Erdogan promite să îngenuncheze terorismul şi bombardează poziţiile kurde

După atentatul soldat cu cel puţin 37 de morţi de la Ankara, preşedintele Turciei a promis că va “îngenunchia” terorismul. Recep Tayyip Erdogan a declarat că această tragedie nu va face altceva decât să întărească determinarea forţelor de securitate.

Surse citate de BBC spun că a fost identificat cel putin unul dintre atacatori, o femeie care ar fi membră a grupării rebele kurde PKK. Nicio grupare nu a revendicat până acum atentatul de la Ankara.

După cum a promis Erdogan, forţele de securitate au început să acţioneze cu şi mai multă determinare, adică bombardând aerian mai multe obiective ale PKK din Irakul vecin. Oficialii turci “suspectează” că în spatele atentatului este PKK, scrie BBC. 11 avioane ale armatei turce au lovit 18 ţinte ale PKK din zonele Qandil şi Gara, aproape de graniţa dintre Irak şi Iran.

În Turcia a fost instituită stare de asediu în mai multe oraşe locuite majoritar de kurzi, în sud-estul ţării. Aici au loc operaţiuni împotriva militanţilor PKK.

Rebelii kurzi au pus la cale o serie de atacuri pe teritoriul Turciei în ultima perioadă, după încetarea focului survenită anul trecut. Dar Turcia a fost vizată nu numai de atacuri ale kurzilor, ci şi ale grupării Stat Islamic. Oficiali care doresc să-şi păstreze anonimatul susţin însă că PKK se află în spatele acestui atentat. O dovadă ar fi femeie kamikaze, despre care se spune că este din Kars şi s-a alăturat PKK in 2013. Partidul Popular Democratic, pro-kurd, a emis un comunicat prin care condamnă atacul şi arată că “împărtăşeşte durerea cetăţenilor”. Pe de altă parte, miliţiile kurde “Unităţile de protectie ale poporului” sunt poate cel mai eficient aliat al coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva Statului Islamic, iar Washingtonul a respins solicitările Ankarei care doreste ca miliţiile să nu mai primească sprijin pentru ceea ce Erdogan consideră germenele unui stat kurd în nordul Siriei, la graniţa cu Turcia.

Preşedintele Erdogan cheamă la unitate naţională şi spune că “oamenilor nu trebuie să le fie frică, lupta împotriva terorismului se va încheia cu succes şi terorismul va fi îngenunchiat”. Că este vorba despre Statul Islamic, Frontul al-Nusra sau despre PKK şi YPG, Erdogan nu a menţionat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.