Fostul președinte de la Kiev este contrazis de propriile sale cuvinte de acum trei ani

Fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu i-a adresat președintelui rus Vladimir Putin o rugăminte de a introduce forțele armate ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

”Nu am cerut introducerea trupelor în Ucraina. Nu este adevărat.”, a declarat Ianukovici, citat de agenția rusă TASS. El a afirmat că nu i-a scris o scrisoare, ci i-a adresat o declarație lui Putin. ”Nu e o scrisoare, e o declarație, în primul rând. În al doilea rând există legi. (…) Nu mi-am trădat poporul, am intenționat să-mi apăr poporul, și să fac asta în limitele prerogativelor mele.”, a precizat fostul lider ucrainean.

O fotocopie a mesajului scris trimis de Ianukovici lui Putin pe 1 martie 2014, care ar conține rugămintea de a introduce trupele pe teritoriul Ucrainei, a fost transmisă de secretariatul ONU părții ucrainene pe 17 ianuarie 2017. Informația a fost comunicată presei de Procuratura Generală a Ucrainei, care, însă, nu a făcut publicat și textul documentului. Acest lucru l-a făcut, pe 18 ianuarie, publicația ucraineană ”Censor.net”.

”Ca președinte legitim al Ucrainei declar următoarele:

Evenimentele de pe Maidan (termen alternativ pentru Piața Independenței din Kiev,folosit aici pentru revolta din ianuarie-februarie 2014 împotriva lui Ianukovici și a guvernării sale, al cărei principal loc de desfășurare a fost Piața Independenței-Maidan – n.r.), preluarea ilegală a puterii la Kiev au adus Ucraina în pragul războiului civil. În țară domnesc haosul și anarhia, sunt amenințate viața, securitatea și drepturile omului, în special în sud-est și în Crimeea. Sub influența țărilor occidentale se desfășoară teroarea și violența explicită, oamenii sunt persecutați pe criterii politice și lingvistice.

În acest sens, mă adresez președintelui Rusiei, V.V. Putin, cu rugămintea de a utiliza Forțele armate ale Federației Ruse pentru restabilirea legalității, păcii, ordinii de drept, stabilității și protejării populației Ucrainei.”, afirmă Viktor Ianukovici în mesajul său.

Pe 3 martie 2014, fostul ambasador al Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, decedat luni la New York, aparent în urma unui atac de cord, a prezentat o copie tipărită a documentului în cauză la o ședință a Consiliului de Securitate.

Scrisoarea se află printre materialele din dosarul intentat lui Viktor Ianukovici pentru înaltă trădare, de Procuratura Generală a Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Nicu 44 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.