Gala Comediei Româneşti

Duminică 29 mai, la ora 19.00, va avea loc GALA Comediei Româneşti, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale acestei stagiuni. Se vor decerna premiile din cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO, ediţia a XIV-a, premiile Concursului de Comedie Românească ediţia a XI-a şi vor fi anunţaţi câştigătorii programului Comedia ţine la TINEri, ediţia a VII-a.

Anul acesta Gala Comediei Româneşti, regizată de Alex Bogdan, promite un show complet care îmbină umorul cu muzica live şi coregrafia. Prezentatorii Galei sunt Dorina Chiriac şi Alex Bogdan, iar momentele coregrafice sunt realizate de Răzvan Mazilu.

Vor urca pe scenă pentru a înmâna premii personalităţi importante din viaţa culturală: Corina Şuteuministrul Culturii, Andrei Şerban, Virginia Mirea, Mirela Oprişor, Gelu Colceag, Marius Stănescu.

Anul acesta, Premiul de Excelenţă va fi acordat regizorului Andrei Şerban.

George Mihăiţă şi Andrei Şerban festCO 2016

Gala va fi urmată de spectacolul Mon Cabaret Noir – spectacol de cabaret burlesc de Răzvan Mazilu, producător Creart-Teatrelli.

Selecţionerul unic al acestei ediţii a fost Doina Papp (critic de teatru), iar Juriul secţiunii IN este format din Octavian Saiu (critic de teatru), Adrian Titieni (actor), Iuliana Vîlsan (scenograf), Carmen Tănase (actriţă) şi Bobi Pricop (regizor).

Juriul Concursului de Comedie Românească ediţia a XI-a este format din Adrian Lustig (dramaturg), Dorina Chiriac (actriţă) şi Alexandru Mâzgăreanu (regizor)

Juriul Comedia ţine la TINEri, ediţia a VII-a este format din Ileana Lucaciu (critic de teatru), Puiu Antemir (scenograf) şi Eugen Gyemant (regizor).

Un spectacol impresionant porneşte de la un text pe măsură, dar găsirea acestui text nu este mereu cel mai uşor lucru de realizat. De aceea, festCO, prin intermediul Concursului de Comedie Românească, şi-a propus, de unsprezece ediţii, mai exact din anul 2006, să descopere texte inedite, care să asigure baza unor noi montări, încurajând şi stimulând noi generaţii de dramaturgi.

COMEDIA ŢINE LA TINEri ediţia a VII-a

Marina Constantinescu, Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă

O nouă generaţie de regizori este invitată să aducă proiecte de spectacole în faţa unui juriu format din profesionişti ai teatrului în cadrul secţiunii Comedia ţine la TINEri. Cele mai bune proiecte premiate sunt produse şi integrate în repertoriul Teatrului de Comedie, oferindu-se astfel generaţiei tinere de regizori şansa de a prezenta pe scena unui teatru profesionist proiecte independente. Proiectul este iniţiat de Teatrul de Comedie cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Clubul UNESCO Adolescenţii.

Festivalul Comediei Româneşti – festCO a fost înfiinţat în 2003 la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă, şi are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească.

Cele 13 ediţii desfăşurate până acum au reunit trupe de teatru din ţară şi din străinătate, atât teatre de stat, cât şi companii independente.

Începând cu 2006, festivalul a devenit competitiv, fiind acordate premii celor mai bune spectacole şi celor mai buni artişti la finalul fiecărei ediţii în cadrul Galei Comediei Româneşti.

Din 2008 festCO a cucerit Centrul Istoric al Capitalei cu o secţiune off ce se desfăşoară pe străzile din jurul Teatrului de Comedie şi în multe alte spaţii neconvenţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.