×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 05:06
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Faceţi naibii ceva şi pentru presă!
Sorin Avram
Sorin Avram

Mihai Tudose la RTV, Lia Olguţa Vasilescu la Antena 3, Traian Băsescu la B1 TV, Ludovic Orban la Digi 24 şi Liviu Dragnea peste tot. Posturile de radio, de la cele publice şi continuând cu cele private, puţinele ziare care mai apar pe hârtie şi site-urile de informaţii abundă de ştiri legate de ce-a mai făcut Klaus Iohannis, de ce n-a mai zis Laura Codruţa Kovesi şi de reacţiile ambasadelor la propunerile legislative ale lui Tudorel Toader. Doamnele şi domnii amintiţi, şi nu doar ei, sunt extrem de prezenţi şi pe reţelele de socializare, dar asta, în principal, prin metoda copy-paste. Copy de pe articolul din media tradiţională şi paste pe conturile de pe reţelele sociale. Gratis.

Aleşii, numiţii şi renumiţii ne vorbesc cât e ziua de lungă şi seara de scurtă că s-au majorat salariile la bugetari, că vor creşte pensiile, că profesorii trebuie să se pregătească pentru a-şi primi restanţele salariale, că medicii pot să stea liniştiţi fiindcă vine şi rândul lor, că tinerii pensionari din poliţie nu au de ce să-şi facă griji pentru că nimeni nu le va tăia pensiile, că se refac reţelele de irigaţii, că în cadrul Programului Centenar vor fi realizate lucruri nemaipomenite şi că România va fi educată. Toate faptele de vitejie trecute, prezente şi viitoare sunt preluate şi transmise mai departe de Presă sec ori cu comentariile de rigoare.

La Bucureşti şi peste tot în ţară pe unde-şi plimbă preţioasele lor trupuri, mai-marii zilei dau nas în nas cu reporteri şi cu moderatori, dar nici unul nu-şi pune problema din ce naiba trăiesc oamenii ăştia şi redacţiile din care fac parte. Fără presa asta aşa cum e ea, adică la fel ca societatea românească în ansamblul său, nici mai bună, nici mai rea, democraţia noastră, câtă e, s-ar duce naibii, şi ţara ar fi invadată de fake-news-uri, unele dintre ele extrem de periculoase, puse în circulaţie de nişte iresponsabili ori de către nişte proşti.

Cu rare, foarte rare excepţii, posturile de televiziune centrale sunt pe ducă, iar ziarele mai au un pic şi dau colţul. Colţul acela unde pe vremuri erau tarabe pline cu publicaţii. O ţară care nu produce mai nimic şi care consumă tot mai mult din import nu are la ce şi pentru ce să-şi facă reclamă, iar multinaţionalele, considerând România o ţară din lumea a patra spre a cincea, plătesc în bătaie de joc pentru apariţiile spoturilor şi machetelor publicitare. Din trei creme de dat pe genunchiul inflamat, din două pastile pentru dureri de spate şi de cot, din câteva tigăi minune şi dintr-un aparat de fugărit celulita de pe coapse nu poţi să ţii un post de televiziune ori un ziar.

În provincie situaţia este mult mai gravă. Publicitatea marilor firme se opreşte la Bucureşti şi se duce pe reţelele create de posturile centrale, industriile locale sunt la pământ, iar proprietarii pizzeriilor preferă să-şi facă reclamă pe reţelele de socializare.

Într-o ţară normală la trup şi la cap există patru Puteri: Legislativul, Executivul, Justiţia şi Presa. Într-o ţară anormală, aşa cum este România, Legislativul a fost călcat permanent în picioare, fiind total decredibilizat, Executivul joacă după îi cântă interesele de grup ale celor care pun mâna pe putere, Cotroceniul, Strada şi Ambasadele, iar Presa se află în moarte clinică. Numai Justiţia boiereşte, aceasta având un statut privilegiat, bani şi putere cât pentru celelalte trei puteri ale statului la un loc, şi chiar mai mult decât atât.

La 27 de ani de la îndepărtarea regimului totalitar, România este aproape de a reveni la statutul care l-a avut înainte de 1989: o ţară cu câteva oficioase aflate la cheremul unor forţe scăpate de sub orice control şi puse pe tăiat şi pe spânzurat după bunul lor plac. Diferenţa ar fi că dacă în timpul regimului comunist forţele astea acţionau în numele construirii societăţii socialiste multilateral dezvoltate, acum acestea consolidează şi apără statul de drept.

Dragi conducători care toată ziua umpleţi ecranele televizoarelor, buletinele de ştiri al radiourilor şi paginile ziarelor şi site-urilor de informaţii, dacă vreţi ca România să nu rămână fără cea de-a patra putere în stat, Presa, care, oricum, nu mai are mare putere, faceţi naibii ceva şi pentru ea. Dar repede, pentru că s-ar putea să vă umfle singura Putere cu adevărată putere în statul ăsta, căruia total greşit i se spune de drept.

