Final tragic pentru toate victimele din elicopterul SMURD

Toate cele patru persoane care se aflau la bordul elicopterului SMURD care s-a prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol au murit. După aproximativ 12 ore de căutări, a fost scoasă la mal și ultima victimă, asistenta medicală.

Luni noapte, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat că medicul din elicopter, care era internat în stare critică, a murit la spital.

”Din păcate, am fost informaţi, şi familia a fost informată, că medicul a decedat, a fost declarat decedat la spital acum câteva minute. Au fost făcute toate încercările pentru a-i salva viaţa, dar din păcate asta este situaţia”, a spus Arafat.

Medicul, o femeie, recuperat la puțin timp după prăbușire din apele lacului Siutghiol, fusese internat în stare critică la secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Constanța.

Cea de-a doua persoană scoasă din apă la câteva ore după prăbușire a fost copilotul elicopterului. Acesta se afla în stop-cardiorespirator când a fost scos.

Copilotul elicopterului a fost găsit legat de scaun cu centura de siguranţă, la o adâncime de şase metri, a declarat un scafandru de la ISU Dobrogea.

”Am găsit cea de-a doua victimă legată de scaun la o adâncime de circa 6 metri. Vizibilitatea este foarte scăzută, temperatura apei este de doar 2 grade Celsius, ceea ce face intervenția foarte dificilă, și este foarte mult mâl, de peste o jumătate de metru. Când am găsit a doua victimă, am balizat zona. Cu sprijinul celor de la Poliția de Frontieră și cu ajutorul unui sonar am încercat să găsim epava, am găsit pe fundul lacului bucăți din elicopter(…), nu am găsit carlinga, ci scaunul, și victima legată de scaun. Am scos victima de pe scaun și am adus-o la suprafață”, a spus Marian Ciulei, scafandru în cadrul Centrului de Antrenament al scafandrilor de intervenție a ISU Dobrogea.

După copilot a fost adusă la mal și cea de-a treia persoană din elicopterul SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol. Este vorba de pilotul elicopterului prăbuşit.

Ultima persoană recuperată de scafandri, după aproximativ 12 ore de la prăbuşire, a fost asistenta medicală, decesul acesteia fiind declarat chiar la faţa locului.

Elicopterul efectuase o misiune de transport medical, de la Tulcea la Spitalul Clinic Județean Constanța.

Directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, dr. Ionuţ Cealera, a declarat luni că elicopterul SMURD a transportat un bolnav la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, de la Tulcea, și, pe drumul de întoarcere către baza de la Tuzla, a pierdut din altitudine și a căzut în Lacul Siutghiol. La bordul elicopterului se aflau pilotul, copilotul, un medic și o asistentă. Asistenta, Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, tocmai își anunţase prietenul că este însărcinată. Cauzele prăbușirii elicopterului nu sunt cunoscute deocamdată.

Operațiunile de salvare după prăbușire au debutat cu stângul. Motorul uneia dintre bărci trimise pe apă nu a funcționat.

Un martor al accidentului aviatic din Mamaia, județul Constanța, a susținut într-o intervenție la B1 TV luni seară, că victimele au ieșit la suprafață și au strigat după ajutor, însă echipajele de salvare au venit mult prea târziu.

”În jurul orei 16:11 minute eram pe terasă. Am văzut un elicopter venind dinspre Năvodari, venind foarte lin, sub nicio formă cu flăcări. A ajuns ușor deasupra apei. În momentul impactului cu apa avionul s-a dat peste cap. Porbabil s-a rupt coadă. Apapa s-a ridicat și atât. După 10 minute au ieșit patru capete la suprafață care strigau ajutor, ajutor, ajutați-ne, o să murim înghețați”, a povestit martorul, o femeie.

”La 16:12 a fost primul meu apel la 112. Au zis că știm și mi-au închis telefonul. Cred că am sunat de 7 ori pentru că țipetele erau îngrozitoare. E un sentiment îngrozitor să auzi cum patru oameni țipă după ajutor și tu să nu poți face nimic. Primul care a ajuns la locul accidentul a fost un pescar care a venit dinspre Ovidiu cu o barcă simplă. Oamenii ăștia au murit cu zile din cauza sistemului”, a precizat sursa citată.

Martorul a mai spus că nu era ceață, ”era o vreme superbă, era soare și frumos.”

”Nu am putut să fac mai mult decât a da telefon. Am vorbit cu pompierii care mi-au zis să ies pe stradă pe bulevardul Mamaia. Țipând foarte tare la 112 mi-au dat legătura la pompieri. Mi-au zis că au plecat din Constanța și de aceea ajung foarte greu. Sirenele le-am auzit, spunând la telefon să meargă până la butoaie, exact în față la butoaie s-a întâmplat accidentul. Ei s-au oprit în altă parte și au venit pe jos. La ora 18:03 pompierii nu erau aici. La acea oră eram în mijlocul străzii, vorbeam cu pompierii la telefon. Erau două mașini de salvare care au venit mult mai devreme, dar care nu au avut ce să facă că nu erau echipate cu barcă”, a povestit martorul.

”Victimele au strigat vreo 20 de minute după care nu s-au mai auzit”, a mai susținut femeia care ar fi fost martor potrivit propriilor declarații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.