Flamenco înfierbântă Bucureştiul

„Flamenco-ul este complex şi amplu, are multe rădăcini, e o explozie de culturi diverse, pornind de la acei gitanos plecaţi din India şi ajunşi în Spania. E un limbaj extrem de bogat şi oferă foarte mult, atât din punctul de vedere al artistului şi muzicianului, cât şi din cel al bucuriei muzicale oferite publicului.” Recent, flamenco a fost declarat, alături de „Cant de la Sibila” din Mallorca şi „castellets catalane”, parte a Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Flamenco este o moştenire a gitanos din Spania şi a devenit astfel un mod de exprimare a emoţiilor, un mod de viaţă, un mod de gândire, de comunicare, de simţire.

Înflăcăratul flamenco

Dans, cântec şi muzică, un univers de pasiune, vitalitate, senzualitate, nostalgie. Flamenco reprezintă un stil de viaţă, poate chiar viaţa însăşi, este o artă veche şi profundă, nici pe de parte o frivolitate. Este o armonie între ţinută (dejado), ritm (compas) şi singurătate (soledad). Tangoul, ca şi flamenco, era lipsit de lirism şi perceput ca o improvizaţie. El n-a reprezentat doar un stil coregrafic, ci, deseori, un duel, o luptă purtată pentru a obţine favorurile unei femei. În timp, melancolia sfâşietoare a bandoneonului devine suportul principal al acestei muzici. Lumea acestor dansuri a fost reînviată cu o artă deosebită de către marele regizor şi ilustrator Carlos Saura, care a reuşit o perfectă sinteză între tradiţie şi avangardă. Într-un interviu pe care mi l-a acordat, acesta mărturisea: „Îmi place să observ cu foarte mare atenţie ceea ce fac artiştii flamenco şi să încerc să transpun pe ecran cât mai mult, începând cu rădăcinile lui şi făcând o trecere în revistă a tuturor tempourilor, de la bulerias la fandangos, de la farrucas la martinetes până la rumbas… Aş putea spune că în momentul de faţă flamenco trăieşte cel mai bun moment al său. În filmele mele nu am vrut să povestesc într-o manieră tradiţională, ci să las muzica şi ritmul să spună istoria. Flamenco are o identitate aparte, iar forţa lui constă în capacitatea de a asimila alte genuri, precum jazzul sau ritmuri din America Latină”.

Soniquete

După o primă ediţie, primită cu entuziasm de publicul bucureştean, în urmă cu un an, „Festivalul de Flamenco” revine în Capitală sub noi auspicii. Urmează o lună de muzică, dans şi film flamenco, pentru toate vârstele şi iubitorii tuturor genurilor.

Bailaora Ana Alonso

Ambasada Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită la „Festivalul Flamenco Clasic şi Noile Genuri”, ediţia a II-a, un eveniment dedicat tradiţiei şi actualităţii acestei arte, ce va avea loc în perioada 4 februarie-8 martie 2011, în mai multe spaţii culturale ale Capitalei.

Dansatoare flamenco

Această ediţie aduce două faţete ale flamenco-ului: una dintre ele propune figuri clasice şi tinere talente: cantautorul Jesús Chozas, chitaristul Rafael Andújar, bailaor-ul Juan Manuel Carrillo şi bailaora Ana Alonso, care vor prezenta colajul „Flamenco en estado puro”. Cea de-a doua, intitulată „Cursul de flamenco”, este susţinută de grupul „Soniquete”, format din adolescenţi din Jerez, de origine gitano. Înainte de a deveni o trupă, ei au creat o asociaţie cu scopuri educative, de promovare a flamenco-ului în cadrul propriei comunităţi.

Jose Maria Gallardo del Rey

Trei dintre cei mai buni muzicieni spanioli vor veni, de asemenea, la Bucureşti: chitaristul José María Gallardo del Rey, pianista Rosa Torres Pardo şi Ara Malikian (armean naturalizat spaniol), acesta din urmă, acompaniat de José Luis Montón, un geniu al chitarei flamenco. În sfârşit, programul festivalului cuprinde o serie de filme de ficţiune şi documentare, care transpun pe marele ecran arta flamenco-ului: „Suflet gitan”, „Camaron”, „Legenda timpului”, Viata şi culoare”, „Amorul întunecat”.

Ara Malikian

ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, Ateneul Român, Sala Radio şi Cinema „Elvira Popescu” vor fi gazdele acestui festival şi ale dumneavoastră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.