Sorin AvramPublicat Marţi, 05 septembrie 2017
2197
 | 10
 | 25
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nastratin
+1
Bre domnu' ziaristu , eu zic ca atunci cand o fi sa fie , inaintea politicienilor ar trebui EDITAT niste alde unii care isi zic jurnalisti si fara de care javrele din politica nu ar fi putut sa faca nici 10 % din ticalosiile pe care le-au facut ! Soliciti ajutor pentru presa ? Care presa ? Aia care sufocata de atata deontologie publica 90 % din articole si nu da drumul decat la comentarii favorabile hotilor , escrocilor si mincinosilor din PSD si retelei de propaganda ruseasca care isi face de cap in media romaneasca ? Aia care o tine gaia-matu ca Iohannis si FDGR sunt hoti de case , iar Dragnea&comp. sunt icoane de altar ?
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
marian
0
În România sunt susţinute financiar reviste de cultură,.. a se vedea : Contemporanul, Revista 22, ..etc. Editorii acestor reviste sunt organizaţii non profit. În Franţa pe lângă reviste de cultură sunt susţinute financiar revistele de specialitate ( medicină, studii ntul se aboneaza şi statul plăteşte abonamentul către editor. Singura şansă este includerea unei taxe parafiscale ( gen copia privată la cărţi) ...impusă distribuitorilor de internet. Altă opţiune legală.... nu prea există. Deci....iniţiativă legislativă pentru modificarea legii nr. 8/1996....sau o lege specială.
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
gmbplay
+1
Nr 1.Presa nu este independenta deci pretentia de a fi putere cade raminind doar puterea tabloidelor. 2. Formatorii de opinie de-a lungul timpului au vislit in multe barci,deci credibilitatea lor tinde spre zero. 3. ....
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Laie
+1
„cu toată dragostea” d-le Avram ,dar s-a „făcut” destul ,chiar prea mult pt. presă ...l-au „achiziționat” pe Manole (elefantul) care „presează” și toată „lumea” îl iubește !...asta presă !
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos
+1
Cumva sorinele vrei o lege a presei cu un capitol distinct privind bugetul!? Va dadeati sufletul ca nu vreti nimic de la stat!!! Acum aveti totala libertate.. Asa ca folositi-o si cand e vorba de bani... Sau doriti doar bani ( drepturi) de la statul asta pe care oricum il faceti pe unde apucati ca pe o albie de porci?! Daca primiti bani promiteti ca veti scrie si de bine!? Ipocrizie maxima....
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+3
Pai, cum vine asta? Voi, presa, cereti de 29 de ani ECONOMIE DE PIATA! descurcati-va si voi, cum am facut-o noi toti, am plecat la munca afara! Nu, voi vreti SOCIALISM , pt .voi, CAPITALISM pt. ceilalti, asa viteji santeti!
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Coper nic
+1
Sorinel este ....subtirel. Vrea sa pare mare dar este miculetz. Scrie mult (prea mult !) dar ii lipseste ceva...oarece clasa !
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Valahu
+2
Paiiii....sa faca o LEGE A PRESEI in care sa fie sanctionate calomnia, provocarea intentionata de scandal, defaimarea, minciuna, crima de lesmajeste contra natiunii etc.....
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+1
Care Presa? Lobystii Patronilor, ai bancilor, asa se numesc? Cei care sar mereu sa nu se dea salarii mai mari celor care au salarii minime, de nu le ajung sa-si hraneasca COPII? Acum, nu mai e NIRO, ca pe timpul lui UDREA BASE, sa care sacosele cu bani, celor care ii atacau pe adversarii lui BASE/UDREA? Da, asa se facea la NASUL lui MORARU/UDMR, la Turcescu, la GHITA/PUSCULITA. Presa, trebuie sa traiasca atunci cand face informatie, nu cand DEZINFORMEAZA, cand face jocuri politice, etc. Daca ar apara drepturile milioanelor de romani, ar avea o asa audienta , ca nu ar avea nevoie de POMENI de la GUVERN. Ia incercati sa ne spuneti cum e cu GUVERNUL MONDIAL, cu NOUA ORDINE MONDIALA, cu BILDERBERG, TRILATERALA, sa vedeti AUDIENTA, spuneti ADEVARUL din SPATELE CORTINEI, nu jocuri marunte provinciale, daca vreti sa fiti CREDIBILI!
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
0
@Dorin Crisan: exact. Narcisic. Imatur. Periculos. Dracula. A se citi Eric Hobsbawn, Haiducii.
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 23 minute