Gafă uriaşă făcută de Mihai Gâdea la o oră de vârf

Prezentarea unor informaţii neverificate, de multe ori servite de persoane interesate, poate duce la gafe de presă. Când se mai şi plusează inutil, gafele devin uriaşe.

Secretar de stat prezentat ca interlop

Joi seara, la Antena 3, directorul postului, Mihai Gâdea, pentru a mai pune ceva „condimente” peste filmul scandalului „Băsescu-Bercea Mondial”, a prezentat în emisiunea sa o serie de fotografii în care apăreau pe o stradă din centrul vechi consilierul prezidenţial Răzvan Murgeanu şi trei persoane de etnie romă. „Ieri, când aflaseră că vom difuza imaginile seara, se întâmplă ceva ce vreau să vă arăt. Un consilier prezidenţial, pe numele său Răzvan Murgeanu, pleacă cu maşina administraţiei prezidenţiale la o întâlnire cu nişte lideri romi, interlopi”, aşa şi-a început Mihai Gâdea prezentarea subiectului, după care a continuat (în timp ce pe ecran erau prezentate pozele respective): „Îi ia, îi urcă în maşina administraţiei prezidenţiale şi îi duce spre Cotroceni. La un moment dat le-am pierdut urma, dar din informaţii s-au dus la Cotroceni. Să vedem fotografiile. Răzvan Murgeanu, consilier de stat la cancelaria preşedintelui deci se ştie, sluga lui Băsescu se duce într-o anumită zonă a Capitalei şi vă rog să-i priviţi cu atenţie pe domnii din imagine”.

Deci, telespectatorii au fost informaţi că un consilier prezidenţial s-a întâlnit cu nişte „interlopi romi” şi că au fost duşi la Palatul Cotroceni. Numai că Hotnews a făcut o descoperire foarte interesantă. Romii respectivi nu prea erau ei interlopi. Unul dintre ei era Dan Vasile, şeful Agenţiei Naţionale pentru Romi (agenţie guvernamentală – n.a.), secretar de stat în Guvernul Ponta III. Vineri după-amiază, Antena 3 a şters clipul cu subiectul respectiv (3 minute şi 49 de secunde din emisiunea Sinteza Zilei), numai că „urmele” au rămas pe internet. O gafă mare de presă. Evident, moderatorul nu are cum să-i ştie pe toţi secretarii de stat şi alţi funcţionari superiori din guvern, dar gafa se datorează în primul rând neverificării informaţiilor.

Mai mult decât o gafă de presă

Dacă ar fi doar o mare gafă de presă, nu ar fi o mare nenorocire pentru că informaţia în sine nu este una decizională. Nu ar fi nici prima şi nici ultima gafă de (din) presă. Dar subiectul respectiv cam depăşeşte graniţele unei gafe de presă. Găsim în subiectul prezentat trei elemente care nu mai au legătura cu gafa de presă:

  • manipulare

Afirmându-se că există „informaţii” (fără a se preciza sursa lor, fie ea şi anonimă) că grupul care apare în poze s-ar fi deplasat la Cotroceni, s-a încercat să se sugereze telespectatorilor legături între preşedinte şi „interlopii” romi. O încercare gratuită, pentru că se ştie – a reieşit şi din filmările prezentate în aceste zile – Traian Băsescu nu este deloc străin de anumite relaţii cu persoane dubioase. (Informaţia era inexactă, pentru că, din declaraţiile date de Murgeanu şi Dan Vasile, cei doi s-au întâlnit dimineaţa la Cotroceni, nu ulterior, aşa cum s-a sugerat în emisiunea).

  • discriminare etnică

A afirma despre o persoană de etnie romă (lider sau nu) căreia nu-i dai numele că este „interlop” şi mai ales formularea, „nişte lideri romi, interlopi”, frizează o generalizare şi intră sub incidenţa discriminării etnice. Aici se încadrează şi intervenţiile altor persoane din platou care se referă la cele trei persoane de etnie romă: „Dar ce academicieni” (Radu Tudor) şi „Am o veste proastă pentru cei trei. O să vă ia banii, bă” (Mircea Badea)

  • Filaj de tip securistic

Partea cea mai gravă a chestiunii o reprezintă chiar pozele respective. Este clar că este vorba de un filaj de tip securistic. Dacă ar fi fost vorba de o „asistentă” TV sau de o persoană din showbiz, atunci ar fi fost vorba de paparazzi. Dar nu a fost cazul. Cine a făcut filajul probabil că nu vom afla. Totuşi este foarte grav că un secretar de stat din guvernul României şi/sau un consilier prezidenţial au fost subiectul unui filaj. Aici autorităţile competente ar trebui să facă verificările ce se impun.

Evident, în emisiune nu s-a afirmat că ar fi vorba de un filaj. De parcă urmărirea unor demnitari este ceva firesc într-un stat din UE şi membru NATO. S-au făcut afirmaţii legate de un alt filaj. „În mod evident, nu suntem naivi şi nici proşti, avem simţul observaţiei atât eu, cât şi colegii mei. Am văzut ieri, zilele acestea că suntem filaţi. Filajul înseamnă că sunt unii după tine, care vor să vadă cu cine te întâlneşti, ce faci, alţii ascultă şi în mod evident ascultându-ne, monitorizându-ne ei ştiau că noi vom da imaginile seara”, a spus Mihai Gâdea în emisiune. În primul caz, nu a fost filaj, când nişte „unii” au vrut să vadă cu cine se întâlnesc secretarul de stat şi Murgeanu. Dar când este vorba de Mihai Gâdea & co., atunci este filaj. Oare de contra-filaj au auzit cei de la A3?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.