Doi tineri români răniți în atentatele de la Londra

Este alertă maximă în capitala Marii Britanii. Mai mulți oameni au fost loviți miercuri, lângă Parlament, pe Podul Westminster, de o mașină, iar un polițist a fost înjunghiat. Bilanțul victimelor era neclar miercuri după-amiază. Parlamentul și-a suspendat activitatea.

Update: O femeie şi un bărbat sunt cei doi români răniţi în atentatul din Londra. Cei doi se aflau în Londra ca şi turişti. Femeia a fost aruncată în Tamisa şi recuperată ulterior. Din păcate, este în stare gravă, după cum a anunţat Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie la Antena 3. Tânăra este conectată la aparate. De cealaltă parte, bărbatul este într-o stare bună. Mâine, acesta ar fi urmat să-şi sărbătorească ziua de naştere. Acesta fiind şi motivul pentru care se aflau în capitala Marii Britanii.

Update: MAE a anunțat că doi români au răniți în urma incidentului soldat cu patru morți.

Comunicatul oficial al centralei diplomatice de la București: ”Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret și condoleanțe pentru pierderea de vieți omenești în urma atacului care a avut loc astăzi, 22 martie, la Londra. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic.

În urma demersurilor de urgență întreprinse de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord pe lângă autoritățile locale, cu privire la identificarea cetățeniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele:

Din cele mai recente informații obținute de la autoritățile locale, au fost identificate 2 persoane de cetățenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale.

Precizăm faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluţia situaţiei, menţine legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.”

Update: „Este vorba despre o doamnă și un domn”, a spus despre cei doi răniți Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra. „În momentul de față se află la Royal Hospital. Din ceea ce știu eu, în cazul domnului leziuni sunt minore. E vorba de fractură sau o chestiune de genul ăsta”, a adăugat Dan Mihalache.

Update: Poliția britanică a anunțat că știe cine este atacatorul, însă nu i-a făcut public numele.

Update: După cinci ore de la producerea incidentului, forțele de securitate le-au spus parlamentarilor britanici că pot părăsi Camera Comunelor.

Update: Prim-ministrul britanic Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de criză COBRA.

Update: Reuniunea va avea loc începând de la ora 22.00, a precizat un purtător de cuvânt din Downing Street.

Update: Conform Autorității Portuare londoneze, o femeie a fost scoasă din fluviul Tamisa lângă Podul Westminister și este tratată de urgență pentru răni grave.

Update: Traficul fluvial a fost închis în zonă.

Update: Atacul de la Londra a survenit în ziua în care la Bruxelles au fost comemorate atentatele comise în urmă cu un an în capitala belgiană, în care au fost ucise 32 de persoane.

Update: Polițistul înjunghiat de atacatorul care a încercat miercuri să intre în incinta Parlamentului a murit, transmite BBC, citând surse apropiate anchetei.

Bărbatul a murit înainte de a fi preluat de serviciul de ambulanță, au precizat sursele citate.

Update: Trei liceeni francezi au fost răniți în atacul produs miercuri după-amiază în apropierea sediului parlamentului din Londra, au indicat oficiali francezi, potrivit Reuters.

Update: Polițiștii sunt în căutarea unei alte persoane care ar fi fost implicată în atacul de la Londra

Update: Patru morți, printre care atacatorul și un polițist, și cel puțin 20 de răniți

Update: MAE a anunțat că doi români au răniți în urma incidentului soldat cu patru morți.

Update: Scotland Yard anunță că patru persoane au fost ucise în urma incidentelor de la Londra.

Update: Printre acestea se află un ofițer de poliție și atacatorul care a fost împușcat de forțele de ordine.

Update: Alte 20 de persoane au fost rănite, anunță autoritățile, informează News.ro..

Update: Două persoane au fost ucise în incidentul terorist de la Londra, informează BBC. Este vorba despre o femeie și un ofițer de poliție.

Update: Potrivit jurnaliștilor de la Sky News, care citează mai mulți martori, cele două incidente de la Londra au legătură între ele.

Update: Bărbatul care a intrat cu mașina într-un grup de persoane pe podul Westminster și-a continuat apoi cursa și s-a izbit într-una din porțile de la Parlament. Aici ar fi ieșit cu cuțitul și ar fi încercat să forțeze intrarea în Parlament, a rănit un polițist, după care a fost împușcat.

Update: În urma incidentelor din Capitala britanică, Facebook a activat funcția „Safety Check”, pentru ca oamenii din zonă să-i anunțe pe apropiați că sunt teferi.

Update: BBC transmite, citând un medic de la Spitalul St. Thomas că o femeie a murit, iar alți răniți se află într-o stare ”catastrofală”.

Update: De asemenea, presa britanică transmite că două persoane suspecte au fost reținute pe podul Westminster.

Update: Surse citate de Sky News: Cel puțin două persoane au murit. Un civil şi un poliţist au decedat, iar numeroase alte persoane sunt rănite, a declarat un oficial medical citat de Sky News şi de Daily Mail.

Update: Serviciul de Ambulanţă londonez: O persoană a murit şi cel puţin zece au fost rănite în atac. O parte dintre răniţi sunt în stare foate gravă.

Update: Poliția Metropolitană a anunțat că, la acest moment, tratează cazul drept „atac terorist”: „Tratăm incidentul drept un atac terorist până la momentul când vom avea mai multe informații”.

Update: Cele mai noi informații arată că o mașină a intrat în pietoni pe Podul Westminster, rănind mai multe persoane, iar apoi a încercat să treacă prin gardul Parlamentului. Totodată, un polițist a fost înjunghiat de către un bărbat înarmat cu un cuțit la clădirea Parlamentului. Atacatorul l-a rănit pe polițist, fiind apoi împușcat de un alt polițist, relatează Reuters și Sky News. Cele două incidente s-au petrecut aproape în același timp.

Update: Parlamentarilor li s-a cerut să rămână în birourile lor. Premierul britanic Theresa May a fost evacuată de urgenţă din Parlament. Un polițist a fost înjunghiat, iar un atacator a fost împușcat de Poliție, a anunțat un oficial al parlamentului britanic, conform AFP.

content-image

Foto: Twitter.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.