Festivalul salariilor din primării

Proiectele din majoritatea localităților patriei mai au mult și bine de așteptat ca să fie implementate! Și asta, pentru că mare parte din fondurile pentru acestea vor fi direcționate către plata salariilor bugetarilor din primării și din consiliile județene. Salariile din administrația locală au rămas neindexate de ceva vreme, iar adoptarea legii salarizării unitare a dat de-a dreptul startul unui val de nemulțumiri în rândul angajaților, pentru că actul normativ vizează doar creșterea indemnizațiile aleșilor locali.

Altfel spus, autoritățile locale au mână liberă să stabilească salariile subordonaților în funcție de bugetele proprii, de dărnicia personală, dar și de sumele pentru investiții la care pot renunța în favoarea bugetarilor. De aici, și noile discrepanțe între veniturile angajaților de prin primării și consiliile județene. Însă noile salarii la care se lucrează nu sunt deloc de neglijat. Majoritatea lefurilor primite de lucrătorii de pe la primării și consilii depășesc lejer 10.000 de lei pe lună.

Să tot lucrezi la stat!

Capitala nu este cel mai bun angajator din administrația publică din România, însă salariile oferite o plasează pe o poziție fruntașă. Remunerațiile lucrătorilor din primării s-au majorat pe baza unei rectificări a bugetelor. La nivelul Capitalei, Consiliul General a aprobat și el indexările substanțiale. În urma votului și a procesului de recalculare, administratorul public va pleca acasă, lunar, cu 11.800 de lei. Un director general sau un arhitect şef va avea un salariu de bază de 11.800 de lei, iar un director executiv cu 300 de lei mai puțin, respectiv 11.500 de lei. Un director executiv adjunct va încasa 11.000 de lei, iar un şef serviciu – 9.000 de lei. Potrivit opoziției din Consiliul Bucureștiului, doar 17% din buget este folosit pentru dezvoltare, în timp ce cheltuielile de personal au atins deja 44%. 25 de milioane de lei au fost luate din fondul de rezervă al primăriei Capitalei și redirecționate pentru majorarea de salarii. Aceeași modă a creșterilor salariale în detrimentul investițiilor și al cheltuielilor de dezvoltare de la București a cuprins și alte unități administrativ-teritoriale. Cel mai elocvent exemplu îl oferă primăria Bistriţa, care nu mai reuşeşte să ducă la bun sfârşit, anul acesta, niciun proiect deja început. Cei 4,2 milioane de lei pentru susţinerea creşterilor salariale au fost luaţi de la dezvoltare. Astfel, primarul Ovidiu Creţu va lua, începând de luna aceasta, un salariu de aproape trei ori mai mare, respectiv 13.050 de lei. Nici cei doi viceprimari ai Bistriţei nu au fost neglijați. Aceștia vor avea salarii de 11.600 de lei, iar administratorul public va încasa 10.310 de lei. Salarii peste 10.000 de lei vor avea şi secretarul municipiului – 10.440 de lei, arhitectul şef – 10.295 de lei şi directorii executivi, care vor primi lunar 10.150 de lei.

Hava e deasupra legii

Primarul orașului Alba Iulia, Mircea Hava, a reușit să fenteze legea salarizării unitare. Ca prin farmec sau nu, consilierii locali au aprobat niște salarii fabuloase chiar și pentru primar. Hava va avea un salariu brut de 16.313 lei, iar viceprimarii – 14.500 lei lunar. Legea salarizării menționează clar coeficienții pentru aleșii locali, lăsând la latitudinea consiliilor doar veniturile subordonaților. Potrivit legii salarizării, primarii municipiilor reședință de județ au coeficient 9, echivalent cu un salariu de 13.050 de lei. Administratorul public al orașului va încasa 11.600 de lei. Directorii executivi au între 10.200 și 10.500 de lei. Tot mai cu moț sunt și administrațiile locale, care și-au majorat salariile încă din februarie, după cum vă informa ziarul Cotidianul, în baza interpretării după ureche a deciziei 794/2016 a Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost dată ca verdict pentru soluționarea unui conflict din Consiliu Județean Vrancea. Astfel, angajaților din subordinea lui Marian Oprișan le-au crescut salariile cu 75%. Imediat, alți șefii care au decis să își răsplătească cu vârf și îndesat subalternii din consilii au invocat precedentul Vrancea și au majorat cu același procent salariile. Însă aceste structuri au operat indexările fără să aibă drept temei hotărâri judecătorești, cum a fost cazul la Vrancea, ci doar pe baza hotărârii Curții.

Lefuri între 10.000 și 13.000 de lei

Legea salarizării, aprobată de Parlament în iunie, stabilește doar indemnizațiile aleșilor locali, lăsând la îndemâna autorităților stabilirea salariilor subordonaților. Singura condiție este ca ei să nu depășească salariilor vicepreședinților de Consilii Județene sau ale viceprimarilor. În acest fel s-a ajuns ca grilele să devină din ce în ce mai generoase pentru funcționarii publici. Peste tot, salariile se încadrează între 10.000 și 13.000 de lei, cu mici variațiuni în funcție de județul de provenineță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.