George Maior demisionează, după alegeri, din funcţia de director al SRI

George Maior, cel care a condus în ultimii ani Serviciul Român de Informaţii, a declarat, vineri, la Timişoara, că îşi va depune demisia în faţa noului preşedinte ales al ţării. Decizia, este una în spiritul democraţiei, spune Maior, politica de securitate fiind decisă de conducătorul României, anunţă publicaţia Timiş online.

„Cred că un lucru normal într-un stat democratic este ca viitorul președinte să decidă în ceea ce privește serviciile de informații. Din punctul meu de vedere, voi merge către acest nou președinte, îmi voi prezenta demisia și rămâne la latitudinea lui să aprecieze dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu a fost potrivită sau să ia o altă decizie. Nu am nicio problemă din acest punct de vedere”, a declarat, vineri, la Timişoara, George Maior, potrivit publicaţiei citate.

El consideră că mediul politic nu ar trebui să influenţeze sub nicio formă activitatea SRI.

„Din păcate, în contextul oricărei campanii electorale, mai ales la nivelul acesta cel mai înalt, strategic pentru președinția statului, discursul politic aduce în atenție și serviciile de informații. Din puncte de vedere al SRI, vă garantez că acesta nu va face decât să acționeze în parametrii de independență și de neutralitate de a sta departe de această luptă politică. Nu ne interesează rezultatul, ne interesează să ne facem treaba bine”, a mai spus Maior.

În intervenţia sa, şeful SRI a recunoscut că serviciul de informații pe care îl conduce „nu este tocmai perfect, uneori nu captăm toată informația necesară”. Totuşi, a adăugat el, „există un cuplaj între fluxul de informație transmis decidenților și deciziile care se iau mai ales în deciziile vitale pentru stat, pentru securitatea lui și pentru evoluția lui”.

George Maior a ținut să precizeze că nu i s-a propus niciodată funcţia de prim ministru, aşa cum se anunța în unele medii, şi că nici nu a discutat aşa ceva cu cineva.

Directorul SRI se află la Timişoara pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest.

Iohannis: „Nu văd niciun motiv”

Unul din candidaţii cu şanse mari de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, liberalul Klaus Iohannis, declara săptămâna trecută că nu se pune problema schimbării lui George Maior de la conducerea Serviciului Român de Informaţii. „Nu văd niciun motiv. Nici nu cred că este o discuţie de acest fel”, a declarat Iohannis.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.