Donald Trump, război surpriză

Președintele SUA Donald Trump a intrat în război comercial cu Canada, principalul partener economic al Statelor Unite. Războinicul de campanie al americanilor a trecut la fapte.

Luni seara, Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcție din Canada, iar marți dimineață a amenințat pe Twitter să ia măsuri şi în privinţa produselor lactate: „Canada a îngreunat foarte mult afacerile fermierilor noștri din domeniul lactatelor, din Wisconsin și alte state de frontieră. Nu vom accepta asta. Urmăriți!”. AFP apreciază că este o declarație de război comercial.

În replică, marți, premierul canadian Justin Trudeau a declarat presei: „Sunt politicos, dar sunt și foarte ferm în apărarea intereselor Canadei”. Trudeau a promis că va începe „respectuos, dar ferm” un dialog cu Statele Unite pentru a demonstra complexitatea integrării economiilor celor două țări vecine.

Relaţiile dintre preşedintele SUA şi premierul canadian Justin Trudeau păreau mai degrabă bune, după ce liderul canadian a fost recent la Casa Albă. Mexicul părea până în prezent ţinta privilegiată a lui Donald Trump.

Canada, SUA și Mexicul sunt partenere în NAFTA, acordul de liber schimb în America de Nord. Volumul comerțului bilateral americano-canadian este aproape de 545 de miliarde de dolari, din care rezultă, potrivit estimărilor de la Washington, un deficit de 11,2 miliarde de dolari pentru SUA. Dezacordul între Statele Unite și Canada privind lemnul pentru construcții este vechi de 15 ani.

Ministerul comerțului din SUA a anunțat luni taxe între 3,02% și 24,12% asupra importurilor de lemn din Canada, în funcție de produse. Sunt vizate doar o parte din tranzacțiile respective, care în 2016 au avut o valoare totală de 5,66 miliarde de dolari. Producătorii americani îi acuză pe cei canadieni că practică prețuri de dumping, posibile deoarece beneficiază de subvenții. Unele estimări arată că taxele ar putea duce la costuri cu 12% mai mari pentru locuințele din SUA.

Marți, la Casa Albă, ministrul american al comerțului, Wilbur Ross, a declarat că, pentru Statele Unite, Canada este „un aliat apropiat, un aliat important”. „Sunt în general un vecin bun, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte regula jocului”, a adăugat el. Afluxul de lemn nu este un act de bună vecinătate, iar „în industria lactatelor există sentimentul că au luat o decizie cam bruscă săptămâna trecută”, a mai spus Ross.

În privința lactatelor, Canada limitează importurile de concentrate de proteine din lapte. Cu câteva zile în urmă, într-o vizită în Wisconsin, stat mare producător de lapte și brânzeturi, președintele Trump a apreciat că este o măsură „necinstită”.

Partea canadiană susține că urmărește doar limitarea efectelor supraproducție din SUA. Premierul Trudeau i-a asigurat pe producătorii de lactate din țara sa că guvernul sprijină industria agroalimentară.

„Am câștigat în trecut și vom câștiga din nou”, a dat asigurări marți ministrul canadian al resurselor naturale, Jim Carr, citat de Reuters. La Casa Albă, Donald Trump a avut un alt punct de vedere: „Canada a fost foarte dură cu Statele Unite”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.