El este noul premier al Franței

Update: Edouard Philippe a fost desemnat luni premier de către președintele Franței, Emmanuel Macron.

În vârstă de 46 de ani, Philippe este este deputat al circumscripţiei Seine-Maritime şi primar primar al orăşelului Le Havre.

Face parte din partidul de dreapta Republicanii și este considerat un apropiat al lui Alain Juppé.

Este pentru prima dată în istoria politică modernă a Franței când un președinte numește un prim-ministru din afara propriei tabere fără a fi fost constrâns de o înfrângere în alegeri parlamentare.

Alegerea sa de către Macron reflectă voința afișată de tânărul președinte centrist proeuropean de a atrage o parte a dreptei pentru a obține o majoritate în Adunarea Națională în urma alegerilor legislative de pe 11 și 18 iunie, condiție esențială pentru reformele sale.

Edouard Philippe a lucrat între 2007 și 2010 ca director de afaceri publice pentru grupul nuclear Areva, în 2012 a devenit membru al parlamentului, iar în 2014 primar al orașului Le Havre.

Ca și Macron, a urmat Școala Națională de Administrație (ENA), o instituție de elită.

În trecut, noul premier l-a criticat pe actualul președinte. Într-un editorial critic la adresa lui Macron în Liberation acesta scria: “Cine este Macron? Pentru unii, impresionaţi de puterea sa de seducţie şi de retorica sa reformistă, ar fi fiul natural al lui Kennedy şi Mendes France. Putem să ne îndoim. Primul avea mai multă carismă, al doilea mai multe principii. Pentru alţii, ar fi Brutus, fiul adoptiv al lui Cezar”, scria noul premier.

«Nu îşi asumă nimic, promite totul, cu impetuozitatea unui cuceritor juvenil şi cu cincismul unui şofer vechi”, a adăugat el.

“Alegerea a fost Edouard Philippe încă de acum câteva zile”, a transmis purtătorul de cuvânt de la Palatul Elysee, precizând, că preşedintele şi premierul s-au întâlnit “de mai multe ori în ultimele săptămâni”.

Edouard Philippe a fost primit deja de premierul Bernard Cazeneuve, la Matignon, sediul Guvernului francez, pentru transferul de putere.


Philippe, primit de Cazeneuve la Matignon, pentru transferul de putere

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.