„Eşti un animal, Viskovitz!”, în vizită la Teatrul Nottara

Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea vă invită miercuri, 11 martie, la ora 19.00, în Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara, la spectacolul Eşti un animal, Viskovitz! după Alessandro Boffa, regia şi adaptarea scenică: Tudor Lucanu, scenografia: Irina Moscu, coregrafia: Galea Bobeicu.

Este pentru a doua oară când teatrul vâlcean este invitat la Teatrul Nottara, urmând ca în lunile următoare să fie prezintate la Bucureşti o parte dintre cele mai recente spectacole ale sale, în baza unui parteneriat cu teatrul gazdă.

Alessandro Boffa s-a născut la Moscova. A lucrat doi ani ca biolog într-un laborator de genetică animală, pentru ca ulterior să se dedice studierii creierului uman. În 1998 debutează cu Eşti un animal, Viskovitz!, carte care va avea un succes răsunător şi va fi tradusă în peste douăzeci de limbi, inclusiv în româneşte. În prezent, trăieşte şi lucrează în Italia şi în Thailanda.

Viskovitz, personajul lui Boffa, este un animal care descoperă viaţa, care îşi caută identitatea şi se confruntă cu poveşti de dragoste ieşite din comun. Protagonistul întruchipează pe rând un cintezoi paranoic, un peşte inadaptat, un melc narcisist, un parazit, un papagal, un porc, un rechin sau un burete alcoolic. Alături de el, în această aventură a vieţii, stau mereu Liuba (imaginea iubirii perfecte), părinţii şi prietenii săi (Zucotici, Petrovici şi Lopez). Fiecare metamorfoză prin care trece Viskovitz oferă o poveste tragi-comică despre condiţia animalului pe care îl întrupează. O suită de fabule ironice, care înfăţişează privitorului o lume în care începi prin a fi animal şi sfârşeşti prin a deveni bestie.

Despre spectacolul Teatrului Anton Pann, criticul de teatru Mircea Morariu scria:

„Spectacolul se înfăţişează asemenea unei fabule în mai multe secvenţe perfect integrate, minuţios elaborate, de o fantezie debordantă. Nici o secvenţă nu seamănă cu cealaltă, nu o copiază, nu o citează, deşi în mod evident – şi aici avem de subliniat un alt merit al lui Tudor Lucanu – coerenţa întregului nu e nici un moment pusă la îndoială. Secvenţele sunt fie monologuri, fie dialoguri, trialoguri, ş.a.m.d. excelent susţinute actoriceşte de cei şase interpreţi. Cu toţii absolvenţi ai claselor de actorie de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj, majoritatea dacă nu cumva chiar toţi foşti studenţi ai profesorului Bács Miklos”.

De asemenea, criticul de teatru Ion Parhon remarca:

Eşti un animal, Viskovitz! ne-a oferit imaginea unui succes de echipă, ce cred că va popula afişul multor festivaluri teatrale dinţară. Este succesul unei trupe foarte tinere, care întăreşte cuvintele lui Corneille: «Valoarea nu aşteaptă ca vârsta s-o măsoare».

Suculente momente de teatru viu, direct, acroşant, lipsit de sofisticări şi ostentaţii ori de ispita jocului interactiv”.

Un spectacol construit cu inteligenţă şi umor, interpretat cu vervă şi bună dispoziţie de către tinerii actori ai Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea.

Cu: Mădălina Ciotea, Reka Szász, Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula, Cătălin Asanache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.