Două vernisaje şi un spectacol de teatru la Palatele Brâncoveneşti

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia vă invită duminică, 6 decembrie, începând cu ora 16.00 la trei evenimente deosebite.

Duminică, 6 decembrie, ora 16.00, va fi vernisată expoziția “Icoane pe sticlă” semnată Carmen Paiu, curator Mădălina Mirea. Expoziția poate fi vizitată până în 15 ianuarie 2016 la galeria Foișor

Sensul artei bisericești și îndeosebi al icoanei constă tocmai în ceea ce transmite sau, mai bine zis, în faptul că dă o mărturie vizuală despre aceste două realități: realitatea lui Dumnezeu și cea a lumii, a harului și a firii. Icoana este realistă în două sensuri. Ca și în Sfânta Scriptură, ea transmite un fapt istoric, un eveniment din istoria sfântă sau un personaj istoric înfățișat în forma sa fizică adevărată și iarăși, ca și Sfânta Scriptură, descoperă revelația de dincolo de timp conținută într-o realitate istorică dată.

Astfel, prin icoană, ca și prin Sfânta Scriptură, nu doar aflăm ceva despre Dumnezeu, ci Îl aflăm pe Dumnezeu.

În Sala Scoarțelor începând cu ora 16.00, va avea loc piesa de teatru “Stihuri și cântări”.

În cadrul spectacolului “Stihuri și cântări” vor fi prezentate texte religioase ale marilor autori creștini: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Vasile Voiculescu, Ion Pillat, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Zorica Laţcu, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Ion Nicolescu, Costache Ioanid. Muzica psaltică și instrumentală va crea un tandem perfect cu textele autorilor mai sus amintiți.

Interpretează actorii: Magda CATONE, Ana CALCIU, Tomi CRISTIN.

Psalți: Pr.diacon Vlad ROŞU, Andrei STRATULAT, Andrei PASCU, Florin MÂNZU, Andrei BOGDAN
Vioară: Leon Mladin, Pian: Nil Mladin.

Spectacolul “Stihuri și cântări” aduce la cunoștința publicului poezia creștină și muzica psaltică tuturor categoriilor de persoane din/ sau din afara bisericii, elevilor precum și oamenilor de cultură.
Sperăm ca acest spectacol să fie un exemplu de urmat, dar și întărire duhovnicească în aceste vremuri atât de încercate și pline de neliniște!

Expoziția „Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015” va fi vernisată duminică, 6 decembrie, ora 17.00. Expoziția va fi deschisă publicului între 6 decembrie 2015 şi 2 februarie 2016, în holul de la etajul Palatului Mogoșoaia.

La eveniment vor prezenta istoricul de artă Oana Marinache și urbanistul Andrei Popescu.

Expoziția este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului „Domnița Bălașa”. În 2015 sărbătorim 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al bănesei Safta Brâncoveanu și 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici
„Domnița Bălașa”, dar comemorăm și 30 de ani de la demolarea complexului din centrul orașului.

Așezămintele Brâncovenești au fost, mai bine de 150 de ani, un model instituțional filantropic, religios și spitalicesc de seamă, capabile să se administreze și dezvolte pe baza averii și arenzilor moșiilor brâncovenești cu care au fost înzestrate. Extinderea complexului, cu noi clădiri și dotarea cu aparatură modernă, cu personal de cea mai înaltă pricepere, s-a făcut prin grija și devotamentul epitropilor, descendenți ai ctitorilor, dar și prin râvna unor arhitecți, ingineri și constructori români și străini.

În perioada 15 septembrie – 15 noiembrie Asociația Istoria Artei a desfășurat proiectul cultural „Așezămintele Brâncovenești: 1835-2015” cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național în sesiunea III/2015 Patrimoniu cultural material. Proiectul și-a propus să recupereze memoria acestui edificiu dispărut și să cinstească activitatea oamenilor care au contribuit la apariția și dezvoltarea lui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.