Efectele secundare ale pastilelor de dormit

Ni se întâmplă de multe ori să avem insomnii și să apelăm la pastile de dormit. Chiar dacă sunt recomandate de medic sau de farmacist, inevitabil, ar trebui să luăm în considerare și posibilele efecte adverse ale acestora, care, de cele mai multe ori, apar atunci când nu respectăm doza recomandată.

Nu sunt mulți cei cărora le este teamă că se vor trezi obosiți, amețiți, cu dureri de cap sau grețuri, ca urmare a efectelor pastilelor. „Aceste efecte secundare sunt posibile“, spune medicul de familie Elena Diaconu. „Dacă doctorul ți-a prescris doza corectă și iei medicamentele potrivit instrucțiunilor acestuia, medicația ar trebui să lucreze eficient, fără amețeli și alte probleme. Medicamente precum benzodiazepinele însă ar putea cauza amețeli, pentru că durează mai mult până își fac efectul“, continuă Elena Diaconu.

Ar putea da dependență

Un somn de nota 10 ar putea fi obținut cu prețul unor arsuri la stomac. Un studiu din 2009 al cercetătorilor americani a demonstrat că jumătate dintre cei care luau Ambien sufereau de reflux gastro-esofagian, pentru că medicamentul provoca aciditate stomacală. Potrivit specialiștilor, pe o perioadă lungă, această tulburare ar putea crește riscul de a face cancer esofagian. Dependența de astfel de medicamente este de nedorit pentru majoritatea celor care le iau, astfel încât acesta devine și un motiv de îngrijorare. Dar studiile arată că riscul este mic, având în vedere că noi produse apărute în farmacii nu dau dependență. Dar riscul se menține în cazul altor medicamente, cum sunt benzodiazepinele. Administrarea pastilelor de dormit pe perioade lungi poate masca adevărata cauză a insomniei – așa cum sunt puține ore de somn din cauza lucrului la birou până la ore târzii sau stresul prea mare. Pacienții le spun deseori medicilor că sunt dependenți de medicamente, dar uită să menționeze care sunt de fapt adevăratele probleme pentru care au ajuns să le ia și pentru care, de fapt, nici nu ar avea nevoie de ele.

„Dacă medicul ți-a prescris doza corectă și iei medicamentele potrivit instrucțiunilor acestuia, medicația ar trebui să lucreze eficient, fără amețeli și alte probleme.“ Elena Diaconu, medic de familie

Când trebuie să ne oprim

Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie știut despre medicamentele împotriva insomniei este cum și când trebuie să spunem „Stop!“. Întreruperea bruscă a consumului poate provoca așa-zisa „insomnie de recul“ (la terminarea tratamentului pot apărea simptome și mai agresive ale bolii pentru care s-a luat medicația). „Acest efect poate să intervină la orice pacient“, spune Diaconu. De aceea, „le spun pacienților mei ca, înainte să renunțe la pastile, să vină la mine sau la un medic specialist. Într-un astfel de caz, se pot prescrie doze din ce în ce mai mici sau diferite alte medicamente, până când pacienții pot dormi fără ajutor“.

Să încercăm și terapie la psiholog

Deși rar se întâlnesc astfel de situații, medicul spune că se poate întâmpla ca medicamentele să interacționeze cu hormonii. „Unele dintre ele pot crește nivelul de melatonină cam de 16 ori, ceea ce înseamnă inducerea stării de somn, dar care, de asemenea, ar putea să afecteze și nivelul de testosteron. Ar putea interveni schimbări și în ceea ce privește ciclul menstrual, dar ar putea afecta și viața sexuală“, conchide medicul.

Specialiștii consideră că terapia comportamentală şi cea cognitivă sunt încă cele mai eficiente tratamente pentru tulburări ale somnului pe termen lung. În sesiunile de terapie am putea învăța obiceiuri și tabieturi care ar putea să ajute organismul să se obișnuiască din nou cu somnul. Și, în comparație cu un medicament, putem practica această rutină în fiecare noapte, pe gratis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.