General britanic: Rusia poate invada Europa în 48 de ore

Un fost şef al Statului Major Interarme al Marii Britanii spune că Vladimir Putin poate distruge Vestul fără ca NATO să-şi dea seama ce se întâmplă, scrie The Independent. Deşi Alianţa dispune de tehnică militară superioară, va fi greu ca NATO să riposteze printr-un contraatac din cauza că organizaţia nu este pregătită.

Potrivit generalului Richard Barrons, Vladimir Putin poate distruge Vestul înainte ca NATO să-şi dea seama ce anume se întâmplaă. Generalul britanic mai susţine că Alianţa nu înţelege încă prea bine riscul unui război cibernetic pe care președintele Putin îl duce deja.

Daca Barrons are dreptate, scrie The Independent, atunci Moscova ar putea să desfăşoare mii de militari pe teritoriul NATO în doar 48 de ore de la începerea conflictului. Forţele aeriene ruse ar putea lovi cu o putere devastatoare, iar navele ruse ar obţine supremaţia pe mări.

Vladimir Putin a fost extrem de limpede în ce priveşte obiectivele sale strategice. El vrea să refacă statutul şi prestigiul Rusiei, un pas într-o strategie mai amplă de recuperare a teritoriilor pierdute la dezmembrarea URSS.

Generalul Barrons doreşte să iniţieze o dezbatere în cadrul NATO legată de pregătirea alianţei pentru un scenariu conflictual şi susţine că NATO nu ar putea reacţiona suficient de repede cât să împiedice Rusia să îşi impună controlul pe uscat, pe mare şi în aer. Consiliul Nord Atlantic este instituţia care ia deciziile politice în cadrul NATO şi care îi poate cere comandantului suprem al forţelor din Europa să planifice exerciţii împotriva unui potenţial atac al Rusiei. Numai că o asemenea abordare a fost treptat abandonată după încheierea Războiului Rece, plecând de la ideea greşită că marile ameninţări la adresa Europei au dispărut.

Generalul Barrons susţine că dotările armatelor NATO sunt mai bune decât cele ale armatei ruse, însă el arată că Putin poate găsi fereastra de oportnunitate necesară preluării controlului atât timp cât NATO se află într-o stare de semi-adormire. NATO va reuşi cu greu să riposteze în faţa forţelor mai mici ale Rusiei, din cauză că alianţa nu este pregătită suficient în acest sens, susţine Barrons.

În ce priveşte propunerea desfăşurarii unor brigăzi NATO de circa o mie de militari în ţările baltice şi în Polonia, generalul britanic spune că acest plan nu aduce mari beneficii atât timp cât în spatele său nu stau forţe suficient de puternice pentru a-l face credibil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.