Expertiză IML: S-au descoperit germeni chiar și în cuva unde se steriliza instrumentarul

Potrivit unui document emis la data de 26 aprilie 2010, citat de Gazeta Sporturilor, la Spitalul CF 2 s-a făcut toaleta cu soluții și dezinfectante păstrate și depozitate în mod necorespunzător și s-a refolosit instrumentar care era de fapt de unică folosință după o „sterilizare” chimică ineficientă.

De altfel, un raport al Comisiei de Cercetare a Ministerului Sănătății arăta încă de atunci că dezinfectantele folosite au fost inutile.

Soprana Amelia Antoniu şi Alice Preda au ajuns la spitalul CF2 în 2010, iar după intervenţiile chirurgicale au intrat în comă şi fiind necesar transferul la spitalul universitar, potrivit tolo.ro.

Supraviețuiesc, dar Alice Preda își pierde copilul și posibilitatea de a mai avea altul vreodată din cauza infecților nosocomiale luate din sala de operație.

Rezultatele probelor culese ulterior de Ministerul Sănătăţii au scos la iveală detalii șocante, dezinfectanţii folosiţi fiind atât de slabi încât s-au descoperit germeni chiar în cuva unde se steriliza instrumentarul.

Decontaminarea din blocul operator este necorespunzătoare: se face inconstant, consumul de substanțe dezinfectante este insuficient cantitativ, cu substanțe de eficiență scăzută, arată Ministerul Sănătăţii.

Şase ani mai târziu, Institutul de medicină legală reia expertiza. În februarie se emit şi rezultatele. Încă două paciente au trecut prin acelaşi coşmar, arată medicii legişti. Diagnosticul e simplu: infecţie severă.

Şi aşa cum era de aşteptat, apare şi numele Hexi Pharma. Pe 31 decembrie 2009, CF2 semnase un contract în valoare de 376.000 de lei cu firma lui Dan Condrea. Iar jumătate de an mai târziu, două femei erau la un pas de moarte din cauza infecţiilor. Nimeni nu recunoaşte însă nimic.

„Sinceră să fiu, nici nu știu dacă aceste produse au ajuns, într-adevăr în spital. Eu nu îmi amintesc să fi fost aici”, a declarat Denisa Popovici, șefa sindicatului din FC2 pentru Gazeta Sporturilor. Iar actualul director spune că a fost pus în funcţie chiar după acest caz, deci nu ştie ce dezinfectanţi s-au folosit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.