta susține că în perioada următoarese va deschide programul de subvenţionare pentru carnea de porc. „Sunt alocate 86 milioane de euro pentru acest program. Un fermier care a predat unui abator 200 de capete de porc primeşte o subvenţie de 10.000 euro”, a afirmat Dima.

În toamna anului trecut, 3,127 milioane hectare de teren au fost însămânţate cu grâu, rapiţă şi orzoaică. În primăvara acestui an urmează cultivarea a încă 5,44 milioane hectare de teren. Oficialul MADR a explicat că pentru 32.000 hectare de teren sunt solicitări de calamităţi după iarna 2016-2017.

Campionii subvențiilor

Constantin Duluţe, supranumit urmaşul lui Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae, cel de-al treila cel mai bogat român, fostul senator Traian Rece, cetățenii italieni Luciano Martini, Giovanni Roncato și Giovanni Glandi, libanezul Jihad El Khalil și o companie din Portugalia și o alta din Danemarca sunt principalii beneficiari ai subvenţiilor agricole din România. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a făcut în 2015 plăţi totale către beneficiari în valoare de 300 milioane de euro, cea mai mare parte din acești bani fiind direcţionată către fermierii care deţin terenuri agricole. Pentru mulţi dintre agricultori aceste sume reprezintă un adevărat colac de salvare iar printre aceştia se află şi latifundiarii ţării. O bună parte din profitul pe care l-au scos din agricultură se datorează banilor veniţi fie de la Bruxelles, prin Fondul European de Garantare Agricolă, fie de la bugetul de stat. Cel mai “subvenţionat” fermier este urmaşul lui Culiţă Tărâţă, Constantin Duluţe. Acesta a preluat în 2012, de la Agenţia Domeniilor Statului cele 57.000 de hectare de teren arabil din Insula Mare a Brăilei. Firma sa, Agricost, a încasat 49,2 milioane de lei în 2015, ceea ce înseamnă 77,7% din profitul realizat de companie. Agricost cultivă de la fasole boabe, floarea soarelui,ovăz, plante de nutreţ, porumb, rapiţă, soia şi triticale. Averea lui Duluţe se ridică undeva la 60 de milioane de euro.

Compania Intercereal Ialomița a primit de la APIA subvenții de 20,2 milioane de lei, iar profitul pe 2015 a fost de 27,1 milioane de lei. Banii au fost dați pentru o suprafață de aproape 10.500 hectare. Societatea este deținută de Ioan Niculae, fostul număr unu din topul celor mai bogați români, acum căzut pe locul trei, cu o avere de 700 milioane de euro. Niculae a fost condamnat, în aprilie 2015, la 2,6 ani de închisoare într-un dosar privind sponsorizarea ilegală a PSD și este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani într-un alt dosar, cunoscut sub numele de Romgaz – Interagro. El a fost eliberat condiționat.

În vestul ţării, italianul Luciano Martini, acum în vârstă de 78 de ani, a înfiinţat în 2000 firma Emiliana West Rom. În zona Dudeşii Vechi-Vâlcani-Teremia, compania administrează 12.000 de hectare de teren agricol, din care 10.000 sunt în proprietatea societății ceea ce l-a transformat pe Luciano în cel mai bogat fermier italian de la noi, având o avere de 30-35 milioane de euro. Emiliana West Rom, care cultivă cereale, exclusiv orez, leguminoase și plante producătoare de semințe oleaginoase, a încasat subvenții de 12,5 milioane de lei. Acești bani au fost ca o gură de aer pentru că fără ei societatea era pe pierdere. În 2015, Emiliana West Rom a raportat un profit de 8,3 milioane de lei. Mult mai bine, pentru că în 2014, cu tot cu cele 6,6 milioane de lei primite, compania n-a reușit să ajungă pe plus, consemnând un minus de 9,9 milioane de lei. Societatea comercială a cerut în 2011 daune în valoare de peste 10 milioane de lei de la Ministerului Agriculturii, pe motiv că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Timişoara ar fi inundat terenurile firmei cultivate cu grâu şi rapiţă. O analiza a Ministerului Agriculturii a arătat că aceeaşi firmă a păgubit statul cu peste 780.000 de lei, după ce a astupat şi distrus mai multe canale şi podeţe din localitatea în care îşi desfăsoară activitatea.

O altă companie care a scos profit numai cu ajutorul subvențiilor este Padova Agricultura din județul Brăila. Aceasta a primit 11,7 milioane de lei și a scos un profit în 2015 de 7,9 milioane de lei. Compania, care este deținută de două societăți din Italia, Palma SRL și Roncato Giovanni E Figli SAS, cultivă orez pe 5.000 de hectare în Brăila. Terenul l-a luat în concesiune de la Agenția Domeniilor Statului, după ce anterior acesta a fost administrat de celebrul Omar Hayssam.

O firmă portugheză, Nutre, ce deține Societatea Agricolă Zimbrul, cultivă cereale în județul Ialomița. A încasat 9,7 milioane de lei și a scost profit de 370 mii de lei. Portughezii exploatează peste 25.200 de hectare.

Al treilea român în topul celor mai mari beneficiari de subvenții este fostul senator Traian Rece. Acesta a primit prin compania sa, Agrodelta Sireasa, 6,9 milioane de lei, pentru cele două suprafețe administrate din apropierea Deltei Dunării: 5.300 ha la Sireasa și 6.000 ha în zona Tatanir, ambele concesionate de la Consiliul Județean Tulcea. Ca și în cazurile de mai sus, subvenția a salvat profitul, Agrodelta Sireasa obținând un câștig în 2015 6,6 milioane de lei. Administratorii companiei s-au aflat în conflict cu Consiliul Judeţean Tulcea, din cauza faptului că firma nu respecta contractele de cesionare a terenurilor agricole. Mai mult decât atât, societatea comercială a pretins Ministerului Agriculturii, în 2011, despăgubiri în valoare de 78 de milioane de euro pentru că inundaţiile din acel an ar fi distrus culturile firmei pe o raza de 5.000 de hectare.

Unul dintre cei mai mari proprietari de pământ agricol din România este cetățeanul libanez Jihad El Khalil. Două dintre companiile sale, Agro Chirnogi, controlată de consorțiul de firme Maria Group, și Maria Trading, au încasat în total 18,3 milioane de lei. Agro Chirnogi exploatează 9.414 hectare, cea mai mare parte fiind concesionată de la Agenția Domeniilor Statului, și 12.000 prin Maria Trading. Prima dintre companii a scos în 2015 un profit de 440 mii de lei și a benficiat de 9 milioane de lei subvenții. Rezultate mai bune a scos Maria Trading SRL, profit de 7,9 milioane de lei, în condițiile în care a beneficiat de subvenții de 9,3 milioane de lei.

Cea mai mare subvenție primită de o companie care activează în domeniul zootehniei este de 681 mii de lei și a fost încasată de comapania Lacto Agrar din județul Alba. Firma este deținută de concernul olandez DN Agrar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.