Banca Transilvania și lupta cu Fiscul

Banca Transilvania continuă lupta cu Fiscul pentru impozitul pe câștigul excepțional din achiziția Volksbank.

Banca Transilvania (BT) nu cedează în fața Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în ceea ce privește impozitarea câștigului excepțional rezultat din achiziția Volksbank în 2015. Deși anul trecut a pierdut definitiv un proces privind soluția fiscală anticipată, banca speră încă să obțină câștig de cauză în urma raportului de inspecție fiscală, în ciuda faptului că deciziile instanțelor indică o perspectivă nefavorabilă. Miza este una considerabilă: 429 de milioane de lei.

Litigii în desfășurare și câștigul contestat

Litigiul dintre BT și ANAF s-a extins prin deschiderea a două noi procese la Curtea de Apel Cluj. Conflictul se axează pe câștigul excepțional de 1,65 miliarde de lei obținut de BT în urma achiziției Volksbank la un preț sub valoarea activului net. Banca susține că nu ar trebui să plătească impozitul de 16% pe acest câștig, invocând legislația europeană privind fuziunile transfrontaliere și modificările legislative românești din 2016.

În 2016, BT a solicitat o soluție fiscală individuală anticipată de la ANAF, care a răspuns că impozitul pe profitul extraordinar trebuie plătit. Nemulțumită, banca a cerut instanței să oblige ANAF să emită o soluție fiscală anticipată favorabilă, însă a pierdut definitiv cazul în 2020, iar cererea de revizuire a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în octombrie 2023.

Inspecția fiscală și deciziile de impunere

În februarie 2023, Direcția de Mari Contribuabili a ANAF a realizat o inspecție fiscală pentru anii 2015 și 2016, concluzionând că BT nu a aplicat soluția anticipată și majorând baza de impozitare pe 2015 cu valoarea profitului din achiziție. În mai 2023, ANAF a emis o decizie de impunere pentru 264 de milioane de lei, corespunzând impozitului pe profit pentru anii 2017 și 2018. BT a contestat aceste decizii în instanță, iar în iulie 2023 a plătit suma de 264 de milioane de lei pentru a limita penalitățile suplimentare, emițând totodată o scrisoare de garanție pentru penalitățile deja calculate, în valoare de 155 de milioane de lei.

Decizii nefavorabile și perspective

BT a atacat raportul de inspecție fiscală și decizia de impunere prin două acțiuni la Curtea de Apel Cluj, în martie și aprilie 2024. Deși banca argumentează că soluția fiscală anticipată nu este opozabilă și că raportul de inspecție fiscală este nefundamentat, instanțele au respins deja cererile de suspendare a executării acestora. Deciziile judecătorești menționează că venitul din achiziția Volksbank este impozabil și că termenul de prescripție de cinci ani nu a fost depășit.

„Banca Transilvania va continua să își apere drepturile în acest litigiu și, în caz de succes, va recupera plata efectuată”, a declarat banca. Cu toate acestea, deciziile instanțelor, inclusiv ale ÎCCJ, sugerează că șansele de succes ale BT sunt reduse.

Impactul financiar

BT a recunoscut suma de 238 de milioane de lei în datorii privind impozitul pe profit curent și a provizionat doar 101 milioane de lei pentru obligațiile fiscale accesorii. În 2023, cheltuielile băncii cu impozitul pe profit au crescut semnificativ la 638 de milioane de lei, parțial datorită plăților către Fisc. Profitul net al BT a crescut la 2,49 miliarde de lei în 2023, față de 2,18 miliarde de lei în anul precedent. În primul trimestru al acestui an, profitul a crescut cu 35%, ajungând la 913 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Banca grupului mafiot de la cluj…un fel de caritas!…Singura bancă din europa care nu este recunoscută în nicio țară!…
    Dacă ai card la această mizerie de bancă, te poți șterge cu el la cur daca vrei să plătești în afara țării…

  2. cand Romania a ”daruit” pardon privatizat bancile nu a mai fost vorba de vanzare sub pretul pietii…cand printul actualul rege UK a cumparat 40 de hetare cu 16.000 de euro de la un cetatean roman n-a fost sub evaluat cu atat mai mult cu cat Regatul Romania i-a despagubit in aur, deci nu avea dreptul de a vinde ceva ce legal nu mai detinea. Ca tot presa are un subiect despre niste persoane importante care par sa treaca prin vremuri tulburi.

  3. Frații Necula, “prințul” Paul, Banca Transilvania, familia Iohannis câteva cazuri care dovedesc că Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) fară putere la cei ce-și permit avocații precum cei care se vântură în cazul Coldea. ANAF e mare și tare la plevușcă și la salariile lor. Încă o dovadă că România e sat fără câini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.