Cum protejezi cultura de rapiţă? 5 sfaturi pentru agricultori

Mai este agricultura profitabilă în România? Ei bine, deşi poate foarte mulţi am fi tentaţi să oferim un răspuns negativ, statisticile ne-ar contrazice. Eurostat indică faptul că ţara noastră este în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte suprafeţele totale cultivate. Însă, cu toate acestea, de ce producţia nu este direct proporţională cu statisticile?

Cea mai mare temere, dar şi ameninţare în domeniul agriculturii este reprezentată de influenţa factorilor naturali precum evenimente meteorologice, boli sau paraziţi, asupra culturilor. Acestea fiind foarte puţin sub controlul agricultorilor, pot afecta grav culturile. Iată cinci sfaturi practice pentru a-ţi proteja cultura de rapiţă.

  1. Foloseşte seminţe de calitate

Trebuie să acorzi foarte multă atenţie seminţelor de rapiţă pe care le alegi. În funcţie de specificul zonei climatice, dar şi de componenta solului, trebuie să alegi soiul de rapiţă cel mai potrivit pentru a asigura succesul culturii. Seminţele de rapiţă DK Impression CLde la Dekalb sunt o recomandare foarte bună, întrucât sunt rezistente la condiţiile vitrege ale iernii.

  1. Alege timpul potrivit pentru combaterea manei

Mana, o boală tipică plantelor de rapiţă se manifestă prin pete galbene în zona superioară a frunzelor. S-a constatat că hibrizii sunt din ce în ce mai rezistenţi în faţa manei, aceasta afectând plantele mai mult în faza de creştere. Pentru a evita apariţia acestei boli, plantulele de rapiţă trebuie plantate la momentul potrivit.

De obicei, planta este semănată la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. Imediat după aceasta, până la intrarea în iarnă, se recomandă aplicarea lucrărilor de îngrijire, care vor include erbicidarea, fertilizarea şi tratamentul foliar. După ieşirea din iarnă, se vor administra îngrăşămintele necesare, în dependenţă condiţiile pedoclimatice, starea culturii şi obiectivele propuse.

  1. Previne apariţia paraziţilor

Pe lângă bolile tipice culturilor de rapiţă, acestea pot fi afectate şi de paraziţii nedoriţi. Paraziţi precum puricele albastru (Phyllotetra spp) sau puricele de pământ (Psyliodes chrysocephala) sunt cei mai întâlniţi. Pentru a preveni apariţia acestor paraziţi, seminţele de rapiţă trebuie tratate cu soluţii speciale. Evoluţia plantelor trebuie monitorizată cu atenţie din momentul plantării până ajung la stadiul de trei frunze.

Sursă imagine: dekalb.ro

4. Asigură-ţi producţia

Poate suna uşor neobişnuit, dar mai multe companii naţionale şi internaţionale din domeniul asigurărilor au dezvoltat pachete de asigurări speciale pentru agricultori. Prin intermediul acestor poliţe se pot asigura aproape orice tip de cultură. Aşadar, aceasta ar fi un plus de siguranţă pentru culturile tale de rapiţă.

5. Ţine pasul cu noutăţile

Agricultura reprezintă industria de bază pentru domenii precum industria alimentară, industrială sau farmaceutică. Aşadar eforturile de dezvoltare de noi tehnologii care să protejeze culturile sunt constante. Documentează-te constant urmărind publicaţii specializate în cultivarea rapiţei pentru a fi la curent cu ultimele propuneri şi descoperiri. De asemenea, participarea la diferite evenimente, convenţii sau conferinţe pe teme agriculturii se poate dovedi o investiţie foarte bună.

Cultura de rapiţă de una dintre cele mai profitabile culturi din România, datorită producţiei ridicate, utilităţii multiple şi uşurinţei de cultivare şi recoltare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.