Dorință regală: Drepturi egale pentru oameni şi balene

balene

Dorință regală. Drepturi egale pentru oameni şi balene. Regele populaţiei maori din Noua Zeelandă – o ţară care a recunoscut un fluviu ca fiind o entitate vie – a cerut ca balenele să beneficieze de drepturi juridice asemănătoare celor deţinute de către oameni, pentru a proteja aceste specii marine vulnerabile, informează AFP.

Regele Kiingi Tuheitia Pootatau te Wherowhero al VII-lea a lansat un apel pentru ca acestor vieţuitoare să le fie recunoscut dreptul de a trăi într-un mediu sănătos, astfel încât populaţiile lor să poată fi restabilite.

„Cântul strămoşilor noştri a slăbit în intensitate şi habitatul lor este ameninţat, acesta este motivul pentru care noi trebuie să acţionăm acum”, a declarat regele Tuheitia într-un comunicat.

În 2017, Noua Zeelandă a acordat o personalitate juridică muntelui Taranaki şi fluviului Whanganui, considerate de populaţia maori ca fiind strămoşii lor şi care deţin pentru aceşti oameni o importanţă spirituală deosebită.

De atunci, acel statut a fost invocat pentru a încetini sau a anula mai multe proiecte de dezvoltare şi pentru a le impune promotorilor lor o procedură de consultare cu populaţiile locale.

Maori, un popor indigen polinezian, reprezintă 17% din populaţia totală a Noii Zeelande, adică aproximativ 900.000 de persoane.

Rara intervenţie a regelui Tuheitia, semnată şi de liderul tribal al Insulelor Cook, Travel Tou Ariki, solicită, de asemenea, ca ştiinţa să ţină mai mult cont de cunoştinţele popoarelor indigene, în vederea unei „abordări mai holistice” în ceea ce priveşte protecţia balenelor.

„Nu mai putem să închidem ochii”, a declarat liderul tribal Travel Tou Ariki. „Balenele joacă un rol vital pentru sănătatea întregului nostru ecosistem oceanic. Declinul lor perturbă echilibrul delicat care susţine întreaga viaţă în Te Moana (mare – n.red.)”, a adăugat el.

„Trebuie să acţionăm cu maximă urgenţă pentru a proteja aceste creaturi magnifice înainte de a fi prea târziu”, a insistat el.

Şase dintre cele 13 specii de balene de pe Terra sunt clasificate ca fiind „pe cale de dispariţie” sau vulnerabile, potrivit ONG-ului de mediu WWF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Este admirabila, induiosatoare si cu totul indreptatita aceasta doleantza regala. Acel rege sa traiasca intru multi ani fericiti……[Rumburak]

  2. Relax, bre. E vorba de drepturile balenelor de portjartier.
    P-alea adevărate le-au păpat deja răspânditorii de ‘democrasi’ încă din vremea când făceau comerț cu oameni de abanos.

  3. au sens protejarea balenelor, altor specii, si mediului , insa nu se poate vorbi de „drepturi” ale balenelor sau altor animale, animalele nu au drepturi, daca ar avea nu ati mai mânca, de Pasti: miei, iezi, purcei, vitei, curcani,boboci, pui…

  4. Înainte de a citi articolul dați-vă doua palme. Dar sa fie palme bărbătești, vorba juvetelui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.