”Domnul Putin nu a terminat treaba in Ucraina”

”Nu cred că domnul Putin a terminat treaba în estul Ucrainei”, a declarat generalul american Philip Breedlove, comandantul trupelor aliate din Europa.

Breedlove a remarcat că granița dintre Rusia și Ucraina este ”larg deschisă”, în ciuda angajamentului asumat de Rusia în urma acordurilor de la Minsk de a securiza această frontieră.

SUA observă cum Rusia ”transportă cantități de provizii și muniție la nivelul care să asigure continuarea operațiunilor”, a mai spus generalul american, adăugând că separtiștii din estul Ucrainei sunt ”o forță care a fost antrenată și este condusă de liderii ruși și care este gata să întreprindă orice misiune i se ordonă”.

Joi seara, la o intalnire a ministrilor Apararii din statele NATO, secretarul general Jens Stoiltenberg a precizat că ”încă există riscul întoarcerii la lupte intense” in Ucraina. ”Rusia continuă să sprijine separatiștii antrenându-i și oferindu-le arme și militari. La granița cu Ucraina staționează un număr important de militari”.

Avertismente similare a lansat și actualul guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakșvili, fostul președinte georgian pus sub acuzare de justiția din țara sa. ”Vara este o perioadă foarte periculoasă. Este momentul în care lui Putin îi place să lanseze campaniile sale militare murdare”, a spus Saakașvili la Conferința Globsec de la Bratislava. Saakașvili spune că Putin încearcă să alimenteze tensiunile in Odessa pentru a obține un pretext pentru înaintarea către vest, tăind ieșirea Ucrainei la Marea Neagră, pentru ca mai apoi să înconjoare Ucraina prin Republica Moldova. ”Această regiune este următoarea care va sări în aer dacă nu facem ceva”, a spus Saakașvili.

Într-un context diferit, secretarul general NATO a declarat că Alianța finanțează apărarea cibernetică a Ucrainei, alături de structurile de comandă și control și de capabilitățile logistice. Totodată, NATO este implicată și în combaterea propagandei ruse.

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a precizat că până acum SUA au trimis în Ucraina 300 de parașutiști din Brigada 173 aeropurtată, cu misiunea de a antrena Garda Națională ucraineană.

Referindu-se la riscul escaladării conflictului din Ucraina, Carter a spus că NATO va încheia în curând desfășurarea Forței de Reacție Rapidă în țările baltice, Polonia, România și Bulgaria. El a declarat că SUA au ”pre-poziționat tancuri, vehicule blindate și artilerie, alături de echipamentul aferent”. Carter mai spune că echipamentele a doua batalioane americane sunt deja în Europa, în timp ce cele ale unui al treilea batalion vor sosi în scurt timp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.