×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:30
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Drepturile românilor de peste Prut în balanța CEDO
Aurel I. Rogojan
Aurel I. Rogojan

Strădaniile celui de-al doilea stat românesc, recunoscut pe plan internațional ca Republica Moldova, de a se elibera din matricea sistemului justiției sovietice ne apar cu adevărat notabile și prin recentul proiect de evaluare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului versus Republica Moldova, realizat de un colectiv de specialiști sub coordonarea președinților Curții Supreme de Justiție și a Institutului Național al Justiție de la Chișinău, Mihai Poalelungi și, respectiv, Diana Sârcu. Un proiect cu suport financiar din partea Consiliului Europei pentru susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova, finanțat de guvernul Danemarcei.

Trebuie dintru început observat că mai largul colectiv de autori (Mihai Poalelungi, Lilia Grimalschi, Stas Splavnic, Diana Sârcu, Alexandra Nica, Olga Dorul), prin concluziile și comentariul special al președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, și-a asumat dificila misiune de a conștientiza corpul magistraților asupra obligației de fidelitate față de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un demers deloc facil, dacă avem în vedere că la Chișinău unii, nu puțini și nu lipsiți de importanță, operează cu un dublu standard și ierarhizat al loialității.

Drepturi și libertăți fundamentale ignorate, știrbite ori suprimate

Realizarea în premieră a unei priviri analitice asupra a 196 de hotărâri și 39 de decizii ale CEDO versus Republica Moldova, din perioada 13 decembrie 2001 – 5 iulie 2016, ne oferă tabloul a tot atâtea drame, căci despre ce altceva poate fi vorba, când oamenii și-au căutat dreptatea la instanța supranațională în cazuri de: „anchete inefective, morți suspecte, suicide controversate, agresiuni violente, erori letale ale poliției, omoruri comise de forțe pacificatoare, tratamente inumane și degradante prin aresturile și penitenciarele din fosta Uniune Sovietică, tortură, maltratare la momentele reținerii ori în detenție, lipsa asistenței medicale, lipsa motivelor relevante și întemeiate pentru detenție, detenții ilegale, ingerințe în drepturile avocatului, lipsa accesului la dosarul cauzei, omisiunea audierii martorilor, neexecutarea hotărârilor judecătorești, revizuiri abuzive, condamnări ilegale, violarea domiciliului, a secretului comunicațiilor private, descinderi nocturne fără autorizație“?

Războiul statului cu identitatea națională și religioasă

Ne reține atenția, în mod cu totul aparte, registrul faptelor autorităților statului împotriva dreptului la identitate, la libertatea de conștiință și la liberă exprimare. În acest sens, CEDO a admis mai multe acțiuni privind: „refuzul de a recunoaște identitatea românească și impunerea unei alte etnii, sterilizare forțată, refuzul recunoașterii Mitropoliei Basarabiei, refuzul înregistrării Bisericii, îngrădirea libertății de manifestare a religiei, sancționarea opiniilor exprimate în presă ca fapte de defăimare, îngrădirea libertății de întrunire“.

Chiar și numai faptul de a inventaria tabelar hotărârile CEDO versus Republica Moldova este meritoriu, fiindcă, în acest fel, sunt scoase la lumină realități de neocolit, despre care altfel nu am fi aflat pe bază de probe validate de o instanță internațională a drepturilor omului.

Valorile Convenției Europene – prima idee din crezul judecătorilor

Despre însemnătatea lucrării lansate la 29 iunie 2017, Tudor Panțîru* (judecător al Curții Constituționale de la Chișinău și fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului) spunea: „Republica Moldova nu își poate permite luxul de a rămâne ancorată în mentalitatea juridică a trecutului sovietic. Fără respectarea preeminenței dreptului și a principiului garantării drepturilor fundamentale, nu sunt posibile progresul economic și bunăstarea societății. Tot așa cum, fără schimbarea mentalității judecătorilor, nu se poate vorbi, în fond, despre reformele judiciare. O minte distorsionată de convingeri și deprinderi contrare valorilor Convenției va căuta și găsi interpretări eronate până și în cazul legilor ireproșabile“.

Credem că nu vom greși, recomandând acest crez și autorilor trecuți, prezenți și viitori ai neterminatei reforme a Justiției din România.

* Tudor Panțîru (n. 6 octombrie 1951, Baraboi, Dondușeni), jurist și politician român din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994) și membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României în legislatura 2008-2012. În anii 1992-1996 a fost ambasador și reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă ONU. Începând cu anul 2002, este judecător internațional la Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina.

Aurel I. RogojanPublicat Vineri, 11 august 2017
1732
 | 7
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
intrebare
+5
DREPTURILE ROMANILOR DiN TARA CINE LE APARA? 1.)AVOCATUL POPORULUI care cheluieste 90 mii euro pt protocol? 2.)PROTECTIA DATELOR, care are sefa anchetata penal pt afaceti la ANRP si psd-dragnea-ascund si tac? 3.)CCR-care nu are timp de a cerceta neconstitutionalitatea codurilor adoptate prin asumarea de catre guvernarea boc? 4.)CNDiscriminarii -desfiintat??? 5.)CNSAS-CE HIBERNEAZA prin incompetenta, securism, indolenta, incompetenta??
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
nicu cohen @ intrebare
+2
Pai romanii nu drepturi legal .Sint simplii sclavi .Daca vrei Drepturi declara-ti Suveranitatea si Anuleaza public certificatul de nastere cu cod de obiect /persoana fizica CNP scoateti Certificatul de nascut viu / fiinta biologica naturala suverana de la Arhiva starii civile de unde te-ai nascut .
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
reflector @ intrebare
+3
@nicu coen mare ganditor! drepturi au drepturi in constitutie si legislatie, numai ca ele nu se respecta, iar institutiile abilitate sunt conduse de obedienti, incompetenti, corupti, yesmeni,iar bascalia si securismul nu tin loc de lege, drepturi, institutii!!amin!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Crocodilul
+3
Aceleasi lucruri de sute de ani. Tradatori si de o parte si de alta.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+11
Vedem paiul din ochii lor, nu bârna din ochii noştri !
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 24 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017