Gabriel Oprea, audiat la secret

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost audiat în secret la Parchetul General în dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009, potrivit unor surse judiciare. Oprea a fost audiat ca martor joia trecută în dosarul în care procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Gabriel Oprea ar fi confirmat că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a aflat în acea noapte a alegerilor la el acasă.

Parchetul General a anunțat recent că a deschis o anchetă cu privire la alegerile din 2009.

„În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, transmitea Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 24 aprilie.

Ancheta Parchetului a fost deschisă după ce Dan Andronic a relatat că, în seara turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009, Gabriel Oprea a găzduit în casa sa o întâlnire la care au participat şi foştii şefi ai SRI, George Maior şi Florian Coldea, precum şi procurorul general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.

Gabriel Oprea a confirmat recent întâlnirea de la el de acasă din seara turului 2 al alegerilor prezidențiale din 2009, lansând însă pe piață propria versiune.

”Nu i-am organizat ziua de sfânt a domnului Onțanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor. Normal i-am spus la mulți ani și domnului Onțanu. A fost o cină informală. (…) Nu a fost nimic politic, am servit masa și ne-am uitat la televizor”, a spus Gabriel Oprea, la Antena 3.

Întrebat dacă Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea au participat la cina respectivă, Gabriel Oprea a ezitat să răspundă și a afirmat, într-un final, că el i-a invitat pe George Maior, pe Dan Andronic, pe Anghel Iordănescu și pe Neculai Onțanu.

Ancheta Parchetului a îngreunat înființarea Comisiei parlamentare. Proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a fost retrimis miercurea trecută la Comisiile juridice pentru a defini obiectivele acesteia.

Liderul PSD Liviu Dragnea preciza că retrimiterea la Comisiile juridice a proiectului nu reprezintă un pas înapoi, fiind nevoie doar ca obiectivele acesteia să fie reformulate, în condiţiile în care Parchetul General le-a copiat „cu copy-paste”.

„Vreau să vă precizez că nu e vorba de niciun pas înapoi. Doar luând act de trezirea bruscă a Parchetului General care, după opt ani de zile de la alegerile din 2009, a copiat aproape prin copy-paste obiectivele din proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei, s-a decis să se retrimită la comisie acest proiect pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înfiinţa această comisie de anchetă parlamentară, decizia politică rămâne”, a spus Dragnea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.