Dovada că infracţiunea de abuz în serviciu a fost dezincriminată încă din 23 august 2016

În urmă cu două săptămîni, în presă au apărut două articole care spuneau că „abuzul în serviciu”, prevăzut de art. 297, al. 1 din Codul Penal, nu mai există încă din 23 august 2016: unul în „Lumea justiţiei”, care invoca art. 31, al. 3 din Legea 47/1992, şi altul în „Cotidianul”, care invoca şi art. 147, al. 1 din Constituţie!

Iată că acum jurnalistul Răzvan Savaliuc aduce şi dovada că susţinerile noastre din urmă cu două săptămîni sînt nu numai reale, dar deja au fost cuprinse într-o sentinţă judecătorească a Curţii de Apel Alba Iulia! Cităm de pe portalul instituţiei:

Documentul este publicat pe luju.ro, într-un articol semnat chiar de Răzvan Savaliuc şi arată cît se poate de limpede că instanţa Curţii de Apel Alba Iulia l-a achitat definitiv pe Dan Nicolae, care fusese condamnat definitiv la „3 ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe 2 ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, întrucît instanţa „constată dezincriminată fapta prevăzută de art. 297 alin.1 C. pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr.78/2000 pentru care a fost condamnat contestatorul”!

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia devine astfel „autoritatea lucrului judecat” şi poate fi invocată în orice proces care are ca obiect acestă infracţiune de „abuz în serviciu”. În opinia noastră, începînd cu data de 23 august 2016, toate procesele de acest fel trebuiau să înceteze, iar dosarele aflate în lucru trebuiau clasate ca referindu-se la o infracţiune care nu mai este prevăzută în Codul Penal, întrucît fapta de „abuz în serviciu” a fost dezincriminată tacitprin nepunerea în acord a art. 297, al. 1 cu Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/15 iunie 2016, în termenul de 45 de zile, prevăzut de Constituţia României!

Reluăm mai jos, în sinteză, argumentaţia pe care am publicat-o în articolul „Abuzul în serviciu” nu mai există, deci Ordonanţa PSD îl reintroducea, nu-l dezincrimina!” (v. http://www.cotidianul.ro/abuzul-in-serviciu-nu-mai-exista-deci-ordonanta-psd-il-reintroducea-nu-l-dezincrimina-295686/).

După cum se ştie, art. 297, al. 1 din Codul penal se referă la infracţiunea de „abuz în serviciu”, atît de discutată şi „protestată” în ultima vreme:


În urma unei sesizări din partea mai multor inculpaţi, între care şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, Curtea Constituţională a decis că art. 297, al. 1 din Codul Penal este neconstituţional, obligînd Parlamentul să modifice în termen de 45 de zile textul acestuia, în sensul că trebuia introdusă sintagma „îndeplineşte prin încălcarea legii” în loc de „îndeplineşte în mod defectuos”, care schimbă radical conţinutul infracţiunii:

Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/15 iunie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 517 din 08.07.2016. Din acel moment, adică din ziua de 8 iulie 2016, curgea termenul de 45 de zile în care Codul Penal trebuia pus în acord cu decizia CCR, punctul final al acestuia fiind ziua de 23 august 2016. Şi, atenţie!, pînă atunci efectele art. 297, al. 1 SÎNT SUSPENDATE!

Oricît de surprinzătoare ar fi această situaţie pentru cei nefamiliarizaţi cu fireasca şi dorita rigoare a legilor, chestiunile semnalate de noi sînt prevăzute în două documente pe care nimeni nu le poate ignora: „Constituţia României” şi „Legea 47/1992”:

După cum se vede, cele două texte sînt aproape identice şi prevăd, fără nici o altă nuanţă, următoarele:

– dispoziţiile legilor declarate neconstituţionale îşi încetează efectele la 45 de zile de la publicarea Deciziei CCRdacă Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu le pun în acord cu decizia CCR

– dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sînt suspendate de drept pe durata termenului de 45 de zile!

Aşadar, după publicarea Deciziei CCR în 8 iulie 2016, termenul de 45 de zile se încheia în ziua de 23 august 2016. Pînă atunci, art. 297, al. 1 era suspendat, iar din 23 august 2016, îşi înceta efectele!

Parlamentul se afla în vacanţă parlamentară începînd cu 1 iulie 2016, deci Guvernul era cel care, prin Ordonanţă de urgenţă, trebuia să pună în acord art. 297, al. 1 din Codul penal cu Decizia CCR! Nu s-a întîmplat acest lucru, aşa încît din ziua de 23 august 2016 fapta de „abuz în serviciu” era dezincriminată!

Ce nu înţeleg anumiţi jurişti care pledează pentru ca procesele să continue, ţinîndu-se seama de decizia CCR, este faptul că nici măcar Curtea Constituţională nu este izvor de lege, acest atribut fiind exclusiv al Pralamentului, prin legi, şi al Guvernului, prin OUG sau HG! Acesta şi este sensul prevederii din Constituţie, care suspendă aplicarea articolelor neconstituţionale dintr-o lege în perioada de 45 de zile şi le abrogă de drept după trecerea termenului de 45 de zile!

Drept urmare, Sentinţa Curţii de Apel este în perfectă concordanţă cu prevederile Constituţiei şi Legii 47/1992 şi confirmă că fapta de „abuz în serviciu”, prevăzută de art. 297, al. 1 din Codul Penal, a fost abrogată tacit încă din ziua de 23 august 2016, după trecerea termenului de 45 de zile, prevăzut de „Constiuţia României” şi Legea 47/1992.

În acest fel, se demonstrează în mod indubitabil că toată tevatura din Piaţa Victoriei pe seama Ordonanţei 13, care, în realitate, reincrimina abuzul în serviciu, are în spate alte motivaţii, care ţin de anumite interese politice, nicidecum teama că „abuzul în serviciu” ar fi fost dezincriminat de Guvern, acesta fiind deja dezincriminat încă din 23 august 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.