Fostul director al CIA pune diagnosticul serviciilor de informaţii europene

Un fost director al CIA condideră că Uniunea Europeana “împiedică într-o oarecare măsură serviciile de securitate”, declaraţie făcută în contextul unei discuţii despre securitatea Marii Britanii în sau în afara UE.

Generalul Michael Hayden a declarat pentru BBC că UE “nu este un contributor natural la securitatea naţională”, contrazicând-o pe Theresa May, ministrul britanic de Interne, care consideră că Marea Britanie trebuie să rămână în UE pentru a beneficia de mai multă securitate.

Fostul director al CIA a mai declarat că standardele serviciilor de securitate din Europa sunt foarte diferite. Franţa şi Marea Britanie au “servicii foarte bune”, în timp ce ţările scandinave au servicii “bune dar mai mici”. Restul statelor UE, spune Hayden, au servicii “mici”, iar serviciul de informaţii al Belgiei este “mic, subfinanţat, limitat din punct de vedere legal şi lucrează pentru un guvern care are propriile sale provocări”.

Una peste alta, generalul Hayden crede că securitatea Marii Britanii ar fi mai bună dacă ar părăsi UE. “Nu vreau să se creadă ca sunt împotriva UE, dar UE nu este un contributor natural la securitatea fiecăruia dintre statele membre. De fapt, într-o oarecare măsură, UE împiedica statele să furnizeze securitate cetăţenilor”.

Fostul director al CIA nu este deloc îngrijorat în privinţa cooperării cu serviciile de informatţi europene. În opinia sa, acestea sunt “mai deschise către noi decât sunt între ele”. “Noi suntem un serviciu de securitate uriaş şi fiecare consideră că interesele naţionale sunt mai bine protejate printr-o relaţie productivă cu noi şi, sincer, acest lucru nu se aplică şi altor servicii de pe continent”, a spus Hayden referindu-se la CIA.

Europarlamentarul Philippe De Backer spune că este în total dezacord cu afirmaţiile lui Hayden despre UE. “Dacă în SUA ar fi servicii separate, Hayden ar fi primul care să solicite o agenţie centralizată”, a apărat De Backer ideea unei agenţii de informaţii europene. Eurodeputatul a mai spus că statele UE ar trebuie să renunţe la “vechiul concept de suveranitate” şi să se îndrepte către “o suveranitate împărţită, în care să înţelegem că ne va fi mai bine dacă vom pune în comun informaţiile şi resursele”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.