Elevii din Republica Moldova vor studia în SUA în locul elevilor ruşi

Mai multe locuri destinate elevilor de liceu din Federaţia Rusă, în cadrul unui program de schimb de experienţă pentru elevii de liceu între SUA şi state din fosta URSS, vor fi redistribuite pentru elevi din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Armenia, transmite Infoprut.ro.

Rusia a decis să anuleze programul de schimb de experienţă, care a început după terminarea Războiului Rece, după ce un elev aflat la studii în SUA a cerut azil politic pentru că este persecutat în Rusia, pe baza orientării sale sexuale.

Oficialii americani, citaţi de New York Times, au anunţat că cele 240 de locuri disponibile în acest program pentru elevi din Rusia vor fi redistribuite către elevi din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Armenia. Ucraina are, în momentul de faţă, 204 elevi la studii în SUA prin acest program. După redistribuire, Ucraina va avea 300 de locuri, iar restul de locuri rămase libere vor fi împărţite Republicii Moldova, Georgiei şi Armeniei.

Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA, a anunţat marţi că „Federaţia Rusă a luat această decizie săptămâna trecută”.

Totuşi, elevii ruşi care sunt în momentul de faţă în SUA vor putea să termine anul şcolar. „Sperăm că vom putea să reluăm programul în viitorul nu prea îndepărtat”, a declarat Nuland.

Susan Reed, avocata elevului care a cerut azil politic în SUA, a spus că elevul rus pe care îl reprezintă are 17 ani şi se teme să meargă acasă. Acesta a fost plasat de guvern într-un centru de plasament, potrivit aceleeaşi surse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.